דליפת שתן היא בעיה נפוצה בקרב נשים בכל הגילים. תופעה זו משפיעה לרעה על איכות החיים, מבחינה פיזית, רגשית, פסיכולוגית, מינית וחברתית. דליפת שתן היא דליפה לא רצונית של שתן, היכולה לקרות במצבי שיעול, עיטוש ומאמץ פיזי אצל 30-55% מהנשים.  התופעה ניתנת לטיפול על ידי אמון שרירי רצפת האגן ועומדת על שיעור הצלחה של 30-75%.

כיווץ מדויק ונכון של שרירי רצפת האגן עשוי להיות קשה לביצוע בגלל מיקומם האינטימי והנסתר מהעין של השרירים הללו - מחקרים מצאו ש-30% מהנשים אינן מסוגלות לחזור על התרגול הנכון בפעם הראשונה. נראה כי הוראות מילוליות שונות עשויות להקל על גיוס וביצוע נכון של כיווץ שרירי רצפת האגן. ואילו הוראות מילוליות אחרות יכולות לגרום לכיווץ לא נכון של רצפת האגן שאף יכול להחמיר את דליפות השתן. ידוע שיש נשים רבות המאמנות את שרירי רצפת האגן שלהן בצורה לא נכונה במשך שנים רבות, ולכן אין כל שיפור בדליפת השתן.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

>> דליפת שתן: כל הסיבות - כל הפתרונות

ד"ר נועה בן עמי יחד עם ד"ר גלי דר פרסמו מחקר שבו השוו יעילות של ארבע הוראות מילוליות שונות ומאוד מקובלות לכיווץ של שרירי רצפת האגן.

במחקר השתתפו עשרות נשים שחולקו בצורה אקראית לשתי קבוצות מחקר. קבוצה אחת קיבלה הנחיה אחורית לכיווץ שרירי רצפת אגן "כווצי את פי הטבעת", והקבוצה השנייה קיבלה הנחיה קדמית לכיווץ שרירי רצפת אגן "כווצי את רצפת האגן כאילו את עוצרת את זרם שתן".

מתאפקת לפיפי (צילום: Vladimir Gjorgiev, shutterstock)
כחצי מהנשים סובלות מהתופעה|צילום: Vladimir Gjorgiev, shutterstock

שתי הקבוצות קיבלו הנחיה נוספת של כיווץ שריר רצפת אגן שמשלבת נשיפה והכנסת בטן עמוקה: "שאפו אוויר, ותוך כדי הוצאת האוויר כווצו את רצפת האגן והכניסו את הפופיק פנימה". הנחיה זו מאוד מקובלת בעולם האימון. יעילות הכיווץ נבדקה בעזרת אולטרסאונד בטני, שבדק אם הכיווץ נכון (הרמת בסיס שלפוחית השתן לכיוון מעלה), מה גובה הכיווץ (תנועת ההעתקה של בסיס השלפוחית במילימטרים) וכן את הסבולת של הנשים (כמה שניות הצליחו להחזיק את שרירי רצפת האגן מכווצים).

ההוראה המילולית שהצליחה לגרם לכיווץ נכון ברוב מוחץ (90%) הייתה "כווצי את פי הטבעת" .  ההוראה השנייה "כווצי את רצפת האגן כאילו את עוצרת את זרם השתן" רק 65% מהנשים הצליחו לכווץ נכון את רצפת האגן. וההוראה הבעייתית ביותר הייתה הוראה שמאוד מקובלת בעולם האימון "כווצי את רצפת האגן תוך כדי נשיפה והכנסת בטן עמוקה" רק 16% מהנשים הצליחו לכווץ נכון את רצפת האגן, רובם פשוט דחפו את רצפת האגן כלפי מטה.

עוד ב-mako בריאות:
>> סנטר כפול: למה זה קורה ואיך נפטרים ממנו?
>> רמת ויטמין D נמוכה מעלה סיכון להידבק בקורונה


נשים יכולות לאמן את רצפת האגן בקבוצות כמו יוגה, פילאטיס, ועוד שיטות אימון רבות ולחשוב שאכן הן מחזקות את רצפת האגן, אך הרבה פעמים הכיווץ אינו נכון והנשים "דוחפות" את רצפת האגן ולכן גם דליפת השתן לא פוסקת. חשוב להכיר את האנטומיה של שרירי רצפת האגן ולהנחות נכון את הנשים שסובלות מדליפת שתן.

בזמן תרגול, כדי להגביר את הסיכויים שהמתאמנים יכווצו נכון את שרירי רצפת האגן, ההנחיה לכיווץ צריכה להיות ישירה ומבודדת "כווצי את פי הטבעת". התנועה הרצויה היא של סגירה ומשיכה כלפי מעלה.

על מנת להבטיח שהפעולה של שרירי רצפת האגן היא אכן נכונה, כדאי לפנות לפיזיותרפיסטים שהוכשרו בשיקום רצפת האגן. 

* ד"ר נועה בן עמי, חוקרת ומרצה בפקולטה למדעי הבריאות, המחלקה לפיזיותרפיה באוניברסיטת אריאל