בשוק ישנן פיתות מסוגים רבים ושונים, הנבדלות גם בסוגי הקמחים מהם הן עשויות כמו קמח לבן או קמח מלא, וכן מהמקורות השונים שלהם, דגנים בדרך כלל, כמו חיטה, כוסמין, שיפון, טף ועוד. ההמלצות התזונתיות של משרד הבריאות כוללות אכילת דגנים מלאים בשורה אחת עם ירקות ופירות לגיוון יומיומי. מה ההבדל בין סוגי הפיתות השונות וכמה קלוריות הן כוללות?
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
פיתות כוסמין
הכוסמין הינו זן עתיק יותר של חיטה, שעברה פחות תהליכי הנדסה גנטית. קמח כוסמין נחשב קל יותר לעיכול ומכיל יותר ויטמינים.
לקמח כוסמין יש הרכב שונה של תת יחידות החלבון שמהן מורכב הגלוטן שבו, ולכן מומלץ לנסות אותו למי שסובל מרגישות לגלוטן שאינה צליאק, ממחלות מעי דלקתיות וממעי רגיז. עוד יתרון בכוסמין הוא שהדגן יכול לצמוח בתנאי גידול קשים ועם פחות חומרי הדברה, לכן בשנים האחרונות הוא צובר פופולריות והוא נחשב מאכל אורגני שפוגע פחות באיכות הסביבה.
פיתות שיפון
קמח שיפון משביע לזמן ארוך יותר מחיטה, נספג לאט ומתאים יותר למי שסובל מסוכרת. השיפון עשיר במינרלים מגנזיום, מנגן וברזל. יש בו בשפע גם ליגננים, חומרים שעוזרים לשמירה על לחץ דם תקין ועל רמה תקינה של כולסטרול בדם.
בנוסף, הוא מכיל סיבים תזונתיים בכמות גדולה, בערך פי שניים מאשר בקמח חיטה מלא וכאלה בעלי פעילות אנטי-אוקסידנטית חזקה. בזכות כל אלה לחם שיפון נחשב לבעל אינדקס גליקמי נמוך. המשמעות היא שאחרי שאוכלים אותו רמת הסוכר בדם עולה לאט יותר, ולכן הוא מומלץ לסוכרתיים.
פיתה או לחם – מה יותר משמין?
כמות הקלוריות בפיתות היא כ- 240-250 קלוריות ל-100 גרם, כמות של פיתה ממוצעת. בלחם יש את אותה כמות הקלוריות ל-100 גרם אולם פרוסת לחם אחת היא קטנה יותר ושוקלת רק כ-28 גרם, ככה שבפרוסת לחם ממוצעת יש רק כ-70 קלוריות. מה זה אומר? שבפיתה אחת יש מספר קלוריות שוות ל-3.5 פרוסות לחם.
דבי מזוז, מהנדסת קבוצת דוידוביץ' - B.Sc בהנדסת מזון וביוטכנולוגיה