ט"ו בשבט הוא ללא ספק ההזדמנות הטובה ביותר ליהנות מחופן של פירות יבשים מתוקים, כאלה שלא תמיד מושכים את תשומת לבנו במהלך השנה. באופן כללי, פירות יבשים מכילים ריכוז גבוה של רכיבים טובים ביניהם: סיבים תזונתיים, ויטמינים (כמו למשל DA ו-C), מינרלים חשובים (ברזל, אשלגן ומגנזיום).

מעבר לכך, חלקם מצטיינים בסגולות ייחודיות שיכולות לסייע לגוף במצבים שונים. ידוע למשל, כי השזיפים המיובשים מסייעים רבות בזירוז פעולות מערכת העיכול ועוזרים להקל על הסובלים מבעיות עצירות. בשנים האחרונות מככב גם האננס המיובש שאינו מכיל סוכר, כפרי יבש המסייע בהפחתת גזים ובעיות במערכת העיכול, הודות לאנזים ברומלין שהוא מכיל. לעומת זאת, הג'ינג'ר הוא אלטרנטיבה נהדרת לתרופות המשמשות נגד טיפול בזיהומיים נגיפיים. גם חמוציות טבעיות משמשות טיפול עבור נשים הסובלות מדלקות בדרכי השתן. חשוב להקפיד שהמשקה או החמוציות המיובשות לא יכילו תוספת סוכר, כיוון שסוכר הוא למעשה המזון של החיידקים וצריכתו תגרום דווקא לשגשוגם ולהחמרת הדלקת.

מהו הפרי היבש המומלץ ביותר?

תמר הוא פרי יבש מומלץ במיוחד. הוא מכיל סיבים תזונתיים רבים המסייעים במניעת בעיות עיכול ועצירות, ויש לו ערך תזונתי גבוה שכן הוא עשיר גם בוויטמינים ובנוגדי חמצון שונים, כמו מגנזיום, אשלגן וברזל.

תמרים (צילום: shutterstock By SMarina)
הכי בריאים - תמרים|צילום: shutterstock By SMarina

את הפירות היבשים רצוי לשלב עם אגוזים או שקדים טבעיים, שאינם קלויים ואינם ממולחים וכמובן -לא מסוכרים. רמת השומן הבריא שבאגוזים ובשקדים, ממתנת את התגובה של הגוף לסוכר הקיים בפירות היבשים.

בריאים – אבל לא להגזים

עבור רוב האנשים, מספר האגוזים האידיאלי הוא עד 10 אגוזים או שקדים ביום. מי שמנסה לעלות במשקל, יכול לאכול גם יותר, אך למי שמעדיף לשמור או שואף לרדת במשקל, חשוב לזכור כי אף שהם מהווים חלופה בריאה לארוחת ביניים או נשנוש, האגוזים וכלל הפירות היבשים, הם בעלי ערך קלורי גבוה ואחוזי שומן גבוהים ולכן לא מומלץ להפריז בצריכתם. הדרך הטובה ביותר ליהנות מיתרונותיהם היא להתייעץ עם דיאטן או עם נטורופת שיתאימו עבורכם תפריט אישי המתאים למצבכם.

אילו פירות יבשים עלולים להזיק לבריאות?

חלק מהפירות היבשים עשויים להכיל רכיבים פחות מומלצים לבריאות, כמו צבעי מאכל שונים  שצבעם בוהק, וסביר להניח כי לאלה הוסיפו להם צבעי מאכל כמו טרטרזין. מחקרים הראו כי טרטרזין מגביר את הסיכוי לחלות במחלות שונות, כמו: סוכרת ואנמיה, ואף מעלה את הסיכוי להפרעות קשב וריכוז. זאת הסיבה שהשימוש בו נאסר בארצות רבות בעולם.

פירות יבשים (אילוסטרציה: udra, Thinkstock)
כדאי לשלב פירות יבשים עם אגוזים - רק לא להגזים|אילוסטרציה: udra, Thinkstock

כמו הטרטרזין, גם גופרית דו-חמצנית משמשת לשיפור צבעם של הפירות היבשים, והיא עלולה לגרום למחלות במערכות העיכול והנשימה. כמו כן, לעיתים נעשה שימוש בשמן דקלים ליצירת ברק בפירות יבשים. השמן הזה מכיל כמות גבוהה של שומן רווי ולכן אינו מומלץ. לחלק מהפירות היבשים מוסיפים סוכר או ממתיק מלאכותי, שמטרתם לשפר את הטעם, מה שהופך את הפירות היבשים  לממתק לכל דבר. יש לזכור כי הם עצמם מכילים מראש רמות גבוהות של פרוקטוז (סוכר הפרי).

אפשר גם פירות פחות מוכרים

כדאי לקנות פירות יבשים שנמכרים בצורתם האורגנית. אם חשקה נפשכם במשהו חדש, כדאי לנסות פירות יבשים שעוד לא טעמתם כמו פירות הסמבוק השחור, שיכולים לסייע בחיזוק מערכת החיסון ולעזור במניעת שיעול, ובטיפול בהורדת חום. ארוניה ברי, משמשת לסיוע בדלקות חוזרות בדרכי השתן והיביסקוס יבש יכול לעזור בהורדת לחץ דם ובשיפור רמות הסוכר בדם.

 

אורטל ברובין-חן, רכזת תחום הנטורופתיה בכללית רפואה משלימה