אחת השאלות המעניינות שמתעוררות בקרב צרכני בריאות ומתאמנים רבים רבים היא מה יקרה אם נצרוך יותר מדי חלבון - האם הוא ייהפך לשומן או אולי לשריר, או שאולי הוא פשוט יצא מהגוף בצואה? ובכן, התשובה המפורטת הבאה עלולה להפתיע אתכם.

במחקר שפורסם בשנת 2012 נבדק אם עודף קלורי שמקורו בחלבון הופך לשומן בגוף, ומה קורה להרכב הגוף במצבים כאלה.

מהלך הניסוי

שלוש קבוצות השתתפו בניסוי, וכל הקבוצות צרכו עודף קלורי זהה של כ-40% מעל לצריכת הקלוריות הנדרשת לשמירה על המשקל. ההבדל ביניהן היה כמות החלבון שצרכו: קבוצת חלבון נמוך: קיבלה 5% מהקלוריות מחלבון. קבוצת חלבון בינוני: קיבלה 15% מהקלוריות מחלבון. קבוצת חלבון גבוה: קיבלה 25% מהקלוריות מחלבון.

תוצאות המחקר:

  • קבוצת החלבון הנמוך: עלתה בממוצע ב-3.2 ק"ג. רוב העלייה נבעה משומן, עם ירידה מסוימת במסת השריר.
  • קבוצת החלבון הבינוני: עלתה בממוצע ב-6.1 ק"ג. העלייה כללה גם מסת שריר וגם שומן, כלומר עלייה מאוזנת יותר בהרכב הגוף.
  • קבוצת החלבון הגבוה: עלתה בממוצע ב-6.5 ק"ג. היא העלתה את הכמות הגדולה ביותר של שריר, אך גם העלתה שומן.
    איש אוכל סטייק (צילום: שאטרסטוק)
    בסטייק יש הרבה חלבון|צילום: שאטרסטוק

מסקנות:

  1. עודף קלורי מוביל לעלייה במשקל, לא משנה אם מקורו בחלבון, בפחמימות או בשומנים. בסופו של דבר, כל משתתפי הקבוצות במחקר שצוין עלו במשקל, אך הרכב העלייה היה שונה.
  2. צריכת חלבון גבוהה עוזרת לשמור ולבנות מסת שריר, אך כאשר יש עודף קלורי, גם החלבון יכול להוביל לעלייה בשומן.
  3. חלבון יכול להפוך לשומן, אך זה יקרה רק במצב של עודף קלורי כולל. כשהגוף מקבל יותר קלוריות ממה שהוא צריך, גם אם זה חלבון – העודף יומר לאנרגיה שתיאגר כרקמת שומן.

לסיכום: גם חלבון יכול להפוך לשומן אם הוא נצרך בעודף קלורי, אך הגוף תמיד ינסה לנצל אותו למטרות אחרות לפני שיעבור תהליך של אגירה כשומן.

 הכותב הוא זיו זפרני דיאטן קליני וספורט