תפוחי אדמה מקבלים מקום מרכזי בתפריט חג החנוכה, מונחים במרכז השולחן, מהסמלים הבולטים של החג. אנחנו אוכלים, ונחרדים מההשלכות שיש לתפוח האדמה על הדיאטה שלנו.
דווקא מחקרים אחרונים מראים כי תפוחי אדמה עשירים בוויטמין B6 ו-C, נחושת, אשלגן, מגזניום וסיבים תזונתיים, ומכילים פיטונוטריאנטים עם פעילות נוגדת חמצון ופלבונוידים המסייעים במניעת מחלות לב, מחלות דרכי נשימה וסוגי סרטן שונים. למעשה, בתפוח אדמה אפוי אחד יש 21% מתצרוכת ויטמין B6 היומית המומלצת, 12% מהסיבים התזונתיים המומלצים, כמעט 50% מהתצרוכת היומית המומלצת של ויטמין C וכל זה בכ-160 קלוריות לתפוד בינוני.
אז השנה, בחג חנוכה, אל תפחדו מתפוחי האדמה. אל תתייחסו אליהם בתור הפחמימה הפשוטה שמחריבה את הדיאטה. במקום זה תאכלו ותיהנו, אבל אם אפשר - עם קצת פחות שמן בבקשה!
תפוחי אדמה, כחלק מתפריט מאוזן, יכולים לסייע ב:
חיזוק עצמות
ברזל, אשלגן, סידן ואבץ המצויים בתפוחי האדמה תורמים לבריאות וחוזק העצמות הגוף.
הורדת לחץ דם
האשלגן בתפוחי האדמה מסייע בשמירה על לחץ דם תקין, והסידן ומגנזיום משפיעים על הורדת לחץ הדם.
הורדת כולסטרול
סיבים תזונתיים, אשלגן, ויטמין C וויטמין B6 מסייעים בהפחתת הכולסטרול בדם.
חיזוק מערכת החיסון
תפוחי אדמה עשירים בוויטמין C, למעשה, בתפוח אדמה בינוני אחד (עם הקליפה) יש כמחצית כמות ויטמין C המומלצת ליום. הוויטמין מסייע במניעת מחלות ובחיזוק המערכת החיסונית.
שיפור זיכרון, ייעול תנועה והקלת תהליכים דלקתיים
בתפוחי אדמה יש חומר הנקרא כולין. כולין מסייע להשיג שינה טובה, לשפר ולייעל את איכות התנועה ואת הכישורים הקוגנטיביים של למידה וזיכרון. כולין גם מסייע בהפחתת שומנים ובהקלת תהליכים דלקתיים בגוף.
>> כך תאכלו תפוחי אדמה בלי ייסורי מצפון
מניעת סרטן
בתפוחי אדמה יש פולאט, המסייע בתיקון דנ"א, ומסייע במניעת היווצרותם של תאים סרטניים. גם הסיבים התזונתיים (שעיקרם בקליפת תפוח האדמה) הוכחו כמסייעים במניעת סוגי סרטן שונים ואפילו הוויטמין C שבתפוד מתפקד כנוגד חימצון, המגן על התאים מפני נזקי הרדיקלים החופשיים.
תפקוד יעיל של מערכת העיכול
תפוח אדמה אפוי אחד מספק כמעט 12% מהסיבים התזונתיים היומיים המומלצים. הסיבים התזונתיים מסייעים במניעת עצירות ובתפקוד תקין של מערכת העיכול.
שמירה על משקל גוף תקין
תפוחי אדמה הם מזון יסוד נפוץ. אנשים שמנסים לשמור על המשקל נוטים להימנע מאכילת תפוחי אדמה, מתוך אמונה שזה משמין ומזיק לבריאות, בעוד שההפך הוא נכון. תפוח האדמה עצמו הוא דווקא פחמימה יחסית דלה בקלוריות, ופעמים רבות צורת הבישול שלו היא שהופכת את המזון המזין, בריא ועמוס בערכים תזונתיים, למשהו משמין ומזיק. תפוח האדמה משביע והסיבים התזונתיים הרבים בקליפת תפוחי האדמה מסייעים ליצירת תחושת שובע ולהפחתת תחושת הרעב לפרקי זמן ארוכים.
>> כל הטיפים שיעזרו לשרוד את חנוכה בלי לעלות במשקל
חילוף חומרים יעיל
ויטמין B6 בתפוח האדמה משחק תפקיד חיוני ביצירת אנרגיה וייעול תהליכי חילוף החומרים.
עור חלק ויפה
העור שלנו זקוק לוויטמין C על מנת לסייע במניעת נזקים מהשמש, עשן וחומרי זיהום. ויטמין C גם מסייע ביישוור קמטים ומשפר את מראה העור.
הפחתת לחצים
ויטמין B6 שבתפוחי האדמה חיוניים בתפקוד מערכת העצבים ושמירה על מצב רוח מאוזן. ויטמין B6 מסייע ביצירת נרוטרנסימטורים כגון סרטונין ודופמין החיוניים לוויסות מצבי רוח, ובהכנת הורמון האדרנלין, הנוצר כתגובה למתח.
עוד ב-mako בריאות:
>> מיכל צפיר חושפת: זה התפריט היומי שלי
>> התסמינים שמעידים שצרכתם יותר מדי ויטמין D
>> בן 20 סבל מהקאות – וזה מה שהתגלה באולטרסאונד
לכבוד חג החנוכה, מתכון ללביבות תפוחי אדמה אפויות וטעימות (כ-24 לביבות)
- מחממים מראש תנור ל- 180 מעלות.
- מגררים דק (בפומפייה או במעבד מזון) 4 תפוחי אדמה בינוניים (עם הקליפה, שם מרבית הערכים התזונתיים נמצאים) ובצל בינוני אחד.
- סוחטים את תפוחי האדמה והבצל להוצאת הנוזלים.
- לתערובת מוסיפים פנימה:
- 3 כפות קמח
- 3 כפות שמן
- מלח ופלפל לפי הטעם
- מרססים תבנית שקעים עם ספריי שמן ובעזרת כף ממלאים את השקעים. מכניסים לתנור לכ-40 דקות, עד שמשחים. מומלץ לקראת הסוף להוציא מהתבנית ולהפוך על מנת שהצד השני גם ישחים.
* חני סקאל דיאטנית ראשית לאומית