עם ישראל עובר תקופה קשה ומאתגרת. גם הגוף שלנו מושפע ישירות מהבחירות שאנחנו עושים בימים אלו, ומגיב בהתאם. בזמן סטרס, הגוף משחרר הורמונים כגון אדרנלין וקורטיזול שמובילים למגוון שינויים פיזיולוגיים, שבטווח הארוך הם יכולים לשחוק את הגוף ולגרום לו לנזק.
כל גוף מגיב קצת אחרת. ישנם אנשים שבמצבי מתח ירגישו רעב וצורך לאכול יותר, ואילו לאנשים אחרים המתח יכול לגרום לחוסר תיאבון משמעותי. חשוב לנסות לשמר הרגלים וסדר יום קבוע, שיעניקו לגוף את אבני הבניין לשם התמודדות עם השפעות הסטרס על הגוף.
מזונות המכילים חלבון, אומגה 3 ונוגדי חמצון
המזונות הבאים מכילים מקורות המסייעים לאותן אבני בניין חיוניות:
- פירות: תפוחים, תפוזים, בננות, פירות יער, אבוקדו ועוד.
- ירקות: עלים ירוקים, עגבניות, גזר, בטטה, פלפלים ועוד.
- אגוזים וזרעים: אגוזים וזרעים כגון אגוזי מלך, שקדים, זרעי צ'יה, זרעי פשתן.
- קטניות: קטניות כגון אפונה, שעועית, עדשים, חומוס ועוד.
- דגים: סלמון, טונה, סרדינים.
דוגמאות לארוחות מזינות ופשוטות
- פילה דג בתנור, עוף או טופו עם שפע של ירקות במגוון צבעים מתובלים עם שמן זית, שום ועשבי תיבול.
- פשטידה הכוללת גבינות וביצים בתוספת של ירקות לצד סלט עם שמן זית.
- ארוחת בוקר או ערב קלילות ומזינות שיכילו שילוב של ביצים , טונה, סלט , גבינות , אבוקדו וטחינה.
- פיתה או טורטייה מקמח מלא או קמח קטניות, עם גבינה רזה, אבוקדו, טונה או חזה עוף.
- מרק, תבשיל קארי או מוקפץ שמכיל ירקות וקטניות (או מקורות אחרים לחלבון כמו עוף או טופו).
דוגמאות לנשנושים מזינים מומלצים: פירות, אגוזים, יוגורט, פופקורן ביתי.
מה עושים כשאין תיאבון?
כאמור, חשוב לשמור על שגרה מסודרת של ארוחות, אבל אם אין לכם תיאבון, תוכלו להמיר את הארוחה בשייק מזין המוכן מעלים ירוקים ופירות עם חלב צמחי לא ממותק או יוגורט. תוכלו להעשיר את המשקה בזרעי צ'יה, אגוזים, טחינה או חמאת בוטנים.
מה עם מתוק?
תמיד עדיף להכין בבית עוגה או עוגיות המשלבות בין קמחים מלאים וקמח מזין אחר כגון – קמח שקדים, קמח שיבולת שועל, הכוללים ממתיקים כמו: מייפל טבעי, דבש, סילאן וכן מרכיבים נוספים כמו: טחינה, אגוזים או קינמון.
בנוסף לטיפים, חשוב להקפיד לשתות מספיק מים ולהמעיט בקפה שיכול להחמיר את תחושת החרדה. כמו כן, מוטב להימנע ממזונות מעובדים, המכילים כמות גבוהה של מלח וסוכר. מובן שתמיד עדיף להכין בעצמכם את האוכל - התעסקות בהכנתו היא תרפיה נהדרת שמבטיחה מזון טרי, טבעי והכי פחות מעובד.
הכותבת היא עדי בצלאלי, דיאטנית קלינית כללית מחוז ירושלים