מה משותף לסקיני ג'ינס, לקניות באיקאה ולאורח חיים בריא? ובכן, מדובר בשלושה טרנדים שהגיעו וסחפו אותם איתנו. אלא שבניגוד לסקיני ולרהיטים השוודיים, נראה שהטרנד הבריא כאן כדי להישאר. כן, כולם כבר יודעים מה הם מזונות על ומדי פעם גם קונים אוכל אורגני; מצד שני – אנחנו גם יודעים אילו מזונות הם ביג No-No ונמנעים מהם (טוב, נו, לפחות מנסים). אלא שיש כמה מזונות שחשבנו שהם לא בריאים, אבל דווקא מפתיעים לטובה. מצטערים לאכזב אתכם, המבורגר וצ'יפס עדיין מחוץ לרשימה. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

קפה

אין לנו בשורה עבור המכורים לנס קפה, אבל אם שחור הוא ספל התה שלכם, מסתבר שאפילו כמות של 4-5 כוסות ביום (כלומר כ-400 מ"ג קפאין) היא בסדר גמור: "מחקרים דווקא מראים יתרונות לשתיית קפה והשפעה חיובית על תוחלת החיים וגם על סוכרת מסוג 2, מחלות לב, סוגי סרטן מסוימים ועוד. חשוב לציין, שעבור נשים בהריון ומניקות, הכמות המומלצת היא 200 מ"ג ביום", אומרת עדי גודל סולומון, דיאטנית קלינית ומפתחת שיטת 555 לבריאות והרזייה.

אורז לבן

אין ספק שהאורז המלא לגמרי דחק הצידה את האורז הלבן, אבל מסתבר שגם האחרון הוא בכלל לא נורא: "אין שום מניעה לאכול אורז לבן. הוא קל לעיכול, משביע ודל שומן. בשילוב מנת ירק ומנת חלבון - הוא מהווה ארוחה מאוזנת ומשביעה", אומרת גודל סלומון. למעשה, לאחרונה צצים יותר ויותר תחקירים נגד האורז המלא. אלה טוענים כי האחרון מכיל כמות גבוהה של ארסן - רעלן המצוי בכמויות גדולות באורז המלא, 85 אחוז יותר מאשר באורז לבן. ואם כבר אורז לבן - לכו על הבסמטי, ואם כבר בסמטי - קנו בסמטי אורגני, הוא הבריא מבין כל הסוגים. וקבלו טיפ ממש בריא: הרתיחו אותו לפני הבישול, זה יוציא ממנו את הארסן, ואז סננו ובשלו.

רוטב פלפלים על אורז (צילום: עמרי אנדרס צורף)
הרתיחו את האורז לפני הבישול וסננו|צילום: עמרי אנדרס צורף

פסטה

פסטה נתפסת כבחירה לא בריאה לארוחת צהריים, כזו שאבא או אימא יבחרו בה רק אם אין להם זמן לבשל משהו בריא. אבל, גודל סולומון אומרת: "ההתנגדות לפסטה נובעת מהיותה 'קמח לבן', אולם אם צורכים מספיק סיבים במהלך היום - לא חייבים לאכול פסטה מקמח מלא. הפסטה לכשעצמה דלת שומן, מכילה פחמימות המספקות אנרגיה זמינה וחשובה ויכולה להשתלב מצוין כחלק מארוחה מאוזנת. גם הרוטב יכול להיות מזין ובריא – למשל רוטב עגבניות ומעט שמן זית". מה, בפסטה יש אפילו יותר סיבים תזונתיים מאשר באורז, לא ידעתם?

שוקולד

אנחנו הרי יודעים שאתם לא מתכוונים לוותר על שוקולד (ובצדק), אבל אם כבר – בחרו את השוקולד שלכם בחוכמה: "שוקולד איכותי עם אחוזי קקאו גבוהים דווקא מכיל רכיבי תזונה חשובים כמו פוליפנולים. מחקרים הראו השפעה חיובית של השוקולד על יתר לחץ דם, תפקוד קוגניטיבי ועוד. עם זאת, גם כאן הכמות חשובה - עד 4 קוביות בלבד ביום". לא פשוט.

עוד ב-mako בריאות:
>> סרטן השד: מה שנחשפנו אליו בילדות מעלה את הסיכון
>> מתכננים לצאת לטרק בחו"ל? זה יכול לקרות לכם
>> הכי לא קנאביס: החומרים הכי ממכרים בעולם

גבינה

יותר ויותר מחקרים מראים את הנזק שגורמים לנו מוצרי החלב, אבל אלה גם טומנים יתרונות מסוימים, אם נצרכים במידה: "גבינות מכילות חלבון, מינרלים וויטמינים רבים, כמו סידן, מגנזיום, אשלגן, ויטמין A וויטמין D. לכן, לצריכת גבינות עשירות בסידן ועד 5% שומן, יש השפעה חיובית על העצמות, על איזון לחץ דם, על ירידה במשקל ועוד". 

פופקורן (צילום: Oxana Denezhkina, Shutterstock)
דווקא די בריא וזה הכי קל להכנה בסיר בבית|צילום: Oxana Denezhkina, Shutterstock

פופקורן

אמנם הפופקורן בבתי הקולנוע מכיל כמות רבה של שמן ומלח והוא רחוק מלהיות בריא, וכך גם הפופקורן להכנה ביתית במיקרוגל. אבל יש אפשרות בריאה הרבה יותר: "אם מכינים לבד בסיר, מקפידים על כמות סבירה של פופקורן (כ-3  כוסות לאחר הכנה) ועל כמות סבירה של שמן ומלח - מתקבל חטיף חביב, מזין ודל שומן המתאים לנשנוש אחר הצהריים או לארוחת לילה. מעבר לזה, קליפת הפופקורן מכילה סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון".

בירה

לא רק יין אדום – מסתבר שגם לבירה יש לא מעט יתרונות תזונתיים: "מחקרים הראו השפעה חיובית על HDL -הכולסטרול הטוב, סוכרת מסוג 2, תפקוד קוגניטיבי ועוד. מה גם שבבירה יש אחוז נמוך יחסית של אלכוהול ומכאן גם פחות קלוריות בהשוואה למשקאות אלכוהוליים אחרים. אבל חשוב לציין שאם שותים כמות מופרזת - החסרונות גוברים על היתרונות, ולכן מומלץ להסתפק בשליש ליטר בירה בלבד". 

תפוחי אדמה

"זה לא ירק, זו פחמימה!", יזדעקו שומרי הבריאות למיניהם. אבל, גודל-סולומון אומרת: "בניגוד למה שחושבים זו פחמימה מומלצת, מזינה וקלה לעיכול. תפוח האדמה מכיל אשלגן, ויטמין B6, ויטמין C ועוד, והוא דל בשומן. לכן, הוא מהווה חלק מארוחה מאוזנת, אם הוא בא בנוסף לירק וחלבון". 

יין – IN; קוקטיילים – OUT

גם כשאנחנו מדברים על מזונות לא בריאים, כאלה שאנחנו מרשים לעצמנו להתפנק איתם מדי פעם – יש דרך נכונה ליהנות מהם ו"לצמצם נזקים", אם תרצו. "באופן כללי, כמעט כל מאכל שנחשב לג'אנק ניתן לאכול בצורה מבוקרת ומאוזנת יותר: פיצה, למשל, מכילה פחמימה (בצק) וחלבון (גבינה צהובה), וגם רסק העגבניות מזין. אם אוכלים כמות סבירה והבצק לא עבה מדי, ובנוסף משלבים עוד ירקות וחלבונים בארוחה (כמו תוספת של גבינה או טונה), מתקבלת ארוחה סבירה, שהיא בגדר הרע במיעוטו", אומר גודל-סלומון ומוסיפה: "באשר להמבורגר - במסעדות רבות יש אפשרות להזמין בשר דל שומן, וגם אם לא - ניתן להפחית פחמימות ושומנים בארוחה אם מזמינים סלט במקום הצ'יפס. מי שלא מוותר על הצ'יפס יכול להחליט שהוא אוכל רק חלק מהלחמנייה, למשל".

גם באלכוהול, יש רע ויש רע פחות: "ככל שיש יותר אחוזי אלכוהול - כך עולה בהתאמה צריכת הקלוריות. למשל, קוקטיילים המכילים שמנת ומיצים מקפיצים מאד את כמות הקלוריות בכוס אחת, ולכן עדיף לבחור בבירה, יין, מרטיני וכו'". ומה בנוגע לקינוחים? ובכן, אומרים שלנשים יש קיבה נפרדת עבור החלק המתוק של הארוחה, אבל גם כאן צריך לבצע החלטות (כואבות, אם תשאלו אותנו): "מלבד ההמלצה הידועה שמתייחסת לסלט פירות במקום עוגה, ניתן פשוט לחלוק בקינוח עם עוד 2-3 אנשים, וכך להפחית משמעותית את הקלוריות והשומנים. קינוח ממוצע במסעדות מכיל לפחות 700 קלוריות".

* ייעוץ מקצועי לכתבה: עדי גודל סולומון, דיאטנית קלינית ומפתחת שיטת 555 לבריאות והרזייה

>> שמנים ולא מאוכל: הדבר שגורם לכם לעלות במשקל