מים מתובלים בתמצית ירקות או פירות, מים עם תמציות של עצים ואפילו מים שחורים - מי צמחים הם הטרנד הבריאותי החם כרגע. כל אלה מכילים מגוון רב של ויטמינים וחומרים תזונתיים שיהפכו את חוויית שתיית המים שלכם למשמעותית הרבה יותר. "באופן עקרוני, אין תחליף למים", אומרת בטינה ססמסקי, נטוירופטית, הרבליסטית קלינית והומוטוקסיקולוגית בקופ"ח כללית ומאוחדת,"אבל המשקאות האלה יכולים לבוא כמשהו שמשדרג את התזונה שלנו. אפשר ליהנות מהוויטמינים והמינרלים שהם מכילים כתוסף תזונה. ובכל מקרה, כשאנחנו מדברים על אדם בריא, חשוב לשתות לפחות 6-10 כוסות מים ביום".
ובכל אם אתם רוצים לגוון את השתייה שלכם, נסו אחד ממשקאות העל הבאים -
מי קוקוס
מי קוקוס מכילים חומרים תזונתיים רבים כגון ויטמין C, אשלגן, מגנזיום, סידן ואבץ. על ידי הצרכנים הנאמנים הוא אפילו נקרא משקה הספורט של הטבע. על אף שמדובר במשקה מתוק, הוא דל בקלוריות, אך יש להבדיל בין מי קוקוס שנמצאים בקוקוסים ירוקים צעירים לבין חלב קוקוס שהוא עשיר ושומני ומופק מחלקו הפנימי הלבן של קוקוס חום.
על ידי המשתמשים במי קוקוס נטען כי המשקה מחזיר נוזלים לגוף - נוזלים שאפילו יותר טוב ממים, אך מומחים מזהירים כי כמות המלח במשקה נמוכה מדי בכדי לעשות את העבודה ביעילות כמו מים. בנוסף, כוס גדולה של מי קוקוס מכילה כ-3 כפיות סוכר, כך שבסופו של דבר אם אתם צורכים הרבה מהמשקה, הקלוריות יצטברו.
"חשוב לציין כי מי קוקוס הם סוג של חומר משתן", מוסיפה ססמסקי, "זה מאוד טוב לכליות, בעיקר לאחר דלקות שתן, וזה יכול לשמש לניקוז של דרכי השתן. בכל מקרה, זה לא משתן ברמה בה זה עלול להוריד את לחץ הדם. ומבחינת הקלוריות, כוס או שתיים ביום זה לא נורא בכלל".
משקה אלוורה
מלבד יתרונותיה בהרגעת כוויות בעור, האלוורה גם עשירה במרכיבים תזונתיים נוספים. ברפואה מסורתית, הצמח שימש לטיפול בעצירות וכיום הוא ידוע כמשפר עיכול. המשקה מכיל ויטמין A ו-C, סידן ואשלגן. תומכי המשקה מאמינים שאלוורה יכולה לנקות את הגוף מרעלים, אך מומחים אומרים שהדבר טרם הוכח. "משקה אלוורה הוא מעולה, זה מועיל בעיקר לאנשים שסובלים מדלקות ברירית הקיבה", אומרת ססמסקי, "זה מאוד מקל על הקיבה, ובנוסף, אומרים שיש לו יכולות לניקוי רעלים".
מים שחורים
חוץ מזה שהמשקה הזה נראה מאוד מגניב, הוא גם מכיל חומצה פולואית (fulvic acid), אחד המרכיבים של הומוס (קומפוסט), חומצה המצויה באדמה שנוצרת מתהליך הפירוק של צמחים. המשקה נראה כמו קפה או קולה אך כמעט ואין לו טעם בכלל. המשקה לא מכיל קלוריות בכלל, והוא עשיר בויטמינים כמו ברזל, אשלגן, אבץ ונחושת. אגב, את כל הויטמינים האלה ניתן להשיג גם מהאוכל שלנו. "המים השחורים עתירים בחומצה פולואית, מה שכביכול מחזיר מינרלים לגוף, כמו גם חומרים פרה-ביוטיים וגם פרו-ביוטיים". מוסיפה ססמסקי, "לדעתי, בכלא ופן עדיף לשתות מים, ולחזק את הגוף עם תזונה עשירה בירקות מגובנים, אגוזים ומי שצריך - מומלץ גם ליטול פרו-ביוטיקה".
מי אבטיח
המשקה מכיל אבטיח ולימון, וויטמינים רבים כמו אשלגן, ויטמין A ו-C, סידן, מגנזיום, ליקופן וברזל. יש בו יותר מיץ מאשר מים, והוא מכיל בערך 3 כפיות סוכר לשליש ליטר. מי אבטיח עשירים בליקופן, נוגד חימצון שנמצא גם בעגבניות. יש בו כמות כפולה של אשלגן מאשר בבננות, והוא מהווה מקור מצוין לויטמין C.
מומחים טוענים שבשביל אותו אפקט, עדיף פשוט לאכול אבטיח, אך לאלו מאיתנו שמתקשים לשתות מספיק מים, כדאי לאמץ את מיץ האבטיח כדרך טובה להגביר את צריכת הנוזלים שלנו. "יש במשקה הזה הרבה סוכר, כך שעל אך שמדובר בסוכר פירות הוא עדיין לא מומלץ לאנשים שסובלים מסוכרת או טריגליצרידים גבוהים". אומרת ססמסקי. "לצד זאת, המשקה מכיל הרבה ויטמין C ואשלגן".
"אגב, הדבר המטעה בהקשר של אבטיח הוא שעל אף שהוא מכיל הרבה מים, ברגע שיש בהם סוכר הם מפסיקים למלא את הפונקציה שלהם", מוסיפה ססמסקי. "חשוב לדעת שאי אפשר להחליף מים במים שיש בהם סוכרים או מלחים, זה פשוט לא יעשה את העבודה".
>> עוד ב-mako בריאות
זה לא אתם שמנשנשים בלילה, זה המוח שלכם
מדוכאים ורוצים לנשנש בלי להשמין? הנה אוכל הנחמה הכי בריא שיש
לא מצליחים לישון? יש לנו שיטה בשבילכם
מי עץ ליבנה
בארצות הסקנדינביות היכן שעץ הליבנה נפוץ, המקומיים נהגו לשתות מיץ המופק מהעץ במשך שנים. למיץ יש טעם מאוד אופייני שמזכיר קצת טעם של תרופה, אך הוא גם מאוד מרענן. המשקה מכיל בערך כפית סוכר לשליש ליטר ומעט מלח. בנוסף, הוא מקור לויטמין C, ברזל, סידן, מגנזיום ואשלגן.
מי עץ מייפל
המים, שמופקים מתמצית עץ המייפל, מכילים מרכיבים דומים לאלו של סירופ המייפל, אך זה הרבה פחות מתוק וסמיך. המשקה מכיל סידן, אשלגן, ברזל ואבץ, ובנוסף, בערך כפית סוכר ב-250 מ"ל. בנוסף, מי המייפל מהווים מקור טוב למנגן (Manganese), חומר שמשחק תפקיד חשוב בחילוף החומרים שלנו. מומחים אומרים שהחומר הזה מצוי בירקות ירוקים ובאגוזים, לכן אין הכרח לקבל אותו גם ממשקה. "אמנם צריכה מוגברת של מנגן יכולה להיות רעילה, אבל אין במים מספיק כמות בשביל לחשוש מרעילות", מסבירה ססמסקי. "יתרה מכך, מנגן ניתן הרבה פעמים כתוסף תזונה, מנגן הוא אחד מאבני היסוד של הגוף שלנו, הוא מווסת לחץ דם ועובד בסינרגיה עם מינרלים אחרים".