את הקרייבינג, החשק העז לצרוך מוצר מזון ספציפי כלשהו בזה הרגע, איש לא יכול להסביר. לפעמים הוא נוצר מגירוי ויזואלי מפרסומת או משלט חוצות, לפעמים מזיכרון נוסטלגי מתוק, לפעמים כעידוד ונחמה ולפעמים סתם כתירוץ לפינוק עצמי. מה שכן, מתברר שקרייבינג שנוטה לחזור על עצמו יכול להעיד על חוסרים מסוימים בגוף ועל איזון לקוי של ויטמינים והורמונים, ויכול מאוד להיות שבעצם מדובר במסר סודי מהגוף שלכם שמשתמש בדרכים מתוחכמות כדי להודיע לכם מה הוא באמת צריך. הנה כמה קריביינג'ס פופולריים ומה שמתחבא מאחוריהם.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
חושקים בשוקולד? ייתכן שחסר לכם מגנזיום
שוקולד הוא כידוע מזון שהגוף לא באמת צריך מבחינה תזונתית, כך שקשה לחשוב על סיבה שבגללה הוא יציק לכם לגבי זה. אבל חשק לשוקולד יכול להעיד על מחסור במגנזיום, כרום וויטמין B, אומרת הנטורופתית הניו יורקית סאלי וורן. אם לא מתאימות לכם קלוריות עודפות, אפשר להסתפק בחופן שקדים, העשירים מגנזיום, או בתוספי תזונה. ואם בכל זאת בא לכם שוקולד, לכו על שוקולד מריר עם לפחות 70 אחוזי קקאו, כדי לספק את הגוף ואת הנפש.
צריכים משהו מתוק? כנראה חסרים לכם נוזלים
קרייביג למזונות עתירי סוכר, כמו עוגה או מיץ, יכול להעיד על רמה נמוכה של סוכר בדם או על התייבשות. כך שלפני שאתם פותחים אריזת גלידה, נסו לשתות קודם כוס מים. אם החשק נמשך, נסו לאכול תפוח, פירות יער או תפוז. חשק לסוכר יכול גם להעיד על דיכאון, אומרת הנטורופתית מייגן היימר, ובמקרה כזה עדיף לנסות להרים את רמות הסרוטונין במוח על ידי פעילות גופנית או שיחה עם מטפל.
מתים למזונות מלוחים? אתם חייבים ויטמין B
מצד שני, במידה שאתם אוכלים יותר מדי סוכר, ייתכן שתרגישו מדי פעם קרייבינג למשהו מלוח. גורמים אפשריים אחרים הם מחסור בנתרן או עודף באשלגן, אומרת היימר. ההמלצה שלה היא להימנע ממלח שולחן, לקצץ במתוקים ולנסות להעביר את החשק באמצעות מיץ סלרי. כמו כן, אם החשק מגיע בתקופה לחוצה במיוחד, ייתכן שמדובר במחסור בוויטמין B ולכן השלמה שלו בתוספי תזונה יכולה לפתור את הבעיה. ואם החשק מופיע אחרי אימון גופני, מחלה או כאבי בטן, עדיף להשתמש באבקות להכנת משקה אלקטרוליטים מאשר במים, כדי להשיב לגוף את המינרלים שאיבד.
כמהים לאוכל מטוגן? חסרות לכם חומצות שומן
אם כל מה שאתם מסוגלים לחשוב עליו זה מזון מטוגן ומלא שמן, הסיבה היא ככל הנראה מחסור בחומצות שומן, טוענת וורן. אלא שמזונות כאלה בדרך כלל מכילים יותר מדי שומן טראנס, כך שבמקום פיצה שמנונית, בורקס פריך או עוף מטוגן, עדיף ללכת על אבוקדו, סלט עם שמן זית וחומץ בלסמי, או אפילו פוקצ'ה עם שמן זית, כדי להשיב את האיזון לתיקנו. כמו כן, אגוזים וגרעינים מכילים שומנים בריאים, ובמקרה הצורך כדאי להעדיף דגים כמו סלמון או דג מלוח.
חולמים על לחם או פסטה? אתם צריכים יותר חנקן
מזונות פחמימתיים כאלה, שידועים גם כמו אוכל נחמה, יכולים לגרום להתמכרות, אומרת וורן. כשאתם בולסים קרואסון למשל, משתחרר במוח המוליך העצבי דופמין, שידוע גם כ"כימיקל העונג", מה שמסביר מדוע לחתוך בפחמימות זו משימה קשה מנשוא. קרייבינג לפחמימות עשוי להיגרם כתוצאה ממחסור בחנקן בגוף. החנקן הוא אחד מאבני הבניין של חלבונים. הגוף שלנו משתמש בחנקן כדי לבנות ולחזק את העור, השרירים, ה-DNA, הדם והשיער. אל תכנעו לחשק ללחם ובמקום זאת השלימו את המחסור בחנקן על ידי אכילת בשר, עוף ,דג, אגוזים וחומוס. אבל כדאי, לפי וורן, לנסות להבין קודם אם יש סיבה פסיכולוגית אחרת לצורך הזה, ובמקרים כאלה עדיף למלא את החלל באמצעות כתיבה, שיחה עם חברים או מחמאות עצמיות.
>> 6 דברים מפתיעים שהמראה החיצוני אומר עליכם
>> סיוט שהתגשם: הובהלה למיון עם ג'וק בתוך האוזן
>> אכלה יותר ארוחות ביום - והשילה 30 ק"ג
מפנטזים על בשר אדום? אתם זקוקים לברזל
קרייבינג לבשר בדרך כלל מעיד על מחסור בחלבונים אבל גם בברזל, חומצות אמינו או זרחן, אומרת היימר. גם וורן מסכימה אך טוענת כי אנשים לא באמת זקוקים לכמויות חלבון גדולות כפי שנהוג לחשוב, וכי יש לכך פתרונות ותחליפים זולים ובריאים יותר, כמו פירות יבשים, שעועית, סלק ואפילו שזיפים כדי להיפטר מהמחסור בברזל, ואפילו לסייע לתהליך העיכול על הדרך.