חג פורים כבר כאן; מתכננים תחפושות, מחליטים לאיזו מסיבה ללכת, בודקים מה יהיה מזג האויר ומריחים אוזני המן בקונדיטוריות ברחבי העיר. אוזני ההמן הן חלק בלתי נפרד ממשלוחי המנות, לעיתים הן יגיעו לשולחן במשרד ואולי אפילו למקרר הבייתי - ולכן יש לנהוג בהן בחכמה. אז איך עושים את זה?
1. הבצק חשוב מהמלית
אמנם המליות שבאוזני ההמן מעניינות ותופסות את מרכז תשומת הלב, אך עיקר הערך התזונתי מגיע דווקא מהבצק. קיימים סוגים שונים של בצק שממנו מכינים אוזני המן והם מכילים כמויות שונות של חמאה וסוכר. בצק פריך, למשל, יכול להכיל כמות גדולה של סוכר וחמאה, בעוד אוזני המן ממאפיות תעשייתיות עשויות להכיל כמות גדולה של מרגרינה בבצק, לעומת בצק העשוי מחיטה מלאה אשר מכיל יותר סיבים תזונתיים. נסו לבדוק את הערכים התזונתיים של אוזני ההמן ולא לבחור רק לפי סוג המלית.
עוד ב-mako בריאות:
>> האתגר שיעצב לכם קוביות בבטן
>> "פחדתי שהספיקו להודיע לאשתי שאני מת"
>> כך תצילו לעצמכם את החיים: 10 סוגי סרטן שניתן למנוע
בחירת המלית אמנם משנית לבחירת הבצק, אך גם לה חשיבות. מלית פרג, פירות יבשים או אגוזים עשויה להיות דלה יותר בקלוריות לעומת הקרמים השונים והשוקולד. עם זאת, יש לשים לב לרכיבים, מכיון שלעיתים מוסיפים לחומרים האלה כמות גדולה של סוכר בהכנה. בנוסף, קיימות אוזני המן במילוי עוגיות שונות כמו אוראו או אפילו מקרונים - מה שכמובן מעלה את הערך הקלורי אף יותר ממלית שוקולד רגילה.
2. הימנעו מנשנושים
אוזני ההמן הן מאפה קטן לכן קל מאוד לקחת אחת ועוד אחת ולהגיע לכמות גדולה בזמן קצר- בעיקר כשיש קופסא של אוזני המן בקרבת מקום. השתדלו שלא "לחטוף" אוזני המן אלא לשים את הכמות שתרצו לאכול (או שכדאי לאכול) בצלחת קטנה, העשירו את הצלחת בפרי והכינו כוס תה לצד המנה. אכלו בישיבה ותהנו מהקינוח המתוק והחגיגי.
3. הכינו משלוח מנות המשלב בריאות
מתן משלוח המנות בחג הפורים נועד לייצר אחווה בקרב העם ולהבטיח אוכל עבור ארוחת החג לאלו שדלים באמצעים. עם השנים הפכו משלוחי המנות לסלים גדולים וחגיגיים גדושים בדברי מתיקה. זה אמנם מנהג טעים, אך ייתכן והמסר המועבר איתו הוא לאו דווקא המסר שנרצה להעביר, בעיקר כשמדובר במשלוחי מנות של ילדים.
נסו להכין השנה משלוח מנות שהוא מאוזן, בחרו כמה דברי מתיקה אהובים ועמם שלבו פירות טריים חתוכים, אגוזים שונים וכמה פירות יבשים. ניתן להכניס למשלוח המנות חלווה ללא תוספת סוכר (שהיא מתוקה בכל זאת) ובמקום חבילה שלמה של אזני המן במגוון מליות, הכניסו כמה בודדות.
4. הכינו אוזני המן בעצמכם
אפייה של אזני המן היא פתרון נהדר לשליטה במצרכים שתכיל האוזן, וזהו גם בילוי נהדר לחוות עם ילדים.
הנה רעיון לאוזני המן דלות בשומן וסוכר:
הבצק:
4 כוסות קמח כוסמין מלא
1/2 כוס שמן זית בכבישה קרה שמן או שמן קוקוס
כף סילאן, דבש או סירופ מייפל טבעי
⅓ כוס מים
מלית חלווה:
150 גרם חלבה
1-2 כפות סילאן
כף טחינה גולמית
2 כפיות מיץ לימון סחוט טבעי
אופן ההכנה:
מערבלים בבלנדר את כל רכיבי המלית עד לקבל מרקם אחיד. שומרים בקירור עד תום הכנת הבצק. מערבבים היטב את הרכיבים להכנת הבצק בקערה גדולה או בינונית.
מחממים את התנור ל-150 מעלות ומתחילים בהכנת הבצק.
מחלקים לכדורים בגודל בינוני ומרדדים כל כדור. מוסיפים את המלית למרכז העיגול וסוגרים את הפינות על ידי צביטה קנה.
אופים בתבנית מרופדת נייר אפייה למשך 15-20 דקות בחום של 150 מעלות.
קרן אן גיימן היא תזונאית קלינית, מאמנת כושר ומרצה לחברות