הורגלנו לצרוך דבש כדי להמתיק את התה שלנו, להוסיף קצת מתיקות לעוגות ולקינוחים, או לשימוש כתרופת סבתא לצינון ושיעול כשאנחנו לא מרגישים טוב. אך האם ידעתם שלדבש יש יכולות ריפוי שמסייעות לשלל מצבים בריאותיים, החל משיעול ובעיות עיניים ועד כוויות ומחלות כרוניות?

שירה מור יוסף בת 41, יועצת לתזונה טבעית, משתמשת בדבש מדי יום. "אני פותחת את הבוקר עם מים ולימון ומוסיפה להם דבש, זה נותן הרבה אנרגיה וויטמינים. חוץ מזה, הדבש מרגיע מאוד ומעולה לכוויות. הדבש אצלי בבית הוא ממש עזרה ראשונה. אני באמת חושבת שהוא עוזר למצבים רבים וגם רואה אצל עוד אנשים שצורכים דבש ומחלימים.

הייתה לי כוויה רצינית מאוד לאורך כל האמה מסיר פלא, היא הסתבכה כי לא טיפלתי בה בהתחלה. לאחר מכן הדבש הרגיע אותה וגם ההחלמה הייתה מהירה, טיפלתי בה בסוף רק בעזרת דבש. חוץ מזה, אני עושה גם מסכות לשיער עם הדבש יחד עם שמן זית וחלמון של ביצה, זה אמנם מסריח קצת אבל מחזק את השורשים ועושה את השיער מבריק ומלא חיים".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

ניקוי טבעי של הגוף מרעלים

שירה לא המכורה היחידה. גם במשפחה של לילך קורנגולד מפרדס חנה משתמשים בדבש בקביעות. הם מסיימים צנצנת דבש גדולה מדי שבוע, ומשתמשים בדבש למניעת כוויות, דלקות ואפילו למטרת מסאז'. "הייתה לי דלקת עיניים וברגע שמרחתי את הדבש, הדלקת עברה. הדבש מעט שורף בהתחלה אבל ממש מנקה את העיניים והעין, ואחר כך אני מרגישה כמו חדשה". מספרת לילך, ומדגישה שמדובר בדבש טבעי אורגני.  

לילך נשואה לאריאל קורנגולד, אפיתרפיסט, המטפל באנשים בעזרת מוצרי כוורת. "אנשים משתמשים בדבש משחר ההיסטוריה", מספר אריאל על הדבש בהתלהבות רבה. "ניתן לטפל בדבש בהמון מצבים. מחיזוק הגוף, ניקוי של הגוף מרעלים, ריפוי של דלקות, לכוויות ועד לקטרקט".

עוד ב-mako בריאות:
<<בלי תכשירים: איך לטפל בעקיצת יתוש?
<<מה תורם לקמטים על הפנים?
>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם

הדבש לא מכיל הרבה סוכר? איך הוא מנקה את הגוף?

"הוא בכלל לא מתנהג כמו סוכר רגיל, האנזימים שמפרקים את הדבש והסוכר הם שונים. יש בדבש סוכר פירות וסוכר ענבים שמהם הגוף מייצר גליקוגן שמאוחסן בכבד ובשרירים, אז ההשפעה שלו שונה מאשר של סוכר לבן. הדבש לעומת הסוכר גם ממש טוב לתזונת הילדים. כפית דבש לבית ספר זה ממש תזונה למוח, זה מחזיק אותם ערים ומרוכזים. הסוכר שבדבש מעולה גם לספורטאים ולאנשים שעושים מירוצים, כאשר אפשר לערבב דבש ופולן, שזו האבקה של הפרחים והיא ממש מזון על. גם היוונים השתמשו בדבש כדי להתחזק".

דבש (צילום: unsplash)
תרופה טבעית למגוון דלקות|צילום: unsplash

ריפוי פצעים והבהרת עיניים

"הדבש מעולה כעזרה ראשונה לריפוי פצעים. כפלסטר הוא הפלסטר הכי טוב", טוען אריאל. "אם אחרי ניתוחים היו שמים לנו דבש, אז הפצע היה מתרפא הרבה יותר טוב. הדבש מעולה גם לכוויות עד דרגה 2, לקטרקט, ובכלל לדלקות עיניים. לעיניים שלנו יש נימים מאוד עדינים ובעזרת דבש אפשר לחזק את העיניים והראייה. הגיעה אלינו מישהי בת 89 עם קטרקט לקחת דבש, היא מרחה את הדבש כ-4-5 חודשים וזה ממש המיס לאט לאט את החלבון שנוצר בעין. זה גם מאוד מבהיר את העיניים, אם מישהו מורח את הדבש על העיניים בזהירות באופן קבוע. זה משאיר את העין נקייה.

איך יודעים באיזה דבש לבחור? הרי יש מלא אופציות

"הדבש שקונים בסופר הוא לרוב לא דבש טבעי. מדובר על דבש טבעי אורגני וככל שמיישנים את הדבש הוא יותר טוב, ממש כמו יין, כי אז הסוכרים מפורקים. ככל שהדבש יהיה פחות מתוק, הוא יהיה יותר עמוק בטעמים שלו, וגם יותר בריא, כי הגוף צריך לעבוד פחות קשה כדי לפרק את הסוכרים. דבש יכול להחזיק אלפי שנים, אם רוצים לשמור משהו להרבה זמן אז משאירים אותו בדבש סגור היטב. מצאו פעם דבש שהיה בפירמידות שהיה תקין.

הדבש התעשייתי עובר תהליכים תעשייתיים וחימום וגם המקור שלו לא תמיד מהארץ. לעומת זאת, לדבש טבעי יש פולן, שהוא האבקה של הפרחים שבעצם זה החלבון הכי בריא שקיים בטבע. ניתן לאכול את האבקה גם בנפרד, ממיסים אותה בפה וזה מחזיק אותך שבע עד הצהרים. זה גם משביע ומכיל לא מעט ויטמינים, מינרלים וחומצות אמיניות, וזה בלי קלוריות".

_OBJ

דבש עלול להיות גם מסוכן?

"בעיקרון לא. תלוי מה המקור שלו. אם הדבורים נוגעות בצמחים רעילים אז זה עלול להיות מסוכן. לתינוקות מתחת לגיל שנה אסור לתת דבש. אח"כ מומלץ לתת לילדים כפית ביום".

אנשים שמעוניינים לרדת במשקל צריכים להימנע משימוש בדבש?

"בעיקרון, אפשר אפילו לרזות באמצעות הדבש. דבש מעכל שומנים בלילה ולכן מומלץ לאכול כף דבש איכותי שעה לפני השינה. כמובן שמי שמשתולל עם התזונה שלו, אז כף הדבש לא תעזור, אבל מי ששומר על התזונה שלו ויאכל כף של דבש לפני השינה, יעזור לגוף שלו לשרוף יותר שומנים ולישון טוב יותר. יש הרבה אנשים שקשה להם לישון בגלל שהם לא אוכלים נכון בסוף היום אז יש להם רעב גליקמי, ובעצם הרעב מעיר אותם בלילה. השינה של מי שיאכל את הדבש תהיה עמוקה יותר והחלומות יהיו בהירים יותר. המוח עובד יותר קשה בלילה מאשר ביום כי הוא גם עובר ריפוי. אם אין בכבד ובשרירים גליקוגן הוא יעיר אותנו באמצע הלילה והשינה שלנו גם לא תהיה עמוקה וטובה".


הטיפים של אריאל לטיפול בדבש במצבי בריאות שונים:

  • לדלקות עיניים - לוקחים קיסם אוזניים נקי וטובלים בדבש נקי והיגייני, פותחים את העפעף ושמים את הדבש. ניתן לערבב עם מי שטיפה לעיניים.
  • לחיזוק מערכת חיסון – התחילו את הבוקר עם כוס מים חמימים עם לימון ודבש. במקרים שיש צורך, אפשר גם במשך היום ולפני השינה. אם הדבש טהור, לא צריך לפחד לצרוך כמות גבוהה ממנו. כמובן הכל עד רמה מסוימת בלי הגזמה.
  • להנקה – דבש מעולה לחיזוק מערכת החיסון והגברת הנקה, כף דבש בבוקר ובערב.
  • לניקוי רעלים - ניתן לעשות צום דבש למשך 3 ימים (בפיקוח ובייעוץ מקצועי בלבד). פעם בכמה זמן לוקחים 3 כפות דבש ביום ואז המוח מקבל את האנרגיה שהוא צריך. בעצם הדבש לא דורש עיכול ותוך דקות הוא מפעפע בתוך התאים.
  • לעירנות וניקוי של הגוף – ניתן לעשות גם עיסוי דבש.
  • לדלקת ריאות - מורחים דבש על החזה מקדימה ומאחורה, עוטפים עם נייר נצמד ובבוקר קמים ורואים שהדבש ממש שחור, כל הרעלים יוצאים החוצה.
  • לעור פנים מתוח וצעיר – עשו לעצמכם מסכת פנים טבעית. מרחו דבש על הפנים והשאירו אותו למשך 10 דקות. הוא גם יזין את העור, וגם יעניק ויטמינים ומינרלים.

לא להגזים בכמויות

גם בגישה הקונבנציונלית יש הסכמה לגבי יתרונות וסגולות הדבש. הדיאטנית הקלינית שירי נקש טוענת שלמרות שלדבש יש יתרונות בריאותיים, יש לשים לב שלא להגזים בצריכתו. "דבש אמנם בא מהטבע אבל בסופו של דבר הוא פחמימות פשוטות, והמחשבה שהוא בריא גורמת לאנשים לעיתים לצרוך אותו במקום סוכר בכמויות גדולות מדי. בנוסף, חשוב לזכור שהוא עלול להכיל חיידקים מסוכנים עבור תינוקות ולכן ההנחייה היא לא לתת דבש עד גיל שנה".

ד"ר מרינה צדקין-תמיר, פרמקולוגית קלינית, מכללה אקדמית ר"ג, מוסיפה כי "דבש אמיתי וטבעי הוא אכן מזון על. רגע לפני שאתם קונים דבש, חשוב לבדוק שהדבש בסופר לא סינטטי שעשוי מסוכר חלופי, אלא דבש טבעי. זה לרוב כתוב על האריזה".