כרוב סגול לרוב נוטה להתארח במטבח שלנו, אבל לא ליותר מדי זמן. רבים מאיתנו משתמשים בו מדי פעם לסלטים, אך לא באופן קבוע. אז אספנו לכם כמה מהיתרונות הבריאותיים של הכרוב הסגול שיספקו לכם כמה סיבות טובות לאכול קצת יותר מהירק הסופר בריא הזה. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

ערך תזונתי גבוה

אחד הדברים הטובים בכרוב סגול הוא הערך הקלורי הנמוך שלו - שמגיע עם ערך תזונתי גבוה. כרוב סגול הוא מקור מצוין לסיבים תזונתיים ולוויטמינים שונים, כמו ויטמין A, ויטמין C, ויטמין K ו-ויטמין B6. הוא מכיל ויטמינים ומינרלים נוספים, אך בכמויות קטנות יותר, כמו ברזל, סידן, מגנזיום, אבץ, זרחן ונחושת. הכמות המשמעותית של הסיבים התזונתיים שבכרוב סגול יכולה לתרום לשמירה על המשקל, כיוון שערכו הקלורי נמוך והסיבים תורמים לתחושת שובע לאורך זמן. 

עשיר בנוגדי חמצון

כרוב סגול מכיל לא מעט תרכובות שמקורן בצמחים, כמו גם נוגדי חמצון התורמים לשמירה על התאים בגוף. נוגדי החמצון כוללים ויטמין C, קרוטנואידים ופלבנואידים (תרכובות שיכולות לשמש כנוגדי חמצון, אך בכמות קטנה יותר). מחקרי עבר הראו כי רמות נוגדי החמצון בכרוב סגול גבוהות פי 4.5 מאלה המצויות בכרוב לבן. בנוסף לכך, הוא מקור מעולה לסולפוראפן, תרכובת עשירה בגופרית המצויה בירקות שונים, ביניהם ברוקולי. סולפוראפן נמצא קשור לשיפור בריאות הלב וכחומר נוגד סרטן. 

תורם לבריאות הלב 

כרוב סגול מכיל אנתוציאנין, פלבנואיד ופיגמנט המעניק לכרוב הסגול את צבעו הייחודי. אנתוציאנין מתפקד כנוגד חמצון שבמחקרים קודמים הראה כי יכול להפחית את הסיכון למחלות לב. במחקר שנעשה על נשים, נמצא כי אלו שאכלו כמויות גדולות יותר של מזונות עשירים באנתוציאנין נהנו מסיכון מופחת של 11-32 אחוז למחלות לב, בהשוואה לנשים שאכלו כמות קטנה יותר של מזון המכיל אנתוציאנין. בכרוב סגול יש לא פחות מ-36 סוגים שונים של אנתוציאנינים, כך שהוא בהחלט בעל פוטנציאל טוב לשמירה על בריאות הלב. 

עוזר להילחם בדלקות

מחקרים הצביעו על כך שכרוב סגול עשוי להפחית דלקות בגוף, הגורמות לתסמינים שונים כמו נפיחות, כאבים ותחושת חוסר נעימות. בנוסף לכך, עודף דלקות בגוף יכול להוביל להתפתחות של מחלות מסוכנות, כמו סרטן. מחקר שנעשה במעבדה על דגם מלאכותי המדמה מעי של אדם, הראה כי סוגים מסוימים של כרוב סגול הפחיתו סמנים לדלקת במעי ב-22 עד 40 אחוזים. בנוסף לכך, נראה כי כרוב סגול אף יכול לעזור להפחתת כאבי כאבי שדיים, נפיחות ודלקות כתוצאה מייצור חלב ומזרימת דם מוגברת באזור בתקופה שלאחר הלידה.

כרוב סגול (צילום: casanisa, shutterstock)
ערך תזונתי גבוה וערך קלורי נמוך|צילום: casanisa, shutterstock

עוד על נגיף הקורונה:
>> רופאים צרפתים: מצאנו תסמינים חדשים לנגיף
>> כך ניו זילנד הצליחה למגר את הקורונה
>> "המגפה תדעך כמעט לגמרי בתוך שבועיים"

יכול לחזק את העצמות

כרוב סגול עשיר בוויטמין C ו-ויטמין K1, שניהם חיוניים לבניית העצמות ולשמירה על עצמות חזקות ובריאות. בנוסף לכך, כאמור, כרוב סגול מכיל מינרלים נוספים שתורמים לעצמות, אך בכמויות קטנות יותר. כמו סידן, אבץ ומנגן.

משפר את בריאות המעיים

כאמור, כיוון שלכרוב סגול תכונות אנטי-דלקתיות, הוא יכול להפחית דלקות באזור המעי, כמו כיב קיבה. אך נדרשים מחקרים מעמיקים יותר כדי להבין טוב יותר את ההשפעה הזאת. מעבר לכך, כרוב סגול הוא מקור מעולה לסיבים תזונתיים, התורמים לעיכול יעיל וטוב יותר.

70 אחוז מהסיבים התזונתיים בכרוב סגול הם סיבים לא מסיסים, שמוסיפים נפח לצואה ומסייעים למזון לעבור במעיים שלכם בקלות רבה יותר - מה שמפחית את הסיכון לעצירות. כך שאם יש לכם נטייה לעצירות, ייתכן ששילוב של כרוב סגול בתזונה שלכם תעזור לכם. 30 האחוזים הנותרים הם סיבים מסיסים, המהווים מזון לחיידקים הידידותיים במעי ומייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת. מחקרי עבר הראו כי אותן חומצות שומן יכולות להפחית דלקות ותסמינים נוספים לבעיות במעי, כמו מחלת קרוהן, תסמונת המעי הרגיז וקוליטיס כיבית.