מה זה בכלל ג'אנק פוד?
לרוב, המונח ג'אנק פוד מתייחס למזונות המכילים כמות גדולה של קלוריות, כשלרוב הן מגיעות מכמות גדולה של שומן (בעיקר שומן רווי או מטוגן) ומכמות גבוהה של סוכר - לרוב סוכר מעובד, כמו סוכר לבן או כמו סירופ-תירס-עשיר-פרוקטוז שנפוץ במשקאות הממותקים.
אילו מזונות מוגדרים כג'אנק פוד?
ג'אנק פוד (Junk food), כשמו כן הוא – "אוכל זבל" שמכיל רכיבים לא בריאים לגוף האדם. מכיוון שאין הגדרה אמיתית, פעמים רבות ניתן למצוא חפיפה של ג'אנק פוד עם מזון מהיר (Fast food), עם מזון מעובד (Processed food) או עם מזון אולטרה-מעובד (Ultra-processed food).
מזון מעובד זהו מזון שעבר איזשהו תהליך, למשל שמן זית או קוטג'. כיום, חלק ניכר מהתזונה שלנו מורכב ממזונות מעובדים, אך הם לא בהכרח מזונות שמזיקים לגוף האדם. לעומת זאת, מזונות אולטרה-מעובדים, מזונות שעברו מספר תהליכי עיבוד בתעשייה, כמעט תמיד יעשו נזק לגוף. מדובר במזונות ארוזים או מוכנים לאכילה כמו דגני בוקר, חטיפים, מזונות שמוכנים לחימום במיקרוגל ועוד.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
ג'אנק פוד והשמנה
נכון ל-2019, 56% מבני 21 ומעלה הם בעלי עודף משקל או השמנה, בעוד כ-20% מתלמידי כיתה א' וכ-31% מתלמידי כיתה ז' נמצאים במצב של עודף משקל או השמנה.
כשאנחנו מדברים על נזקי הג'אנק פוד, אנו מתייחסים בעיקר לשילוב הבעייתי של מזון אולטרה-מעובד, כזה שנגיש לאכילה, מכיל חומרי טעם, ריח וצבע, ויחד עם כמויות גבוהות של מלח, סוכר ושומן, עלולים לפגוע במנגנוני הרעב והשובע שלנו. במילים פשוטות, מזונות אלו מביאים לצריכה גדולה יותר ממה שאנחנו באמת צריכים, מה שמוביל לצריכת קלוריות עודפת ולעלייה במשקל ובאחוזי השומן. זו הסיבה שמזונות אלו נחשבים ל"משמינים".
מחקר מ-2019 בחן למשך חודש נבדקים שצרכו שבועיים דיאטה של מזון אולטרה-מעובד ושבועיים דיאטה של מזון לא מעובד. תוצאות המחקר הראו שהדיאטה של המזון האולטרה-מעובד הביאה לצריכה של כ-500 קלוריות יותר, כאשר הקלוריות העודפות הגיעו משומן ומפחמימה, ולא מחלבון. דבר מעניין נוסף, אך לא מפתיע, זה שעל אף צריכת הקלוריות הגבוהה יותר בדיאטה של המזון האולטרה-מעובד, הנבדקים במחקרים לא דיווחו על רמות שובע או מלאות גבוהות יותר. דבר זה מסביר את מה שרובנו כבר יודעים, שאנו יכולים לצרוך מזונות כמו ממתקים וחטיפים בכמות גבוהה יחסית עד שנגיע לשובע.
נזק מוחי ופגיעה נפשית
מספר מחקרים עדכניים מצאו שצריכת מזונות ג'אנק לא מביאה רק לצריכת קלוריות עודפת ולעלייה במשקל, אלא גם עלולה להשפיע לרעה על המוח, בין היתר לפגיעה בהתנהגות ובזיכרון. המחקרים מייחסים חלק מהנזקים לשומן הרווי ולסוכר המעובד. בנוסף, ג'אנק פוד פוגע באזורים במוח שקשורים לוויסות גירויים סביבתיים לאוכל, מה שמגביר את הרצון לצרוך עוד ועוד מזונות אלו. מחקר מארה"ב משנה שעברה העריך שכ-20% מהקלוריות שילדים צורכים מקורן מג'אנק פוד, לעומת 15% בקרב מבוגרים.
נכון להיום, צריכת עודפת של מזונות אולטרה-מעובדים וג'אנק פוד מקושרת לפגיעה במערכת העצבים, לעלייה במצוקה נפשית בבני נוער, לתחלואה כרונית גבוהה יותר ולסיכון מוגבר לחלות במספר סוגי סרטן. ככל שיבוצעו יותר מחקרים, סביר להניח שנגלה נזקים נוספים, ולכן, כבר היום חלק גדול מארגוני בריאות בעולם קורא לנסות ולהימנע ככל שניתן ממזונות אלו.
מה אפשר לעשות?
מודעות לנזקים ודאגה לבריאות שלנו ושל הסובבים אותנו, אמורה לעזור להפחית את צריכת כמויות הג'אנק פוד, אך עדיין זה לא מספיק. התנהלות תזונתית נכונה, כמו הכנה מראש של ארוחות וקנייה מושכלת יותר בסופר, עשויה בהחלט לעזור. בנוסף, יש צורך לפיקוח מוגבר ברשתות החברתיות ויש צורך בהתערבות מדינית, כמו סבסוד מזונות שמוגדרים כבריאים וכן חקיקה בנושא פרסומות של מזונות ג'אנק ובנושא המכירה של משקאות ממותקים וחטיפים בבתי הספר.
אמיר וינוגרד, דיאטן קליני ובעל תואר שני בבריאות הציבור