תקופת הסגר הארוכה לא רק גרמה לכולנו לאפות חלות, רבים התפנו גם להשקיע בבישול טבעוני ולחקור אותו. בעמותת 'ויגן פרנדלי' מדווחים על עלייה במספר הטבעונים בישראל. אם גם אתם מתלבטים לגבי מעבר לתזונה מן הצומח, הנה כמה יתרונות וכללים שכדאי להכיר.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"את המעבר לתזונה טבעונית עשיתי לפני כשלוש שנים, לאחר בירור רפואי שעשיתי", אומר ד"ר אבישי קרן, מומחה ברפואת ילדים ומנהל העמוד 'הרופא הטבעוני'. "המדדים שלי היו גבוהים והחלטתי לעשות שינוי שהוכיח את עצמו יותר ויותר עם כל בדיקה שעשיתי. לתזונה שמקורה מהצומח יתרונות בריאותיים מובהקים כמו הקטנת הסיכוי למחלות לב, לסוכרת, הפחתת לחץ דם וכולסטרול גבוה, השמנה וסרטנים מסוגים שונים".

עמרי פז, מנכ"ל עמותת ויגן פרנדלי המובילה את הקהילה הטבעונית בישראל, מספר "לפני כתשע שנים עברתי לטבעונות מתוך מניע מוסרי. השינוי הגופני הורגש באופן כמעט מיידי. אחרי שהבנתי מה התפריט הטבעוני המועדף עלי, ישנתי הרבה יותר טוב, הרגשתי רענן יותר ולא הרגשתי מחסור גם במהלך פעילות גופנית, אלא להפך. היום גם הספורטאים הגדולים ביותר בעולם עברו לתפריט טבעוני".

אז מה חשוב לזכור?

שלבו פעילות גופנית

כשמדברים על תזונה נכונה ואורח חיים בריא, אי אפשר להתעלם מחשיבות קיום הפעילות הגופנית. בסקר שערכה עמותת 'ויגן פרנדלי' (Vegan Friendly) בקרב 10,000 משיבים מתברר כי 27% מהטבעונים מבצעים פעילות לפחות 5 פעמים בשבוע ו-34% יבצעו פעילות גופנית בין פעמיים לשלוש בשבוע. בקרב הצמחונים 9% יבצעו פעילות גופנית באופן יום יומי ו-36% יתאמנו בין פעמיים לשלוש בשבוע. 53% ממשיבי הסקר העידו כי הם מקיימים אורח חיים בריא ומסודר, בעוד 7% בלבד הודו כי הם אורח החיים שלהם כולל את מה שזמין ומהיר להכנה.

"ישנם אנשים רבים העוברים לטבעונות לא מטעמי מוסר, אלא מטעמי בריאות, לכן חשוב לי להדגיש כי לשילוב עם פעילות גופנית יהיו תוצאות טובות בהרבה עבור הבריאות", אומר ד"ר קרן.

מתאמן (צילום: storyblocks, מעריב לנוער)
27 אחוז מהטבעונים מבצעים פעילות לפחות 5 פעמים בשבוע |צילום: storyblocks, מעריב לנוער

בחרו במזון לא מעובד

"תזונה טבעונית עשירה בסיבים תזונתיים ואנטי אוקסידנטיים, אך כמו כל תפריט, גם תזונה טבעונית צריכה להיעשות בצורה נכונה ולא כל מוצר טבעוני הוא בהכרח בריא", אומרת התזונאית קרן מבורך, "מגוון של ירקות, פירות, אגוזים, קטניות ודגנים מלאים יעשו עבודה מדהימה", קרן מפרטת ומסבירה "מאכלים רבים מן החי מכילים רכיבים מזיקים, כמו כולסטרול, שומן רווי, קרניטין, אנטיביוטיקה והורמונים. למרות זאת, אני לא ממליצה באופן מיידי על כל תחליף צמחוני או טבעוני, אלא רק על אלו שאינם מעובדים".

ד"ר קרן מפרט "ככל שנעשיר את מגוון הפירות, הירקות והקטניות בתזונה שלנו ובאותה נשימה נפחית מוצרי בשר מעובדים ובשר אדום נראה הטבה במצב הבריאותי. צריך להדגיש גם את התזונה המלאה. כך לדוגמה, תפוז יהיה עדיף על מיץ תפוזים כיוון שהיתרון הגדול של המוצרים מן הצומח זה הסיבים התזונתיים שבהם. במוצרים המלאים נקבל גם את מעטפת הגרעין, שצריכתו משפרת באופן משמעותי את פעילות המעיים ומחזקת בניית אוכלסייה של חיידקים טובים, החשובים במיוחד להתמודדות עם התחלואה המערבית".

שולחן טבעוני עם המון ירקות (צילום: Prostock-studio, Shutterstock)
מגוון של ירקות, פירות, אגוזים, קטניות ודגנים מלאים יעשו את העבודה |צילום: Prostock-studio, Shutterstock

>> כך תוודאו שאתם מקבלים את כל מה שאתם צריכים

טלו וויטמין B12

הוויטמין היחיד החסר בתזונה מסוג זה הוא B12 שאותו מומלץ לצרוך. "חשוב להדגיש שהוויטמין בתזונה מן החי מגיע לחיות באופן מלאכותי ולא טבעי כחלק מתעשיית הבשר". 

עוד ב-mako בריאות:
>> תופעת לוואי יוצאת דופן בקרב חולי קורונה
>> חוקרים: זה הסדר שבו מופיעים תסמיני הקורונה
>> עושים פיפי לפני שיוצאים מהבית? טעות גדולה_OBJ

גם ילדים יכולים

רבים חוששים שילדיהם הצמחונים או הטבעונים לא יקבלו מספיק ויטמינים או סידן. "החשש קיים מכיוון שהדבר הבולט ביותר בשינוי התזונה הוא המגבלה של מה לא אוכלים", אומר ד"ר קרן. "לפי פירמידת המזון שהתקבעה במחשבה שלנו, חובה לצרוך חלבונים שמקורם בעיקר בבשר, גבינה וביצים. אבל דווקא בצלחות המודרניות של אונ' הרווארד - הצלחת הבריאה המומלצת על ידי המחלקה לבריאות הציבור באונ' הרווארד מבוססת על מחקרי תזונה רבים ואינה תלויה כלל בגורמים חיצונים - או בצלחת משרד החקלאות האמריקאי יש המלצה להפחית בבשר והמון אפשרויות מן הצומח, בראשן הקטניות, המספקות גם כמות יפה של סידן וגם של חלבון".