אנחנו מוצאים את עצמנו הרבה פעמים מקשיבים למיתוסים שהסביבה שלנו מאמינה שהם נכונים ובטוחים שיעזרו לנו לשמור על תזונה מאוזנת. אבל בהרבה מקרים, מדובר בעוד מיתוס לא מבוסס שאנשים לא הוציאו מחייהם סתם כי לא התעמקו בשורש העניין. כדי לקבל מידע אמין ומבוסס, ד"ר מאיה רוזמן הגיעה לתוכנית "חדשות הבוקר" כדי לנפץ מספר מיתוסים חשובים ונתנה לנו במתנה טיפים מנצחים לתזונה מדויקת יותר.
האם באמת כל לחם קל הוא באמת דיאטטי?
"לא. מה שהופך לחם לקל הוא גודל הפרוסה. המשקל של הפרוסה צריך להיות קל ואם נהיה מדויקים לפי ההגדרות - פרוסה צריכה להיות 25 גרם. ולא, זה לא חשוב אם כתוב על הלחם 'קל' או לא. יש לחמים שעל האריזה שלהם כתוב 'קל' אבל הפרוסות כבדות ודחוסות, מה שאומר שהן עם הרבה קלוריות. גם אם מדובר בלחם רגיל, שיפון, דגנים, חלה אפילו ארבעה דגנים - בכולם כמות הקלוריות נעה בין 160 ל-220 קלוריות בממוצע".
"אפשר לקנות לחם במאפיה השכונתית, לשקול את הפרוסה הכי גדולה מהאמצע ואם היא שוקלת 25 גרם או פחות - זה אומר שבעצם הלחם קל ומתאים לדיאטה שלנו".
האם דילוג על ארוחת הבוקר פוגע בבריאות וגורם להשמנה?
"לא. ארוחת בוקר עדיין נחשבת לארוחה החשובה ביותר מכל הארוחות במיוחד שמדובר בילדים. יותר מזה - היא מספקת אנרגיה למוח, משפרת חשיבה וזיכרון, מונעת הפרעות קשב וריכוז ובכלל נותנת אנרגיה לשעות הבוקר החשובות. אבל כשמדובר במבוגרים, כדאי לדעת שאין הוכחה מדעית חד משמעית שדילוג על ארוחת הבוקר פוגע בבריאות. האם מי שקם בחמש בבוקר צריך לאכול מיד כשהוא קם, גם אם הוא לא רעב? ממש לא".
"יותר חשוב להקשיב לגוף. אם רעבים - לאכול ארוחת בוקר טובה. אבל אם ממש לא רעבים, לא לדחוף מזון בכוח. אפשר לחסוך את הקלוריות האלה לשעות היותר קשות, מבחינת נשנושים או מבחינת רעב".
האם בשוקולד מריר יש פחות קלוריות?
"לא. הרבה חושבים שיש בשוקולד מריר פחות קלוריות, ברוב המקרים זו טעות - מדובר במיתוס. כמות הקלוריות בשוקולד מריר זהה לזו שבשוקולד חלב. זה שמוציאים את החלב ומחליפים אותו בחמאת קקאו זה לא גורם להפחתה במספר הקלוריות. יש מעט סוגים של שוקולד שמכילים פחות קלוריות ובדרך כלל מדובר בשוקולדים ללא סוכר בכלל. אבל כדאי לשים לב לעובדה שיש שוקולד מריר, לדוגמא שישים אחוז שאם אני מסתכלת ברשימת הרכיבים, הראשון זה סוכר".
"חשוב לקרוא על האריזה כי לא כל שוקולד מריר הוא יותר בריא, צריך לראות היכן נמצא הסוכר. באופן כללי אפשר להגיד שככל שאחוז הקקאו יותר גבוה - השוקולד אמור להיות יותר בריא כי הקקאו עצמו מכיל נוגדי חמצון שמפחיתים סיכון להרבה מחלות".
האם ארוחה בלילה משמינה יותר או שכדאי להפסיק לאכול ב-18:00 בערב?
"הרבה חושבים שאת הקלוריות של ארוחת הבוקר הגוף שורף בפעילות במשך היום ואת הקלוריות של ארוחת הערב והלילה אוגרים כשומן, כי אחרי זה הולכים לישון ולא מבצעים פעילות גופנית. אבל צריך לזכור שהשמנה היא בסופו של דבר המאזן של האנרגיה במשך היום כולו. מי שאכל ארוחת ערב בשבע ונשאר ער עד אחת עשרה בלילה, טבעי שהוא יהיה רעב שוב. במצב כזה אין שום בעיה בריאותית לאכול משהו קטן, גם אם עוד כמה דקות הולכים לישון".
"לא מומלץ ללכת לישון כשסובלים מרעב. ארוחה קטנה כמו דייסת שיבולת שועל, לחם עם גבינה או יוגורט עם כף גרנולה, זה לא מכביד על מערכת העיכול ואפשרי בהחלט".
האם "ללא תוספת סוכר" או "מופחת סוכר" זה באמת יותר בריא?
"לא ממש או לא בהכרח. צריך לשים לב אם כתוב על האריזה 'ללא תוספת סוכר' זה אומר שאין תוספת של סוכר לבן. זה לא אומר שאין במוצר סוכר בכלל. למשל, בריבה 'ללא תוספת סוכר' יש את הסוכר של הפרי עצמו בלי סוכר לבן. אז אומנם יש בה ארבעים אחוז סוכר ולא שישים אחוז כמו בריבה רגילה, אבל זה עדיין לא מתאים לאנשים שיש להם נטייה לסוכרת. ומה זה 'מופחת סוכר'? במקרה הזה אנחנו ממש קורבנות של היצרנים. הם עשו מוצר עם הרבה סוכר ואז הפחיתו אותו בעשרים אחוז, ומשום מה קוראים לזה 'מופחת סוכר'. זה אומר שיש פחות סוכר מהמוצר המקורי שהיה בשוק לפני כמה חודשים".
"צריך גם להיזהר מהגדרות כמו אפס אחוז שומן, זה אומנם נשמע דיאטטי אבל יש הרבה מוצרים כמו גלידות סורבה למשל שנכון שרשום שזה אפס אחוז שומן, אבל יש בהן הרבה סוכר וקלוריות כמו בגלידת שמנת".
האם בשווארמה בפיתה יש יותר קלוריות משווארמה בצלחת?
"לא. בשווארמה בצלחת יש הרבה יותר קלוריות כי שמים לנו יותר שווארמה, גם שמים לנו אורז בכמות גדולה. במנה של שווארמה בצלחת יש 200 גרם שווארמה עם תוספת של אורז זה יוצא מעל 1,000 קלוריות. ובפיתה זה פחות מחמש מאות קלוריות, כך שאפשרי לשלב אותה גם בזמן דיאטה".