ניווט בים העצום של מזונות העל יכול להשאיר אותנו די מבולבלים. המטח המתמיד של גימיקים שיווקיים עלול לגרום לעורר בנו את הסקפטיות די בקלות. עם זאת, ישנם מזונות-על שעומדים במבחן הזמן - ספירולינה, למשל, היא ללא ספק אחת מהם.
אם אתם חיים על המאדים ועדיין לא נתקלתם במאכל הזה, דעו כי מדובר בסוג של אצה כחולה-ירוקה, המשגשגת באגמי מים מתוקים ובבריכות. צבעה המרשים מגיע מנוכחותם של כלורופיל ופיקוציאנין, נוגדי חמצון רבי עוצמה התורמים ליתרונותיה הבריאותיים הרבים. עדיין לא השתכנעתם לשלב אותה בתפריט? הנה כמה סיבות שיעזרו לכם.
עשירה ברכיבים תזונתיים שעוזרים למנוע מחלות וצרות: האצה הקטנטנה והמדהימה הזו מרוכזת ברכיבים מזינים וחיוניים כמו: מגנזיום, המסייע בתפקוד השרירים והעצבים; אשלגן, השומר על לחץ דם תקין ומפחית את הסיכון לבעיות לב וכלי דם; מנגן, השומר על העצמות; ברזל, המסייע להובלת החמצן בדם ומונע אנמיה; ונחושת – בעלת תפקיד מפתח בייצור הקולגן ותמכת בתפקוד מערכת החיסון. כמו כן היא מכילה חומצות שומן כולל אומגה 3 המסייעת לתפקוד המוח. בנוסף הספירולינה מכילה חלבון מלא ואיכותי המספק את כל חומצות האמינו שאנו צריכים לקבל מהמזון.
מכילה נוגדי חמצון: ספירולינה היא המקור האולטימטיבי לנוגדי חמצון, המגנים עלינו מפני רדיקליים חופשיים. לפי מחקר שפורסם באוקטובר שנת 2021, צריכה של ספירולינה מגבירה את פעילותו של אנזים בשם: Superoxide Dismutase (SOD) וכך משפרת את ההגנה הטבעית של הגוף מפני עקה חמצונית (יציאה מאיזון של רדיקליים חופשיים) ובעיות בריאותיות הקשורות לכך. במילים פשוטות - היא מגינה עלינו מפני מחלות.
בעלת תכונות אנטי סרטניות: סקירה משנת 2019 מצאה כי Phycocyanin (פיקוציאנין), נוגד החמצון והמרכיב הפעיל העיקרי המצוי בספירולינה, הוא בעל פעילות אנטי-סרטנית הודות לתהליכים שונים שהוא מסוגל לחולל בתאי הגוף.
מפחיתה את הסיכון למחלות לב: מחקרים רבים מצאו כי ספירולינה מפחיתה את רמות הכולסטרול והטריגליצרידים, שהם כידוע בין הגורמים העיקריים למחלות לב.
מפחיתה את לחץ הדם: בניתוח מקיף של מחקרים שנערכו בשנת 2021, שכללו 230 משתתפים, נחשף כי לצריכת 8-1 גרם ספירולינה מדי יום במשך 12-2 שבועות הייתה השפעות בולטות על לחץ הדם, בייחוד עבור אנשים המתמודדים עם לחץ דם גבוה. הממצאים הובילו למסקנה שספירולינה עשויה למלא תפקיד תומך במניעה ובטיפול ביתר לחץ דם.
מווסתת רמות סוכר: מחקרים רבים שופכים אור על הפוטנציאל של ספירולינה בסיוע לאנשים עם סוכרת מסוג 2 על ידי ויסות רמות הסוכר בדם. סקירה מקיפה שפורסמה בשנת 2021 הדגישה את ההשפעה המשמעותית של צריכת ספירולינה יומית, הנעה בין 8-0.8 גרם, על רמות הסוכר בצום בקרב חולי סוכרת מסוג 2. הממצאים הראו כי מזון על טבעי זה יכול להוות תוספת יעילה ובטוחה לטיפול בסוכרת, ולהציע פתרון מבטיח לבקרת גלוקוז טובה יותר.
נלחמת באנמיה: במחקר שפורסם ב-2011, שכלל 40 מבוגרים עם היסטוריה של אנמיה, נצפו ההשפעות המדהימות של ספירולינה. במהלך 12 שבועות, המשתתפים שילבו תוספי ספירולינה יומיים בשגרה שלהם, בלי לבצע שינויים כלשהם בתזונה הרגילה. התוספת הזו הובילה לעלייה בתכולת ההמוגלובין בתאי הדם האדומים שלהם ולשיפורים משמעותיים בתפקוד החיסוני.
הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריא. לאינסטגרם של עינב