מעבר לתחושת הרעב והחולשה הטבעית, צום ממושך עשוי להשפיע על ניהול מספר מצבי בריאות, כולל סוכרת. לאנשים עם סוכרת יכולות להיות תגובות פיזיות שונות לצום במהלך יום כיפור, בהתאם לסוג הסוכרת וכיצד היא מתנהלת בדרך כלל (למשל, עם אינסולין, תרופות אחרות כגון מטפורמין או דיאטה).
הסיבוכים השכיחים ביותר הם היפוגליקמיה (רמות סוכר נמוכות בדם), היפרגליקמיה (רמות גבוהות של סוכר בדם), קטוצידוזיס סוכרתית (כאשר הגוף שורף שומן לאנרגיה במקום גלוקוז, וכתוצאה מכך הצטברות כימיקלים מסוכנים בדם) והתייבשות ופקקת. (הימנעות ממים ונוזלים אחרים עלולה לגרום להתייבשות; הדבר עלול להגביר את הסיכון לקרישי דם ושבץ).
במקרים מסוימים, הבחירה הבטוחה ביותר היא לא לצום (למשל, סוכרתיים מסוג 1 ונשים עם סוכרת הריון). עם זאת, חלק מהסוכרתיים יכולים להפחית את הסיכון לבעיות במהלך יום הכיפורים על ידי ביצוע שינויים קטנים בשגרת ניהול הסוכרת שלהם.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מספר צעדים שעליכם לעשות כדי לעבור את הצום בשלום:
התייעצו עם הרופא שלכם
אף שהצום הוא חלק חשוב ביום כיפור, חשוב לתעדף את הבריאות. אנשים פטורים מהצום אם הוא מסכן את בריאותם. תתייעצו לפני תחילת הצום עם הרופא שלכם כדי לדון בתוכנית הצום ובסיכונים אפשריים. ניתן גם להשתמש בשירותי הרפואה המקוונת ולהימנע מחשיפה במרפאה בימים הללו.
הקפידו על נוזלים
במהלך הצום, תהיו מוגבלים ללגימה קטנה בכל פעם. עבור האדם הממוצע, מדובר בכ-30 גרם. הימנעו משתיית משקאות המכילים קפאין לפני הצום ותשתו הרבה מים לפני השקיעה בערב הצום.
בדקו את רמות הסוכר שלכם
שמרו על שגרת הטיפול והקפידו על בדיקת רמת הגלוקוז בדם. בדיקת רמת הסוכר לא תשבור צום וחשוב מאוד לעקוב גם במהלכו, ניתן גם להיעזר במד סוכר רציף ללא דקירות. היזהרו מהיפוגליקמיה, אין דבר אם רמות הסוכר שלך יורדות נמוך מדי, טפלו בכך על ידי נטילת טבליות גלוקוז או גלוקוג'ל, ו/או טיפול רפואי מתאים אחר.
המשיכו את הטיפול התרופתי
גם במהלך הצום אפשר לבלוע תרופות בצורת טבליה, כמוסה או בנוזל. המשיכו ליטול את התרופות שלכם, כולל אינסולין, בהתאם לצורך במהלך הצום. שוחחו עם הרופא לפני יום כיפור כדי לדון במינון המתאים וכיצד יתכן שתצטרך לשנות את התרופות שלך במהלך הצום.
עוד ב-mako בריאות:
>> מה עדיף לאכול לפני הצום ומה אחרי?
>>ככה משפיע השקט של יום כיפור על הבריאות שלנו
>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם
ההכנה לצום
- יום לפני הצום מומלץ לאכול כל שלוש שעות פחמימות מורכבות ופשוטות: לחם, פסטה, פירות וכו' על מנת למלא את מלאי הגליקוגן בגופכם.
- שתו הרבה מים, לפחות 2-3 ליטר.
הארוחה שלפני הצום
- הכי טוב לשלב פחמימות מורכבות בתפריט, מכיוון שהן מתעכלות לאט, ומספקות תחושת שובע לאורך זמן. בחרו לחם מחיטה מלאה, פסטה מלאה, בטטה וכו'.
- מומלץ להוסיף מזונות עשירים בחלבון ושומנים, התורמים לתחושת שובע.
- הכי טוב לוותר על מאכלים חריפים ומלוחים, שגורמים לצמא, וכן אוכל מטוגן.
- עדיף להימנע מקטניות וירקות כמו ברוקולי, צנון וכרובית.
- עדיף להימנע ממשקאות מוגזים.
ההתנהלות במהלך הצום
- מדדו את רמות הסוכר בדם בתדירות גבוהה או השתמשו במד סוכר רציף, על מנת למנוע תנועה קיצונית ברמות הסוכר בדם שלכם.
- יש לשתות שתייה מתוקה ופחמימה בכל עת.
- שנו את הטיפול התרופתי לפי הוראת הרופא שלך, יום לפני הצום ובמהלך הצום עצמו. בדרך כלל צריך להפחית באופן משמעותי אינסולין בסיסי לטווח ארוך, ל40-60% מהמינון הרגיל).
- במקרים של היפוגליקמיה יש להפסיק לצום ולאכול ולשתות כרגיל. זאת כאשר רמת הסוכר בדם מגיעה לכ -80 מ"ג/ד"ל.
- במקרה של עלייה ממושכת ברמת הסוכר בדם, יש לעצור את הצום ולשתות הרבה מים. קחו אינסולין כדי לא להתייבש או לפתח חמצת.
לשבור את הצום בבטחה
אנשים רבים שוברים את הצום עם מזונות עתירי פחמימות. אנשים עם סוכרת צריכים להיות מאוד זהירים בקשר לארוחה הראשונה שלהם. העדף חלבון וירקות ולא פחמימות למניעת היפרגליקמיה. כמו תמיד, בדקו את רמת הסוכר בדם לפני ואחרי האכילה ומינון התרופות כראוי.
- שוברים את הצום עם משקה בטמפרטורת החדר ואפילו משהו קליל כמו פרוסת לחם עם כף ריבה.
- כשעה לאחר מכן, מומלץ לאכול ארוחה רגילה, למשל - לחם, גבינה, טונה, ביצים, סלט, או מרק עוף וכו'.
- חשוב לשתות במידה אך עדיין לשחזר את הנוזלים שאבדו במהלך היום.
- זכרו- אין צורך לפצות על כל הארוחות שלא אכלתם במהלך היום. להפך, יותר מדי מזון, במיוחד פחמימות, יכול להפריע לרמות הסוכר ולגרום להרגשה רעה.
הסוכרת היא מחלה כרונית שבה הגוף אינו מייצר הורמון אינסולין או משתמש בו כראוי, מה שמוביל לעלייה ברמות הגלוקוז בדם שעלולה לפגוע באיברים וברקמות שונות לאורך זמן. כיום, חיים בישראל כחצי מיליון סוכרתיים ועוד כחצי מיליון טרום סוכרתיים.
קיימים שני סוגי סוכרת. סוכרת מסוג 1 מתרחשת כאשר הלבלב אינו מייצר אינסולין בכלל וסוכרת מסוג 2 מתרחשת כאשר הלבלב אינו מייצר מספיק אינסולין, או שהאינסולין אינו פועל ביעילות. סוכרת הריון יכולה להופיע במהלך ההיריון, ולרוב חולפת לאחר לידת התינוק.
צום קל, בריא ובטוח.
*פרופסור חוליו ויינשטיין הוא מנהל יחידת הסוכרת במרכז רפואי וולפסון