אין כמו חתיכת חלה טרייה או בריוש, עם מעט חמאה או ממרח. אי אפשר להתווכח שפחמימות מנחמות, בעיקר בחורף, אבל לנחמה לעתים יש גם מחיר. בסגר הראשון למדנו להכין לחם מחמצת עשיר בסיבים ודגנים. מאז חזרנו לשגרת היום יום פחות או יותר, ושעות הפנאי של כולנו הצטמצמו, מה שהחזיר אותנו למדף הלחמים בסופר השכונתי. חזרתם ללחם הלבן? מסתבר שהוא עלול להיות אחראי לתחושות מציקות שאתם חווים.
הלחם הלבן מורכב מקמח חיטה לבן שנטחן רק מהחלק העמילני של גרגר החיטה בניגוד לקמח מלא שמכיל את כל חלקיו של גרגר החיטה. הוא אינו מכיל את הנבט או את הקליפות שהם החלקים העשירים ביותר ברכיבי התזונה. יש בו עמילן וחלבון, אבל הערך התזונתי שלו בכל מה שקשור לוויטמינים, למינרלים ולסיבים תזונתיים הוא הנמוך מכל הלחמים. המחסור בסיבים בלחם מעובד יכול גם להוביל לעלייה במשקל, לסיכון מוגבר לסוכרת ואפילו למחלות לב.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מעבר למחסור בערכים תזונתיים, ללחם הלבן יש השפעה נוספת על הגוף שלנו. מסתבר שהשילוב הלא מוצלח של תוספים סינתטיים וחוסר סיבים, עלול להשפיע לרעה על מערכת העיכול.
אכילת לחם דל בדגנים מלאים, כמו לחם לבן, קשורה למצב המכונה דיסביוזיס - שיבוש או חוסר איזון בין החיידקים הרבים שנמצאים במערכת העיכול. המשמעות היא שבמקרה כזה החיידקים לא עושים עבודה טובה בשמירה על בריאות המעיים. חוסר איזון בהרכב החיידקים עלול להוביל לתסמינים לא נעימים כמו נפיחות, ריח רע מהפה, בחילות ועייפות. הנפיחות יכולה להחמיר גם בשל תכולת הגלוטן וחומרים משמרים נוספים שיש בקמח הלבן.
איך זה קורה?
במהלך העיכול, המזון מתפרק לרכיבים קטנים הנספגים דרך רירית המעי. לכל מזון שלא ניתן לפרק ולהיספג כראוי יש פוטנציאל להיתסס על ידי חיידקי המעיים. תהליך התסיסה הזה הוא שיוצר את הגזים שגורם לנפיחות ותחושת אי נוחות. לחם ומוצרים אחרים המבוססים על חיטה מכילים מספר חומרים שהופכים אותם לקשים במיוחד לעיכול - כלומר יש יותר חומר זמין עבור חיידקי המעיים לתהליך התסיסה. חומרים אלו כוללים:
- מעכבי אנזים. מפריעים לאנזימי המעיים (עמילאז וטריפסין) לעכל חלבון ועמילן.
- אגלוטינין. במחקרים בבעלי חיים, נמצא שחומר זה שנמצא בנבטי החיטה מפריע לעיכול החלבון ומפסיק את שחרור האנזימים המעכלים מזון.
- פרוקטנים. סוג של סוכר שנמצא בלחם שמסייע לחיידקי המעי לתסוס.
- גלוטן. הגלוטן משחרר חומר כימי בשם זונולין מדופן המעי. שחרור הזונולין יוצר רווחים בדופן המעי ומאפשר לחלקיקי מזון מעוכלים חלקית לעבור לזרם הדם. חלקיקים אלו ממריצים את הגוף להגביר תגובה חיסונית, אשר פוגעת ברירית המעי ומשפיעה לרעה על העיכול.
צריכים עוד סיבה להתרחק מלחם לבן? מחקר הראה שלחם מועשר יכול להוביל לנשירת שיער.
איך מכינים לחם בבית? מדריך מצולם
אין צורך לוותר לחלוטין על אכילת לחם. לחם מדגנים מלאים, ששומר על כל הוויטמינים החשובים בשלב האפייה, הוא אופציה בריאה הרבה יותר. גרגרים מונבטים קלים יותר לקיבה ומאפשרים לה לספוג את כל אבות המזון. הנבטים דלים בקלוריות אך עשירים ביתרונות בריאותיים, למשל, בכוס אחת של נבט יש רק שמונה קלוריות. בדגנים שהונבטו במשך חמישה ימים, נמצאו 133 אחוז יותר סיבים מאשר בדגנים לא מונבטים.