רוב הפחמימות בדיאטות שלנו הם עמילנים. עמילנים הם שרשראות ארוכות של גלוקולז המצויים בדגנים, תפוחי אדמה, תירס, קטניות ומאכלים שונים.

לפחמימות פשוטות יש השפעה שלילית ידועה על בריאותנו ומראה עורנו. פחמימות אלו, העתירות בסוכרים מעובדים, הן אחד ממאיצי תהליכי ההזדקנות המשמעותיים ביותר. צריכת סוכרים פשוטים מעל לכמות המומלצת גורמת ליצירת תהליכי גליקציה בתוך הגוף. תהליך שבו מולקולות סוכר נקשרות אל מולקולות חלבון. התוצרים של תהליך הגליקציה נקראים AGES. תהליך הגליקציה גורם להזדקנות מואצת על ידי כך שהוא הורס חלבונים חשובים בגופינו כגון קולגן. הרס של קולגן יתבטא בעור רפוי ובקמטים.

תפוחי אדמה משתייכים לקבוצת פחמימות הנחקרת ביותר כיום המספקות לנו הרבה מעבר לאנרגיה. לקבוצה זו יכולות בריאותיות משמעותיות המשפיעות גם על עיכוב תהליך ההזדקנות שלנו - "העמילנים העמידים".

"עמילנים עמידים" הם למעשה עמילנים שלא עוברים תהליך עיכול במעי הדק. הם עוברים בדיוק כפי שהם למעי הגס. חיידקי המעי מפרקים אותם והפירוק שלהם יוצר PH  המאפשר לחיידקי המעי הבריאים לשגשג ולחיידקים הרעים למות. צריכת עמילנים עמידים משפרת את כושר ספיגת ופעילות המעי. כאשר גופנו סופג יותר ויטמינים ומינרלים, הוא למעשה מקבל כמות גדולה של אנטי אוקסידנטים, המעכבים את פעילות הרדיקלים החופשיים בגופנו ועל ידי כך גם מעכבים את תהליך ההזדקנות.

אם עשיתם דיאטה, בטח הזהירו אתכם מפני תפוחי האדמה, אך יתרונותיו הבריאותיים רבים. כמו כן, לצורת ההכנה יש השפעה עצומה על כמות העמילנים העמידים במאכל מסוים. כדי שתפוח אדמה מבושל יכיל עמילן עמיד עליו לעבור תהליך של בישול או אפייה, ולאחר מכן לעבור תהליך של קירור (לפחות טמפ' החדר).

תפוחי אדמה במדורה (צילום: shutterstock)
קררו לטמפרטורת החדר|צילום: shutterstock

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כל יתרונותיו של תפוח האדמה

אנטי אוקסידנטים: תפוחי אדמה מכילים פלבנואידים, קרוטנואידים, וחומצות פנוליות - אנטי אוקסידנטים עוצמתיים הנלחמים נגד השפעתם ההרסנית והמצטברת של הרדיקלים החופשיים. הרדיקלים החופשיים פוגעים בקרומי התאים, יוצרים פיגמנטציה, הורסים סיבים אלסטיים ובאופן כללי מאיצים את הליך ההזדקנות.

ויטמין C: תפוח אדמה אפוי מכיל ככ-30 אחוז מהצריכה היומית של ויטמין C. ויטמין חיוני זה הוא אנטי אוקסידנט עוצמתי, הכרחי לתהליך בניית קולגן, תורם להבהרת מרקם העור ונלחם נגד השפעת קרני השמש. 

ויטמין B6: מסייע לבריאות העור ולתפקוד האפידרמיס (שכבת העור העליונה), מחקרים מראים שיכול לסייע גם בהפחתת התפרצויות אקנתיות.

נחושת: תפוחי אדמה מכילים ריכוז גבוה של נחושת ולכן מזינים את העור מבפנים כלפי חוץ. תפוח אדמה מבושל אחד מהווה 75 אחוז מהצריכה היומית המומלצת של נחושת. נחושת נחוצה לשם תהליכים אנזימתיים רבים, בהם בניית סיבים אלסטיים. הסיבים האלסטיים נותנים לעור את הגמישות והאלסטיות שלו.

עוד ב-mako בריאות:

>> 10 הרגלים היגיינים שאתם חייבים להיפטר מהם
>> הולכים לישון מאוחר וקמים מוקדם? תקראו את זה
>> בפעם הראשונה בעולם: השתלת פין מלאה 

אשלגן: שומר על עור רווי ולח מעומק העור. מסייע לקצב חידוש עורי תקין ולכן יכול למנוע גם התפרצויות אקנתיות (הנגרמות בין היתר על ידי סתימת זקיקי השערה), מסייע לעור לשמור על רמות  PH תקניות - הליך חיוני המונע מחיידקים מזיקים לשגשג על גבי העור.

מגנזיום: מסייע להליך הניקוי והטיהור הטבעי של האפידרמיס. מגנזיום יכול לסייע לבעלי נטייה להתפרצויות אלרגיה על ידי הפחתת רמות הקורטיזול בגוף.

אבץ: אבץ נמצא בכל אחד ואחד מתאי גופינו. יותר ממאה אנזימים שונים זקוקים לנוכחותו בשביל לפעול. תאי העור שלנו תלויים באבץ כדי לתפקד באופן תקין, וכמותו בשכבת העור העליונה ביותר גבוהה פי 6 מכמותו בשכבות העור הפנימיות יותר. אבץ מפחית יצירת רדיקלים חופשיים, מגן על השומנים הטבעיים המצויים בעור ומגן על הפיברולסטים (תאיים המייצרים את הסיבים האלסטיים - קולגן ואלסטין, האחראים על גמישות ומוצקות העור). נוסף לכך, הוא מזרז הליכי ריפוי פצע ויכול לסייע במניעת התפרצויות אקנתיות.

* חוה זינגבוים היא מייסדת ומנכ"לית תאגיד קוסמטיקה