מרגישים שאתם מכרסמים פריכיות ושורצים במכון כושר כל היום אבל בכל זאת לא מצליחים להוריד את חמשת הקילוגרמים הארורים שמפריעים לכם? יכול מאוד להיות שהבעיה היא לא בדיאטה שלכם. תשאלו את יו ג'קמן, או יותר נכון את הגורו שלו לענייני דיאטה ותזונה, ד"ר ליבי וויבר, שאותה הוא כינה: "התחנה הסופית בכל מה שקשור לענייני תזונה ובריאות". ואם אחוזי השומן המועטים שלו מרשימים אתכם, אולי כדאי שתשמעו מאיפה הוא מקבל את העצות שלו.
וויבר התמקדה בתחומי התזונה ודיאטה מתוקף עבודתה באוניברסיטת סידני בשנות ה-90, ופעלה מתוך ההנחה שעודף משקל נגרם כתוצאה מאכילת יתר. כלומר, מי שצורך פחות קלוריות חייב להרזות יותר, נכון? לא נכון. וות'ר מצאה שחלק מהנחקרים שלה, שהיו ספורטאים רצי מרתון או אנשים שספרו קלוריות כל חייהם, היו דווקא מעלים משקל במקרים מסוימים על אף שאכלו פחות.
13 שנה לאחר מכן היא פתחה מכון פרטי להרזיה והסכימה לחשוף את כל הסודות שלמדה במהלך הקריירה – מהן הסיבות האמיתית שבגללן אנשים מעלים או מורידים במשקל? לטענתה מדובר בביוכימיה של הגוף, ובמצבים מסוימים שבהם הוא מקבל את המסר לשרוף שומן או לאגור אותו. המקרים הקלאסיים של השמנה קשורים לאכילת יתר וחוסר בפעילות גופנית כמובן, אבל יש גם סיבות אחרות לטענתה.
רמות מתח גבוהות
אחת מהמטופלות של וויבר הייתה אצנית מרתונים שהכניסה את הגוף שלה ללחץ עצום עד כדי כך שהיא העלתה 5 קילוגרמים במהלך תקופת האימונים שלה. ההסבר לכך לפי וויבר הוא שכשאנחנו במתח הגוף שלנו "מוכן למתקפה" ומפריש רמות גבוהות של אדרנלין שמזרימות דם לשרירים על חשבון איברים אחרים כמו למשל מערכת העיכול. בנוסף, הגוף משתמש במאגרי הגלוקוז לצורת הפקת אנרגיה במקום במאגרי השומן, וזו גם הסיבה שאנשים שנמצאים במתח מחפשים כל הזמן משהו מתוק לאכול. מעבר לכך – כשרמות המתח גבוהות לאורך זמן, הגוף מתחיל להפיק הורמון מתח שנקרא קורטיזול שמפרק שרירים, מה שבסופו של דבר מאט את תהליכי חילוף החומרים בגוף.
מה עושים? עוצרים לכמה דקות במהלך היום ונושמים עמוק, דרך הסרעפת ומכניסים אוויר לתוך הבטן ולא לחזה, כדי להוריד את רמות המתח. וות'ר ממליצה על כ-20 הפסקות כאלו לאורך היום.
המחזור החודשי
לא מדובר במיתוס, נשים אכן מעלות במשקל כתוצאה מהווסת לפי וויבר, נשים יכולות לעלות כ-3 קילו במהלך המחזור כתוצאה מהצטברות נוזלים בעקבות רמות אסטרוגן גבוהות. מקביל רמות הורמון הפרוגסטרון יורדות, והוא זה שבין היתר מסייע להפחתת לחצים וספיחת נוזלים וכל זה עלול להוביל לחשק מוגבר למזונות מתוקים וירידה במוטיבציה להתעמל.
מה עושים? אם אתן מרגישות נפיחות גדולה מדי באזור הבטן והחזה או עליה מוגזמת במשקל, נסו להפסיק לשתות קפאין למשך חודש ולעבור לתה צמחים – חומר בשם מתילקסנתין שמצוי במזונות שמכילים קפאין (גם אם הם הפכו לנטולי קפאין), יכול לגרום לסימפטומים הללו.
רמות אינסולין גבוהות
אינסולין הוא הורמון שמופק בלבלב שלנו ומסייע לגוף להעביר סוכרים מהמזון לתאים. הוא קודם כל מעבר סוכר לכבד ואז לשרירים, שם הוא מאוחסן כגליקוגן למטרות שימוש כאנרגיה. אם יש שאריות, ובדרך כלל יש, הן מאוחסנות כתאי שומן. גם מזונות פחמימתיים מפורקים בזרם הדם לגלוקוז, ועודף שלו עלול להוביל לרמות אינסולין גבוהות מדי. אבל גם אדרנלין מעלה את רמת הסוכר בדם. אם לא אכלתם במשך זמן מה כי אתם עסוקים במשהו אחר בריכוז רב, הגוף שלכם יפיק אדרנלין כי הוא נמצא במצב מצוקה, ורמות הסוכר בדם יעלו. אלא שבגלל שאתם לא באמת במצוקה, לא ייעשה בהם שימוש לצרכי אנרגיה והם יהפכו לתאי שומן. לכן, אם אתם מרגישים שאתם עושים פעילות גופנית ואוכלים בצורה מסודרת לאורך זמן ובכל זאת לא מורידים במשקל, כדי לכם לבדוק את רמות הסוכר בדם.
מה עושים? קודם כל עוברים לפחמימות מלאות כדי להפחית את רמת הסוכר. מקפידים לאכול גם חלבונים כמו ביצים, דגים ובשר רזה, או מזונות עם שומן טבעי כמו אבוקדו, גרעינים, זיתים ושמן זית. הצירופים הללו יכולים לעכב את שחרור הגלוקוז לדם ולהפחית את רמת האינסולין שמופרשת כדי להתמודד איתו.
חוסר איזון במערכת העצבים
מערכת העצבים האוטונומית היא החלק במוח שלנו שמנוהל שלא על פי שליטתנו המודעת, מסבירה וויבר, והיא מפקחת על קצב דפיקות הלב, מנגנון ההזעה, שליטה בטמפרטורת הגוף, מערכת החיסון ומערכות ההורמונים. יש לה שני מצבים עיקריים: או מצב פארא-סימפטטי של מנוחה ותיקון, או מצב סימפטטי של אינסטינקט ה"להילחם או לברוח". שני המצבים האלה אמורים להיות מאוזנים, אבל אצל רובנו הם למעשה לא. כאמור, כשאנחנו במצב של "מצוקה", משתחרר אדרנלין לגוף שמשתמש בגלוקוזים כדלק במקום בשומן. במצב המנוחה, לעומת זאת, הגוף מסוגל לאזן את עצמו מחדש ולהפנות משאבים לתהליך העיכול ושיקום נזקי העור. זו גם הסיבה שאנשים נראים טוב ורגוע יותר אחרי חופשה.
מה עושים? מקפידים על פעילויות מרגיעות, כמו למשל פילאטיס, יוגה וטאי צ'י. מומלץ גם לקחת נשימות עמוקות בכל בוקר ולפני השינה – 10-20 נשימות במקצבים של 4 שניות בבוקר, ובמקצבים של 6-8 שניות בלילה, כדי להכניס את הגוף למצב רגיעה.
אכילה שנובעת מרגשות
אדם שמחסל חפיסת שוקולד או יורד על עוגה שלמה אחרי האוכל לא עושה את זה כי הוא לא יודע שזה רע, טוענת וויבר. הוא עושה את זה כדי לפצות על רגש מסוים. רובנו נעים בין מצבי קיצון של קבלה מול דחייה או הצלחה מול כישלון, בין אם בחיים המקצועיים או האישיים. ולכן כשאנחנו חווים יום רע בעבודה אנחנו מרגישים צורך להקהות את חושים ולפצות את עצמנו באמצעות אוכל, כי מגיע לנו.
מה עושים? מנסים לעשות קצת תרגילי מדיטציה ומיינדפולנס ברגע שמרגישים פיתוי לאכול – אל תשפטו את עצמכם אלא נסו להיכנס למצב מדיטטיבי ולחקור מדוע אתם חשים ככה, מה גורם לכם לרצות לאכול, ואז קבלו את הרגשות הללו כפי שהם והכירו בעובדה שהם זמניים ושהם יעברו.