שלשום אושר לפרסום כי החטוף פרחאן אל-קאדי שוחרר מידי חמאס. קרובי משפחתו סיפרו לכלי התקשורת, כי הוא ירד במשקל באופן משמעותי ואף העיד על כך שבמהלך שהותו בשבי אכל בעיקר לחם, ואף לא בכל יום. עדויות דומות נשמעו גם מיתר החטופים ששבו מעזה.

פרופ' אולגה רז, מומחית לתזונה, מייסדת המחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת אריאל, מפרטת לגבי ההשלכות של המצב התזונתי הבעייתי: "למעשה מה שאל-קאידי עבר זה מצב של הרעבה. מדובר בסיטואציה שלאורך זמן מחלישה את הגוף וגורמת לתהליכים בלתי רצוי כמו פירוק שרירים וירידה במערכת החיסונית. הגוף בעצם משתמש במשאבים העצמיים שלו כדי שהוא יוכל לשרוד, וזה גורם לבעיות תזונתיות ובריאותיות משמעותיות".

הפרופ' מציינת שבאופן כללי, אנשים זקוקים לתזונה מאוזנת שכוללת את כל אבות המזון החיוניים: פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים ומינרלים, וכאשר ניזונים במזון מסוג אחד, נגרמים חוסרים תזונתיים רבים.

פרחאן אל-קאדי בסורוקה (צילום: דוברות סורוקה)
פרחאן אל-קאדי בסורוקה|צילום: דוברות סורוקה

"מי שאוכל רק לחם או בעיקר לחם, מקבל בעיקר קלוריות, כלומר אנרגיה. מצד אחד, טוב שלא נתנו לו לאכול כל יום מלפפון או כרוב למשל, כי לא היה לו כוח לשרוד. מצד שני, אי אפשר לחיות רק על לחם לאורך זמן כי הגוף דורש עוד רכיבים חשובים שהלחם מכיל ברמה זניחה, כמו חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים. לכן, ההשלכות במצב כזה יכולות להיות ירידה במשקל, מחסור בכל אבות המזון". יתרה מכך, היא מציינת כי השהייה במנהרות גורמת למחסור בוויטמין D שחשוב בעיקר לפעילות מערכת החיסון ולבריאות העצם.

לדברי פרופ' רז, הטיפול במצב כזה, נעשה באמצעות הזנה הדרגתית– "הוא זקוק לתוכנית תזונתית מסודרת. החוכמה היא לתת לגוף את מה שהוא צריך, אבל באופן מאוד איטי ומדורג, שלא יגרום לנזק. ידוע שאכילה של כמות גדולה לאחר מצב של הרעבה יכולה לסכן את המטופל ולהוביל לתופעות קשות ואף למוות, מה שמכונה - תסמונת חידוש הזנה (Refeeding Syndrome) – זה מצב שבו עלולים להיגרם סיבוכים קשים בעקבות הזנה מהירה ועודפת לאחר הרעבה. הצוותים המטפלים מודעים לכך כיום ואני בטוחה שעם תוכנית מותאמת ונכונה הם יוכלו להביא אותו למצב תזונתי סביר".

קאיד פרחאן אלקאדי (צילום: מטה משפחות החטופים)
פרחאן. עבר הרעבה - "מדובר בסיטואציה שלאורך זמן מחלישה את הגוף"|צילום: מטה משפחות החטופים

באופן תיאורטי, כמה זמן הגוף יכול לשרוד רק באמצעות אכילת לחם?

"זה מאוד תלוי. אם מדובר באנשים צעירים ובריאים – משך הזמן גדול יותר בהשוואה למבוגרים, ואם אנשים מגיעים לשבי במצב של עודף משקל אז יש להם גם יתרון כי הגוף שלהם משתמש במאגרי השומן כדי לשרוד".