קינוח עם פירות הוא מעדן אמתי, אבל כזה שרובינו מעדיפים לשמור לאירועים מיוחדים. החדשות הטובות הן שבעצם אפשר ליהנות ממנו בלי להרגיש תחושות אשם. איך עושים את זה? הנה ההסבר המלא.

בלי קמח לבן

הבסיס לכל פאי מוצלח הוא קלתית פריכה. רוב המתכונים מכילים קמח לבן, אבל אם המטרה היא להוסיף בריאות לצלחת, מומלץ לעבור לקמחים מלאים, כמו למשל: קמח שיפון, חיטה, כוסמין מלאים. קמח מלא עשיר במינרלים כמו: מגנזיום, מנגן, אבץ וברזל. יש בו חומרים בשם ליגננים שעוזרים לשמירה על רמה תקינה של לחץ דם והוא מכיל סיבים תזונתיים בכמות גדולה. בזכות כל אלה, מתהדר הקמח המלא באינדקס גליקמי נמוך, מה שבפועל אומר שרמת הסוכר בדם עולה לאט יותר. לכן, הוא מומלץ יותר באופן כללי ובייחוד עבור חולי סוכרת. אם סובלים ממעי רגיש, רגישים לגלוטן (לא צליאק), מומלץ לנסות קמח כוסמין שיסייע  כנראה טוב יותר להקלת סימפטומים.

עוד ועוד פירות

אפשר לבחור בתפוחים, אגסים, תותים, אוכמניות - העיקר לבחור מפירות העונה. אכילה של פירות אלה היא אופציה מצוינת מכיוון שהפירות זמינים יותר, המחירים שלהם זולים ואף הערכים התזונתיים הם הגבוהים ביותר.

תפוח: מכיל מגוון של נוגדי חמצון בשם פנולים ופוליפנולים, שמסוגלים לנטרל רדיקלים חופשיים שפוגעים בתאי הגוף. בנוסף, תפוח מכיל פקטין שהוא סיב תזונתי שתורם באיזון רמות הסוכר, הכולסטרול בדם, הסדרת מערכת העיכול וכן, תורם לשמירה על בריאות המעי באמצעות עידוד התרבות של חיידקים טובים שניזונים מהפקטין.

דייסת פאי תפוחים (צילום: רון יוחננוב, mako אוכל)
עם תפוחים זה מצוין|צילום: רון יוחננוב, mako אוכל


אגס: אל תוותרו על הקליפה שלו. היא מכילה נוגד חמצון בשם קוורצטין שיכול להפחית דלקות בגוף וגורמי סיכון למחלות לב, כמו יתר לחץ דם וכולסטרול גבוה. בנוסף, אגס מכיל נוגד חמצון בשם פרוציאנידים שמפחית את רמת הכולסטרול הרע (LDL) ומעלה את רמת הכולסטרול הטוב (HDL).

תות: מכיל מינרלים חשובים כמו סידן שתורם לחיזוק העצמות; ברזל, שמסייע למניעת מצבי עייפות; ואשלגן שתורם לשמירה על לחץ דם תקין. תותים הם גם מקור מצוין לוויטמין  C שתורם לבריאות המערכת החיסונית. כוס אחת של ויטמין C מספקת את הקצובה היומית המומלצת לאוכלוסייה הבוגרת. עם זאת, חשוב לציין כי ויטמין C נהרס בחימום ולכן כדי לקבל שפע של ויטמין C מומלץ לשלב את התותים בתפריט גם בצורתם הטרייה.

ארבעה אגסים בסלסלה (צילום: shutterstock)
אגסים יוסיפו המון צבע ובריאות|צילום: shutterstock

אוכמניות: צריכה קבועה שלהן מסייעת לשיפור הזיכרון, בזכות רמות גבוהות של נוגד חמצון בשם אנתוציאנין, שמעניק להן את צבען הסגלגל ועוזר לשמור על תאי המוח. בנוסף, האנתוציאנין מפחית את הסיכון לסוכרת סוג 2 על ידי כך שהוא משפר רגישות לאינסולין, כך שנדרש מהלבלב להפריש פחות אינסולין וניתן כך לשמור על בריאותו.

שיר אלפי -זגר, היא דיאטנית קלינית בכירה  של הכללית במחוז דן – פ"ת