הן נמצאות בכל פינה - צבעוניות, בשלל גדלים וטעמים. יש כאלה שאוהבים את הטעם הקלאסי ויש כאלה שבכל שנה מחכים לטעום את הטעמים החדשים והייחודיים. אבל אם העניין הבריאותי (ובואו נודה בזה – בעיקר הקלורי) מטריד אתכם, יש לנו חדשות מעודדות: מסתבר שיש כמה טריקים שיכולים לעזור לכם להכין סופגנייה בריאה יותר ומשמינה פחות.

תתפיחו פעמיים

חשוב מאוד להקפיד על תהליך ההתפחה של הבצק. כדי להשיג סופגנייה אוורירית ונימוחה חשוב להתפיח את הבצק פעמיים, ופעם נוספת אחרי יצירת הכדורים. התפיחה הכפולה של הבצק עוזרת לייצובו והופכת את הנקבוביות שבו (החורים), לאחידות וקטנות יותר. כדי להתפיח בצורה הנכונה ביותר, יש להוציא את האוויר מהבצק לאחר התפיחה הראשונה, לקפל אותו פעם אחת (או ללוש כדקה) ואז להניח לתפיחה נוספת במקום חמים ויבש. התפיחה הכפולה גורמת לבצק לצוף מעל השמן ולא לשקוע. כך הוא סופג פחות שמן במהלך הטיגון.

סופגנייה מטגנים באהבה ובהרבה שמן. בתוך סיר הטיגון (צילום: Greens and Blues, shutterstock)
תמיד רצוי לטגן סופגניות בשמן עמוק |צילום: Greens and Blues, shutterstock

שימו לב לגודל

גודל אידיאלי לסופגנייה הוא 40 גרם. זה אומר שמקילו בצק תוכלו להכין כ-24 סופגניות. חשוב שהן יהיו אחידות בגודלן כדי שטיגונן יהיה אחיד. הכנת המזון המטוגן בחתיכות גדולות מפחית את ספיגת השמן, מכוון שככל שהמזון גדול יותר, גם שטח הפנים גדול יותר וכך נספג פחות שמן. לכן עדיף להכין ולאכול סופגנייה אחת גדולה מאשר כמה סופגניות קטנות באותו המשקל (או חתיכות צ'יפס גדולות ולא חתיכות צ'יפס קטנות למשל).

בחרו בשמן הנכון

צורת הטיגון הבריאה והעדיפה היא בשמן עמוק. מומלץ להשתמש בשמן קנולה לטיגון ולא בשמן סויה או בשמן חמניות, מאחר שלשמן קנולה יש נקודת שריפה גבוהה יותר (כלומר ייקח לו יותר זמן להישרף לפני שנצטרך להחליפו). כיום ניתן לרכוש שמנים איכותיים המועשרים בוויטמין E ובנוגדי חמצון נוספים שמשפרים את עמידות השמן בטיגון ואינם מאפשרים לו לחדור בקלות למזון המטוגן, מה שבפועל עוזר להפחית את תכולת השמן הכללית בסופגנייה. טמפרטורת השמן המומלצת לטיגון הסופגניות היא 160 מעלות. רצוי להיעזר במד טמפרטורה כדי לשלוט בחום השמן. טמפרטורה נכונה תגרום ליצירה מהירה של קרום העוטף את הסופגנייה ומפחית את ספיגת השמן. אין ברשותכם מד כזה? שימו לב לטריק: טובלים את כף העץ בשמן החם, ואם מופיעות בועות קטנות, זה אומר שהשמן התחמם והגיע לטמפרטורה הנכונה. אם מופיעות בועות גדולות - השמן חם מדי.

הוסיפו גזר ותמציות זרעי ענבים

בעת תהליך הטיגון נוצרים רדיקלים חופשיים שעלולים להזיק לבריאות. הוספת חתיכת גזר טרי לשמן הטיגון העשיר בבטא קרוטן וקרטנואידים (נוגדי חמצון חשובים), תעזור להפחית את השפעתם המזיקה. מומלץ להחליף את הגזר מדי פעם בגזר טרי אחר. הוסיפו לשמן גם תמצית זרעי ענבים, העשירה בתכונות נוגדות חמצון חזקות שמסייעות אף הן להפחתת החמצון של השמן.

גזר עייף (צילום:  evelin36, ShutterStock)
פרוסת גזר בסיר תפחית את נזקי הטיגון|צילום: evelin36, ShutterStock


גם אלכוהול יכול לעזור

ניתן לצמצם את ספיגת השמן גם באמצעות הוספת מעט משקה אלכוהולי לבצק (ברנדי, קוניאק או רום), כ-2 כפות ל-1 ק"ג קמח. האלכוהול שבבצק הופך בזמן הטיגון לגז, הנוטה להתנדף מהבצק, וכך מרבית השמן המנסה להיספג בבצק, נדחק החוצה.

המבחן הגדול מכונה ״הטבעת של אוריין״, או במילים אחרות הפס הלבן סביב הסופגנייה. אם הסופגנייה שלכם מעוטרת בפס כזה, הרי שכדורי הבצק מלאים אוויר, ולכן הם צפים על גבי השמן ופחות ממחציתם טובלת בו. הפס הבהיר בהיקף הסופגנייה, הוא למעשה האזור שלא בא במגע עם השמן במהלך הטיגון, וזו גם ההוכחה, שמולכם ניצבת סופגנייה מוצלחת שלא זקוקה לזמן טיגון נוסף. שיהיה בתיאבון וחג מלא באור!



הכותבת היא מימי נאמן שייך, מבעלי רשת ״מאפה נאמן"