מחקר רחב היקף שפורסם בכתב העת Nature Food, בדק אלפי מאכלים במטרה לפתח מדד בריאותי שמבוסס על סיכונים תזונתיים וסביבתיים, ומיוצג על ידי ממוצע הדקות שכל אחד מהמאכלים מקצר את החיים. גורמים שונים, בהם  סיבים תזונתיים, סידן ואומגה 3 עזרו לזכות בנקודות, בעוד אלמנטים כמו נתרן ושומן טרנס הורידו את מספר הנקודות לאותם המאכלים.

בדירוג של כמעט 6,000 סוגי מאכלים, התגלה כי החלפה של מרכיבים תזונתיים מסוימים באחרים עשויה להוסיף שעות וימים באופן הדרגתי לחיינו. הממצאים מגלים שלא נדרש שינוי תזונתי קיצוני, יותר מזה, לעתים החלפה של מרכיב אחד בכל ארוחה תעשה את העבודה. אנחנו רגילים לשמוע על המלצות גורפות כמו מעבר מאכילת בשר לתפריט שכל כולו על טהרת הצמחונות. המחקר הנוכחי בוחן באופן פרטני, מרכיב אחרי מרכיב, כדי לבודד את הרכיבים שמזיקים לנו ולסביבה, ולאפשר לנו לצרוך באופן הכי מדויק שאפשר את התזונה הבריאה עבורנו.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מודל הרמזור, הגרסה התזונתית

החוקרים בחנו רשימה של 5,853 סוגי מזונות נפוצים בארצות הברית ודירגו את רמת הסיכון של כל מאכל על פי מדד של 15 סיכונים תזונתיים ידועים, כמו כן הם בחנו מספר רב של אינדיקטורים סביבתיים שהשפיעו אף הם על המדד הכללי. הקריטריונים היו לא מבחינת הערך התזונתי של מאכלים, אלא אם הם גם מומלצים בהקשר הסביבתי ולהיפך.

החוקרים סיווגו מזון לשלושה אזורי צבע: ירוק, צהוב ואדום, בהתבסס על הביצועים התזונתיים והסביבתיים שלהם.

האזור הירוק מייצג מאכלים מומלצים ומכיל מזונות מועילים מבחינה תזונתית ובעלי השפעה סביבתית נמוכה. מזונות הכוללים אגוזים, פירות, ירקות מגדלים, קטניות, דגנים מלאים וסוגים מסויימים של פירות ים. האזור האדום כולל מזונות בעלי השפעה תזונתית או סביבתית ניכרת ויש להפחיתם או להימנע מהם בתזונה. על פי הנתונים, ההשפעות התזונתיות מושפעות בעיקר מצריכת  בשר מעובד, ורוב ההשפעות הסביבתיות האחרות  מבשר בקר, חזיר, כבש ובשר מעובד.

עוד ב-mako בריאות:
>> 8 מנות בריאות הכי קלילות שאפשר
>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם
>>מה תורם לקמטים על הפנים?

לא צריך להפוך את השולחן

התוצאות המורכבות יעלולות לבלבל ביישום שלהם בדיאטה הקרובה שלנו, אך החוקרים המחישו איך אפשר בקלות יחסית להיעזר בנתונים הרבים, על בסיס אותן רשימות כלליות שמחולקות לפי צבעים ומייצגות את רמת הסיכון של המאכלים. החוקרים ציינו, כי הגישה התזונתית המרעננת הזו מעשית יותר מאשר מעבר לתפריט מהצומח, והיא מאפשרת ליותר אנשים לבצע שינויים מינוריים, שיסתכמו בסך הכול בהשפעות מטיבות גדולות.

"הממצאים שלנו מראים כי תחליפים ממוקדים קטנים מציעים אסטרטגיה אפשרית ורבת עוצמה להשגת יתרונות בריאותיים וסביבתיים משמעותיים מבלי לדרוש תזוזה דרמטית בתזונה", תיארה אוליבייה ג'ולייט, פרופסור למדעי הבריאות הסביבתית באוניברסיטת מישיגן, ואחת החוקרות במחקר.

נקניקייה מול אגוזים

לדוג' החוקרים הראו שאכילת נקניקייה אחת יכולה לעלות ב-36 דקות חיים, לעומת מנת אגוזים שעשויה להאריך את חייכם ב-26 דקות. אכילת כנף עוף, למשל, גוזלת 3.3 דקות חיים, והחלפת 10% בלבד מהקלוריות שבאות מבשר מעובד לתערובת של אגוזים, פירות וירקות, תקצץ את ההשפעה הסביבתית הרעילה בשליש וכל יום של שינוי כזה יוסיף לממוצע החיים כמעט שעה.

"בנקניקייה הממוצעת יש 61 גרם בשר מעובד, מה שמוביל ל -27 דקות של חיים בריאים שאבדו בגלל כמות זו של בשר מעובד בלבד", אמרה אוליבייה ג'ולייט. "התוצאות עשויות להישמע מפחידות, אבל זה גם לא בהכרח אומר שכל אדם שאוכל נקניקיה יחווה את הירידה הזו של 36 דקות בתוחלת החיים. המחקר מייצג את הממוצע הכללי עבור כל האוכלוסייה, כלומר יתכן שאדם בודד יינזק יותר מול אדם אחר שבכלל לא יפסיד".