יחסי הציבור הרעועים שלהם זכתה הפיצה, גורמים לרבים מאתנו לחשוב שמדובר במאכל מזיק ומשמין במיוחד. אם אתם מחובבי המאכל הפופולרי, וודאי תשמחו לדעת כי מחקרים עדכניים מראים שאכילה מתונה של פיצה יכולה לספק לכם כמה יתרונות בריאותיים בלתי צפויים.  

עשירה בחומרים מזינים

פיצה יכולה לשמש ארוחה מאוזנת היטב, המספקת לגוף חומרים מזינים חיוניים מקבוצות מזון שונות. השילוב של בצק, רוטב עגבניות, גבינה ותוספות מאפשר ליהנות משילוב של פחמימות, חלבונים, שומנים בריאים, ויטמינים ומינרלים. לדוגמה, העגבניות ברוטב מספקות ליקופן, הידוע בתכונותיו נוגדות החימצון. כמה מילים על ליקופן: הליקופן הוא הפיגמנט העיקרי של הקרוטנואידים (נוגדי חמצון) המצויים באופן טבעי בעגבניות והוא חשוב לא רק בגלל הצבע שהוא מעניק אלא גם בגלל היתרונות הבריאותיים המוכרים הקשורים בנוכחותו. הליקופן נחקר בהרחבה בשל תכונותיו נוגדות החמצון ומניעת סרטן. תפקיד נוסף שממלא הליקופן הוא במניעת מחלות לב. הוא משמש בתפקיד נוגד חמצון בכך שמפחית את הצטברות טסיות הדם שבסופו של דבר מובילות לקרישי דם, התקפי לב ושבץ. ליקופן מעגבניות נחקר שוב ושוב בבני אדם ונמצא כמגן מפני מספר סוגי סרטן, הכוללים כיום סרטן המעי הגס, הערמונית, השד, הריאות והלבלב. הליקופן נמצא בעיקר בעגבניות אדומות, ואכילת עגבניות טריות או בצורת רוטב או כבסיס לתבשילים מספקת את הכמות המומלצת ליום (כ- 10 מ"ג). במחקר שבדק רמת ליקופן בסרום (בדם), הראה שכשפיצה ופסטה היו המקורות העיקריים בתזונה, הייתה רמה גבוהה של ליקופן בדם, אבל הייתה צריכה גבוהה של קלוריות, של חומצות שומן רוויות, חומצות שומן טרנס, נתרן ודלות בנוגדי חמצון אחרים.  

מקור לחלבון

גבינה, המשמשת מרכיב עיקרי ברוב הפיצות, היא מקור טוב לחלבון, החיוני לתיקון השרירים ולתפקוד הגוף הכללי. המוצרלה, הנפוצה בפיצות, מכילה חלבון, סידן וזרחן באיכות גבוהה, התורמים לבריאות העצם. 

אוכלים פיצה ביחד (צילום: Shutterstock/pikselstock)
גם הנאה היא חלק מהבריאות|צילום: Shutterstock/pikselstock

דרך נהדרת לצרוך דגנים מלאים

בחירה בבסיס לפיצה מבצק בקמח מלא, יכולה לשפר את תכולת הסיבים של הפיצה שלך. סיבים תומכים בבריאות מערכת העיכול, עוזרים לווסת את רמות הסוכר בדם, ותורמים לתחושת מלאות, ועשויים לסייע בניהול משקל. 

אפשר לשלב בה תוספות עשירות בנוגדי חמצון

תוספות כמו ירקות ועשבי תיבול לא רק מוסיפות טעם אלא גם מספקות מגוון של נוגדי חמצון. פלפלים, תרד, שום ובצל הם דוגמאות לתוספות פיצה עשירות בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון התומכים בתפקוד החיסוני ובבריאות הכללית. 

משפרת את מצב הרוח

אומנם זו לא בדיוק תועלת בריאותית ישירה, אבל ההנאה מפיצה יכולה להשפיע לטובה גם על הרווחה הנפשית. שיתוף פיצה עם חברים או משפחה יכול לתרום לקשר חברתי ולאושר. בנוסף, מרכיבים מסוימים כמו עגבניות מכילים תרכובות שעשויות להיות בעלות השפעות המשפרות את מצב הרוח. 

לסיכום, בניגוד למה שנהוג לחשוב, פיצה בהחלט יכולה להשתלב בתפריט בריא ומאוזן כאשר צורכים אותה בתשומת לב. בחירת מרכיבים איכותיים, שילוב דגנים מלאים והוספת תוספות צבעוניות ומלאות בחומרים מזינים - כל אלה יכולים לשדרג הפרופיל התזונתי של המנה האהובה הזו. אז, בפעם הבאה שתתענגו על פרוסה, אולי אתם פשוט מפנקים את בלוטות הטעם שלכם ואת הגוף שלכם עם פרוסה קטנה של טוב.  

 

הכותבת היא סמדר פרימור דיאטנית קלינית מכבי שירותי בריאות מחוז צפון