ב-99% מהמקרים עוגה היא שילוב של שומן וסוכר, כך שלמרות הטעם המשגע, כדיאטנית אין בכוונתי לתת לה "רישיון בריאותי". יחד עם זאת, אם כבר החלטנו לאכול עוגה, עדיף לבחור בעוגת גבינה. יש מצבים שבהם אני מבקשת להעשיר את התפריט של מטופלים חסרי תיאבון באנרגיה וחלבון ומציעה עוגת גבינה כאמצעי טעים ויעיל להשגת מטרה תזונתית.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

קיימים אין ספור מתכונים לעוגת גבינה עוגה אפויה ולא אפויה, עם או בלי בצק, גביניות ועוד, ולכל מתכון ערכים תזונתיים שונים. הרכיבים הבסיסיים בנוסף לגבינה כוללים ביצים, קמח או קורנפלור, סוכר, וניל ומעט מלח להדגשת הטעמים.  

כמות הקלוריה משתנה ויכולה לנוע בין 150 ל-700 קלוריות לפרוסה, כתלות בכמות הסוכר והשומן במתכון. למדתי מהקונדיטורית שלי כי להצלחת האפייה של עוגת גבינה יש להשתמש בלפחות 100 גרם סוכר. תוספות של שמנת וסוכר למתכון יעלו כמובן את הערך האנרגטי ויפחיתו את תכולת החלבון בעוגה. אמנם שומן מוסיף טעם ורכות אך הוא אינו הכרחי להצלחת האפייה, כך שניתן לשפר את תכולת החלבון בעוגה ע"י שימוש בגבינה רזה יותר.

כדי להוסיף ולשפר את הערך התזונתי של המתכון שלכם תוכלו להשתמש בגבינת ריקוטה 5% אשר תתרום לצריכת הסידן היומית שלכם. כאשר מחליפים את הקמח בקורנפלור ניתן להתאים את העוגה לאנשים עם צליאק.

הוספת אוכמניות טריות או קפואות מעל או בתוך העוגה תורמת טעם וצבע עז הנותן אנטיאוקסידנטים – חומרים הנוגדים תהליכים חמצוניים ועוזרים למנוע מחלות שונות.

האם אפשר לאכול עוגת גבינה ולשמור על איזון סוכרת? כדי לדעת את התשובה, אדם עם סוכרת צריך לנטר את רמת הסוכר שעתיים לאחר אכילה של העוגה ולהתאים את גודל הפרוסה והמתכון לתוצאות. ככל שהעוגה שמנה יותר ומכילה פחות סוכר וקמח המתכון צפוי להעלות את הסוכר בדם ברמה נמוכה יותר ועשוי להתאים בטווח הקצר. יחד עם זאת יש לזכור כי אנשים עם סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר למחלות לב ולכן ההמלצה היא להפחית את רמת השומן במוצרי החלב.

עוגת גבינה יפנית פרוסה (צילום: October22, ShutterStock)
עוגת גבינה יפנית פרוסה|צילום: October22, ShutterStock

אני הולכת להזמין את עוגת 3 השכבות ולמי שרוצה להתנסות, הנה המתכון המקורי לפניכם לצד הערכים התזונתיים:

מצרכים

  • 2 גביעי גבינה לבנה 9%
  • כוס סוכר
  • 6 כפות שמן
  • שקית אבקת אפיה
  • כוס קמח
  • 6 ביצים
  • קורט מלח
  • גרידה מקליפה של לימון אחד
  • תמצית וניל

אופן ההכנה:

  • מחממים תנור לחום בינוני ומשמנים תבנית 28 עגולה.
  • מפרידים חלמונים מחלבונים.
  • מערבבים את החלמונים עם הסוכר, השמן, הקמח, אבקת האפייה, וגרידת קליפת הלימון.
  • מקציפים את החלבונים עם קורט מלח, ומקפלים לתוך בלילת החלמונים.

מחלקים את הבלילה ל-3 חלקים:

  • את השליש הראשון יוצקים לתבנית ואופים 10 דקות ב-170 מעלות.
  • מקפלים את הגבינה לשליש השני ויוצקים על גבי השליש הראשון האפוי למחצה. מעל יוצקים את השליש השלישי ואופים ב170 מעלות כשעה.

מה לגבי הערכים התזונתיים?

בחישוב לפרוסה קטנה של כ-100 ג' (12 פרוסות לתבנית):

  • 262 קלוריות
  • כ-19 ג' חלבון
  • 12 ג' שומן (3.5 ג' שומן רווי)
  • 30 ג' פחמימות (18 ג' סוכר = 4.5 כפיות)
  • 189 מג' נתרן
  • 56 מג' סידן

לילך מוזס, היא דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום