אין כמו חורף כדי "להכין את גופך לקיץ", אומרות לנו הפרסומות מכל עבר. "אין זמן נכון יותר לחיות בריא החל מעכשיו", יגידו מודעות אחרות וכמובן "אל תפספסו את הטרנד החדש בכושר שאתם חייבים לנסות". אבל חורף וקר ולמי יש כוח, אז נוותר ודי. עד שיהיה נעים שוב ונכנס לסחרור של לחץ וזמן ומצפון ותסכולים. 

נועה זילברמן, 31, הרצליה היא מאמנת כושר אישית, הוליסטית ובודי פוזיטיבית מזה תשע שנים שלא מאמינה בכל אלו ובעיקר דוגלת בגוף ונפש. ולפני שנרוץ לטרנד הבא, כדאי שנייה לעצור ולהבין מה באמת מכשיל אותנו  מלהתמיד בכושר ואיך ניתן לעשות את זה, מינוס ההלקאה העצמית.

  1. המכשול: גישת "הכל או כלום"

    "כולנו מכירות ומכירים את הקוטביות הזו כשזה נוגע לתזונה וספורט. נמנעים מפעילות גופנית ובוחרים בפתיתים של הילדים לארוחת הערב, כי 'מה זה כבר משנה? לא עשיתי ספורט חודש ואכלתי עוגיות בעבודה', ואז כשנכנסת בנו רוח הקרב, אנחנו שוב בתזונה מגבילה ונוקשה ושוב באימונים עצימים שאחריהם קשה אפילו לערבב את הקפה. עד ששבוע אחד 'סרנו' מהצפי המוגזם שלנו מעצמנו ובעקבות זה חזרנו להימנעות מוחלטת מספורט ולהזנחה מוחלטת של התזונה שלנו", אומרת זילברמן. 

    "ההסתכלות הזו על החיים בכלל ועל אורח חיים בריא בפרט, משאירה אותנו לרוב עם הכלום. אם נוכל לזכור שכל תנועה מקדמת, שגם אם לא התאמנתי שבוע או חודש, אף פעם לא מאוחר מידי לשוב ולעשות ושפתיתים זה אחלה ובסדר, אבל אין סיבה לאכול אותם אם זה מגיע מתוך ויתור על עצמי, אז נוכל הרבה יותר בקלות לשמור על אורח חיים בריא וגם אנושי".

 

המכשול: לחכות לתנאים מושלמים כדי לעשות פעילות גופנית

כמה פעמים קרה לכם שתכננתם לצאת להליכה, אבל לבסוף נותרה רק חצי שעה ולא שעה שלמה כמתוכנן, ואז המחשבה שעולה בראש היא "חצי שעה לא שווה כלום, אני כבר אוותר"? לדברי זילברמן, המחשבה הזו היא בדיוק מה שמונע מאתנו אורח חיים פעיל. "אנחנו חיות וחיים בעידן שבו החיים עמוסים, אנחנו כל הזמן מלהטטים בין עבודה לילדים לזוגיות לחיי פנאי, והתחושה היא שיש רשימה בלתי נגמרת של משימות שאנחנו לא מספיקים ומספיקות לעשות, וביניהן אורח חיים פעיל. אבל אם נזרום עם החיים ונתעקש דווקא להכניס את הפעילות שכן מתאפשרת ולאו דווקא את הפעילות שלא מתאפשרת (הרי היא לא מתאפשרת), נוכל להרוויח חיים ספורטיביים. יש הבדל ענק בין לעשות את מה שמתאפשר לבין לא לעשות כלום.

 

המכשול: לצפות לתוצאות נראותיות

עבור אנשים רבים המוטיבציה לפעילות גופנית היא הרצון למראה רזה וחטוב יותר, והטראגיות שבדבר הזה, זה שהמוטיבציה הזו היא בדיוק מה שמחבל לנו  בלייצר אורחים פעיל לאורך זמן. יש הרבה משתנים שמשפיעים על חזות רזה וחטובה: גנים, תזונה, התמדה אינטנסיבית, פריבילגיה של זמן-כסף-בריאות, וכמעט תמיד אנחנו לא נגיע למראה הנכסף שיש לנו בראש. בין אם כי סטטיסטית גנטית אידיאל היופי רווח רק על אחוז מצומצם מהאוכלוסייה ובין אם כי החיים מאתגרים דיים ולא מתאפשר לי להקדיש נתחים גדולים מן המשאבים שלי לאורך זמן עבור המראה החיצוני שלי, וזה בסדר! 

חשוב לזכור שגם אם אני לא רואה תוצאות במשקל או במראה, זה לא אומר שאין שינויים פנימיים בריאותיים, וזה מה שחשוב באמת. אורח חיים פעיל לאורך שנים, עושה הבדלים עצומים במניעת מחלות, בהתבגרות טובה, בבריאות הנפש ובמניעת פציעות. אז אל תתני לג'ינס בחנות ולאידיאל יופי מצומצם להוריד לך את המוטיבציה.

 

המכשול:  להכריח את עצמכם לעשות ספורט שאתם לא אוהבים

כמה פעמים ניסיתם וניסיתן לרוץ, לשחות או לעשות HIT, כי שמעתם שזה ה-ספורט שכולם עושים עכשיו ושהוא ורק הוא מחולל ניסים, אבל סבלתם מכל רגע ולא ראיתם איך אתם מגרדים את עצמכם מהספה בערב ומגיעים שוב לעינוי הסיני הזה? הרבה סיפרו לי על חוויה כזו ואני רוצה לומר: איך תיווצר התמדה אם מראש האימון אינו זה שרצינו בו? אחד הדברים החשובים ביותר כדי לייצר התמדה, זה למצוא משהו שאוהבים ונהנים ממנו. מאוד קשה ועל גבול הבלתי אפשרי להמשיך ולעשות משהו שסובלים בו ויותר מזה - למה לכם? ספורט מקדם בריאות אם הוא גם מחובר לחוויה הרגשית שלכם, אם אתם בתחושות שליליות בזמן וסביב הפעילות הגופנית, אז זה גם עקר וגם לא יישאר לאורך זמן. ההמלצה שלי: לכו ותחקרו, תבדקו, תתנסו ואל תיבהלו אם אתם לא נהנים ממשהו. אם סבלתם בשיעור מסויים כנראה שהוא פשוט לא בשבילכם, וקדימה הלאה למורה/שיעור אחר, יש היום מגוון ענק של פעילויות גופניות ואין סיבה שתתעקשו על מה שלא מתאים לכם.

 

המכשול: להציב לעצמכם תנאים ויעדים לא נוחים ואפשריים לאימונים

אם המכון רחוק, ואם החוג שאתם אוהבים מתחיל בשעה שיש פקקים נוראיים. אם חמש בבוקר זו לא השעה שלכם אבל אתם ממש מתעקשים עליה, או אם שיעור הספינינג הנחשק מתחיל בשעה שאתם כבר נרדמים על הספה, אז צר לי לומר לך, אבל כל אלו הם גורמים מעכבים שעלולים לגרום לאי התמדה ואף להתייאש. החיים עמוסים ומאתגרים דיים וכדי להצליח להטמיע עוד שגרה שדורשת לא מעט, צריך למצוא את הדרך המנגישה ביותר עבורנו כדי שהיא תוכל להיטמע בחיינו.

תפנו מקום ביומן, תמצאו מקום קרוב, תראו מה יותר קל לכם מבחינה מנטלית: הליכה כי זה מיידי וקרוב? או סטודיו שנמצא ממש ליד העבודה? חוג עם חבר/ה כי זה ידרבן אתכם? או אולי אימון בבית עם מזרן ושיעור און ליין יהיה הכי נגיש וקל ליישום? כשאנחנו מוצאים את הדרך הכי פרקטית מנטלית וגם מבחינת זמן, זה מאוד מקל על המאבק שגם ככה קיים אל מול התמדה וספורט, ומאפשר לנו בהרבה יותר קלות להצליח.

 

המכשול: להמשיך ולהגיע למרחב שלא נעים לך בו

"גם אני בתחילת דרכי, לפני שהייתי מאמנת חוויתי את זה, וגם כמאמנת יצא לי לשמוע המוני סיפורים על חוויות קשות ולא מיטיבות של אנשים במרחבי ספורט שונים: אימון קבוצתי שלא תאם את רמתם, מאמנת כושר שביישה אותם מול קבוצה שלמה, מוזיקה רועשת שלא הייתה נעימה או אווירה שבה הרגישו חריגות", אומרת זילברמן. "כל אלו דברים שלצערי רבים ורבות חווים וחוות, ועדיין ממשיכים וממשיכות לנסות ולהגיע מתוך תחושת אשמה ומחשבה שהבעיה טמונה בהם. אז אני רוצה לת לכן ולכם גב ולומר - הבעיה היא ממש לא בכם, ואין שום סיבה שתגיעו למרחב שלא נעים לכן בו, וזה לא משנה מאיזו סיבה. אם בזמן מחשבה על האימון עולה חרדה, הרי שאין דבר יותר מוריד התמדה מזה. ההזמנה שלי היא להיות בהקשבה לקול ולתחושות שעולות בך בזמן האימון, ואם הם קשים אז יש לכך סיבה. זה המקום והזמן לחפש מרחב ופורמט אחר להתאמן בו. יש כיום מגוון רחב של סגנונות ומקומות, בין אם במכון, בסטודיו או בפארק. בקבוצה קטנה, גדולה או אימון אישי. העולם פתוח ואתם יכולים לבחור מה הלך הרוח שבו אתם מרגישים בבית ובנעימות".

 המכשול: לתת לכל העולם את הזמן שלך, אבל לא לתת אותו לעצמך

זו אמנם קלישאה אבל לפעמים קלישאה הופכת לכזו כי היא פשוט נכונה. אתם נוטים לראות את כולם, לעשות למען כולם, לצאת בסדר מול כולם, אבל רק לכם לא נשאר. לצאת בסדר עם האחר זה הרבה פעמים אומר שלא יצאתם בסדר עם עצמכם. החיים לעולם לא יהיו פחות עמוסים, או כנראה לא בזמן הקרוב, ואם אתם לא תפנו זמן ביומן, זה לא יקרה מעצמו. אז כמו שאתם סוגרים ביומן משבצות לעבודה, פגישות, סידורים, משפחה, חברים, לימודים, כך תעשו בגוגל קלנדר משבצת סגורה לעצמכם, לנוע בחגיגה עם הגוף שלכם. נכון, זה לא קל, אבל אני בהחלט מאמינה בסדרי עדיפויות, וכשם שלישון ולאכול זה הכרח, כך גם ספורט. הוא קריטי לבריאות ולתפקוד שלנו לזמן הקרוב והרחוק, הוא מאזן מצב רוח והוא רגע לחיבור עם עצמך. אז קדימה ליומן, תקבעו דייט עם עצמכם, לפעילות שנכונה לכם, בזמן שנכון ובמקום שנעים לכם.