הסופגניה הפכה כבר ממזמן לכוכבת הבלתי מעורערת של חג החנוכה, שבשנים האחרונות עוטה על עצמה מגוון תוספות עתירות סוכר קרמים ושלל מילויים ופינוקים מתוקים. בשילוב עם הנרות והאווירה המשפחתית זהו מתכון בטוח לאכילה עודפת.

הנה כמה דברים שחשוב שתדעו על ההבדלים בין סופגניות מטוגנות ואפויות ואיך לשרוד את החג בלי קלוריות מיותרות.

 

אפויות מול מטוגנות

סופגנייה שטוגנה בשמן עמוק, מכילה בעיקר פחמימות פשוטות ואין לה ערך תזונתי גבוה. בסופגנייה סטנדרטית המכילה ריבה ואבקת סוכר יש בממוצע בין 350-500 קלוריות. הקלוריות שבסופגנייה עתירת מילויים וקרמים יכולות לקפוץ ולהגיע עד ל- 1000 קלוריות.  וזה עוד לא הכל - סופגנייה מכילה בין 20-30 אחוזי שומן, כ- 50 גרם פחמימות וכ- 5 גרם חלבונים ואין בה רכיבים תזונתיים כגון ויטמינים ומינרלים החשובים לפעילות הגוף. יש לציין כי כמות השומן המומלצת לאדם מבוגר היא בין 3-7 מנות ליום וסופגנייה רגילה ללא תוספות מכילה למעשה 1-2 מנות שומן. הערך הקלורי של סופגנייה אפויה הוא 190 קלוריות, 5 גרם חלבונים, 3.5  גרם שומן ( 1/3 מנת שומן).

 

לשמור על איזון

הנה כמה טיפים, שיעזרו לשמור על חג בריא ובעיקר מאוזן:

  • קבעו מראש כמה סופגניות אתם מתכוונים לאכול במהלך החג. זה אמנם לא קל אבל קביעת הרף העליון יעזור לכם להתאפק ולהתמודד עם הדחף לאכילה ללא גבולות. 
  • העדיפו סופגנייה אפויות ללא ציפויים ומילויים – מעט מילוי ריבה יכולה להתאים . 
  • במידה ואתם מארחים וחוגגים אצלכם בבית - קנו סופגניות כמספר המשתתפים. קל מאד לנשנש כבדרך אגב סופגנייה שעומדת לא השגחה על השיש. 
  • יש כמה סופגניות שמושכות לכם את העין ואתם ממש חייבים לטעום? חיתכו אותן לחתיכות קטנות וטעמו מעט מכל אחת מהחתיכות. 
  • העדיפו לאכול את הסופגניות באירועים מחוץ לבית וכך תתפתו פחות לאכילה עודפת.
  • שלבו בארוחה שאחרי הדלקת הנרות גם מזונות נוספים, כמו: פשטידות ירק, ירקות חתוכים וסלטים כדי שתוכלו לנשנש בחופשיות וגם לשבוע. 
  • הקפידו על פעילות גופנית סדירה כחלק מאורח חיים בריא ומאוזן.

 

עם זאת, כמו בכל דבר בחיים - קחו את הכל בפרופורציות- סופגנייה מפונפנת או לביבה חמה ומפנקת הן בהחלט לא סוף העולם. גם כאן - הסוד הוא באיזון. תהנו, תתפנקו, אבל אל תגזימו. חג חנוכה שמח ומלא אור.

 

*כותבת הטור גילה אדלר היא תזונאית במכבי שירותי בריאות במחוז ירושלים השפלה