כשליש מהאנשים סובלים ממחסור בברזל ויש לכך תופעות לוואי רבות. עייפות, ציפורניים שבורות, נשירת שיער, קושי בריכוז, ידיים קרות ועוד. הברזל הינו הכרחי לתהליך ייצור הכדוריות הדם האדומות והוא גם שומר על פעולתם התקינה של הלב והשרירים. למרות החשיבות שלו, מחסור בברזל זוכה לתת אבחון ולתת טיפול. רבים יופתעו לגלות שחלק מהבעיות היומיומיות נובעות מאותו המחסור, כך למשל ארגון הבריאות העולמי קבע כי הוא עלול להוביל לירידה של עד 30% בתפוקה בעבודה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

למטופלים רבים מייעצים לאכול בשר מן החי שמכיל כמות גדולה של ברזל, אך יש טעות גדולה בכך. הבשר הכשר שרוב הישראלים אוכלים לא מכיל כמעט ברזל, בגלל כמויות המלח המשמשות להכשרת הבשר. לעומתו הבשר הלא כשר מכיל כמות גבוהה מידי של ברזל שהגוף לא יכול להתמודד איתו. הפתרון האולטימטיבי הוא אכילת עלים ירוקים. עלים ירוקים ונבטים ירוקים נמנים על המזונות החשובים ביותר לאדם. הם מקור עשיר לוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון עוצמתיים. בעלים ירוקים קיים הכלורופיל, ככל שהעלה ירוק יותר כך רמת הכלורופיל שלו גבוהה יותר. הכלורופיל הינו מולקולה בעלת מבנה זהה להמוגלובין האנושי, רק שבמקום שהברזל ייצר אותו, הכלורופיל מייצר אותו ובאופן הפוך רמת הברזל עולה.

5 עלים ירוקים עשירים בברזל

קולארד גרין 

בגלל צבעם הירוק כהה יש בהם כמות גבוהה של ברזל. אכילת כוס קולארדים מבושלים מגדילה את צריכת הברזל היומית שלנו ב-2.2 מיליגרם. גברים צריכים לצרוך 8 מיליגרם של ברזל ביום ונשים שאינן בהריון צריכות 18 מיליגרם ביום בגלל המחזור החודשי.

חשוב לשטוף את העלים, לחלוט במים רותחים במשך שלוש דקות ולקרר במים קפואים כדי לשמור על יתרונותיו של העלה. מסננים את העלים אורזים בכלים אטומים. קולארד יישמר במשך חודשים במקפיא וניתן לחמם אותו בכיריים או במיקרוגל.

יערות מורינגה - משתלות סנדר (צילום: מרדכי מוטי סנדר - יערות מורינגה - משתלות סנדר)
יערות מורינגה - משתלות סנדר|צילום: מרדכי מוטי סנדר - יערות מורינגה - משתלות סנדר

מורינגה

עלי המורינגה עשירים בברזל ובוויטמין C. ויטמין C עוזר לספיגה של הברזל ולכן מומלץ לצרוך אותו לצד הברזל. לפי מחקרים, רמת ההמוגלובין של נשים בהריון שקיבלו קפסולות של עלי מורינגה, הייתה גבוהה בהרבה מזו של קבוצת הביקורת. התינוקות שלהם נולדו במשקלים הרבה יותר גבוהים.

ניתן לאכול את העלים טריים או לקנות אותם כאבקה בבתי טבע וחנויות ייעודיות. חשוב להימנע מזיופים ולוודא על האריזה שהיא מכילה 100% עלי מורינגה.

גרגיר הנחלים

חוסר בברזל יכול לנבוע גם מספיגה לקויה בשל בעיות במערכת העיכול. גרגיר הנחלים מסייע בשיפור פעולות מערכת העיכול ולכן משפר את ספיגת הברזל. גרגיר הנחלים מזכיר בטעמו את החרדל וטעמו חריף ומיוחד. מומלץ כתוספת לסלט.

נבטי ברוקולי

אחת הסיבות לאי ספיגת ברזל בדם היא רעלנים ורדיקליים חופשיים שאנחנו נושמים ביום יום, כמו סיגריות, עשן מכוניות, אוכל מתועש ועוד. נבטי הברוקולי גורמים להפרשת הרעלים מהגוף. מומלץ לאכול ביום חצי חבילה של נבטי ברוקולי לפחות.

עשב חיטה (צילום: istockphoto)
עשב חיטה|צילום: istockphoto

מיץ עשב חיטה

70% מעשב החיטה מורכב מכלורופיל, מולקולה, הדומה במבנה שלה להמוגלובין. בצורה טבעית הברזל מייצר את ההמוגלובין בגוף, כאשר אנחנו מעלים את רמות ההמוגלובין בדם על ידי תזונה גם רמות הברזל עולות, לכן הגוף יכול להמיר את הכלורופיל להמוגלובין בקלות. עשב חיטה כדאי לשתות במשקה, אולי לא טעים במיוחד, הסחוט במסחטה.

הכנסת עלים ירוקים יכולה להישמע לרבים כמשימה קשה, אך כיום ניתן למצוא עלים בכל סופר שכונתי או לחילופין בחנויות ברשת. עם קצת יצירתיות והרבה ירוק תייצרו לכם תזונה בריאה ובריאות טובה.

בת אל אסולין, מנכ"לית פלטפורמת "סאנדו"