אין חג חנוכה שלם בלי ריחן המשגע של לביבות חמות שזה עתה יצאו מהמחבת. וכמו בכל שנה – מתעוררת הדילמה – האם לאכול ולשלם על כך בקלוריות רבות או להתאפק ולהתבאס? ובכן, השנה חסכנו מכם את ההתלבטות. מסתבר שאפשר להכין לביבות בריאות וגם סופר-טעימות. הנה כמה המלצות ללביבות שניתן להכין לאורך כל ימי השנה.
ראשית, ותרו על הטיגון
כיום כולם מבינים שטיגון בשמן עמוק מעודד שפע של בעיות – הוא מוביל ליתר-חומציות בקיבה, צרבות, אינו בריא ללב וכלי הדם ולכן רצוי להימנע מהפעולה ככל שניתן. תפוחי אדמה מטוגנים מעלים את ערכי הסוכר והטריגליצרידים ועלולים לגרום לכבד שומני ולבעיות נוספות. אגב, גם סופגים את הלביבות באמצעות נייר סופג, עדיין נשארת כמות שומנים גבוהה בלביבה. בקיצור, לא חשוב איזו לביבה אתם מכינים – הכי חשוב שתאפו אותה בתנור על גבי נייר אפייה. פעולת האפייה תאפשר לכם לחסוך כמות גדולה של שמן, וכן תפחית את כמות שומן הטראנס המזיק ורעלים כמו רדיקלים חופשיים הגורמים לנזק לתאים ולקרומי התאים ומגבירים דלקות ומחלות לב וכלי דם.
לביבות אפויות על בסיס ירקות
מלבד הגיוון והטעם הטוב שבהן, לביבות כאלה יאפשרו לכם לצרוך באופן ידידותי סיבים תזונתיים שעוזרים לתפקוד תקין של מערכת העיכול, וכן ערכים תזונתיים בריאותיים רבים אחרים כגון ויטמינים ומינרלים מהירקות, כמו למשל אשלגן שהוא מינרל חשוב ביותר לתפקוד הלב; וויטמינים כגון בתא קרוטן המשמשים כנוגדי חמצון המחזקים את כלל המערכות בגוף כולל מערכת החיסון.
תוכלו להכינן ממגוון ירקות לפי העדפתכם האישית: גזר, דלעת, בטטה, קישוא, בצל, שום כרישה ועוד. גרדו על פומפייה או במעבד מזון, הוסיפו תבלינים לפי הטעם, עשבי תיבול (כמו פטרוזיליה, שמיר או נענע), ערבבו עם ביצה (או שתיים בהתאם לכמות) והוסיפו 2-1 כפות של קמח כוסמין. צרו לביבות ומרחו מעליהן שמן זית. אפו בחום בינוני עד להזהבה. כעת תוכלו ליהנות מלביבות עשירות בערכים תזונתיים בריאותיים המחזקות את המערכת החיסונית ומונעות דלקות ומחלות שונות.
לביבות אפויות על בסיס גבינות
לביבות אלה עשירות במיוחד בחלבון - ערך חשוב לגדילה והתפתחות תקינה לילדים. למבוגרים החלבון והסידן שבגבינות תורמים לשמירה על עצמות חזקות ולמניעת אוסטאופורוזיס. בזכות כמות החלבון הגדולה שבהן, לביבות אלה משביעות לאורך זמן, ואם מוסיפים להן גם ירקות – אפשר להרוויח עוד רכיבים תזונתיים רבים כמו ויטמינים, מינרליים וסיבים תזונתיים.
תוכלו למשל לקצוץ עלי תרד, כרישה, פטרוזיליה ועלים, לערבב עם ביצה וגבינה לבנה או ריקוטה המכילה פי 6 יותר סידן מגבינות אחרות. מתבלים, יוצרים לביבות, מברישים במעט שמן ואופים.
לביבות מתוקות
מעדיפים לביבות מתוקות? תוכלו ליצור כאלה על בסיס רכיבים כגון: גבינות, ביצים, בטטה, חמוציות. מוסיפים ביצה ומעט סוכר/דבש/סילאן (לא יותר מ-4 כפות לקערת בלילה). מדובר בלביבות טעימות ופריכיות המכילות ערכים תזונתיים בריאותיים.
*הכמויות: כביצה אחת לכל שלוש כוסות של בלילת ירקות/גבינות. ניתן להוסיף קמח כוסמין לצורך הסמכת הבלילה.
הכותבת היא ד"ר רלי אבל, דיאטנית בכירה של כללית במחוז מרכז