לאחרונה פורסמו דיווחים שונים אודות הרגלי התזונה החדשים של המלך צ'ארלס פיליפ בן ה-75. ובאופן טבעי, כל טרנד או הרגל קטן המאומץ על ידי משפחת המלוכה הופך לכותרת בעולם. השאלה הנשאלת היא - האם אכן מדובר בתזונה מאוזנת ומומלצת?
איילת בירן, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, מסבירה כי לפי הדיווחים, המלך צ'ארלס, נמנע מאכילת בשר ודגים פעמיים בשבוע, ואינו אוכל ארוחת צוהריים באופן קבוע. ההיגיון שלכאורה עומד מאחורי התפריט הוא הרצון להימנע מאכילת מאכלים מהחי בשל אידיאולוגיה. לגבי דילוג על ארוחת הצוהריים, לפי ההסבר של המלך, מדובר בארוחת מיותרות המבזבזת את זמנו.
"חלק מההרגלים המתוארים, כמו הפחתת צריכת בשר אדום והעדפת מזון צמחי, יכולים לתרום לבריאות, שכן הם עשויים להפחית סיכון למחלות לב, סרטן וסוכרת", מסבירה בירן. עם זאת, היא מבהירה כי הימנעות קבועה מארוחות, בייחוד בגיל מבוגר, עלולה לגרום לחסרים תזונתיים כגון מחסור בחלבונים הנדרשים לגופו, וכך לירידה במסת השריר ולתשישות. עוד היא מסבירה כי אם המלך אכן מתמקד באכילת פירות, ביסקוויטים ולחמים עשירים, זה עלול דווקא לגרום לעלייה ברמות הסוכר שלו.
לפני כשנה פורסם שהמלך צ'ארלס אובחן כחולה בסרטן, ובעקבות האבחון הוא נאלץ להתחיל סדרת טיפולים כימותרפיים. "גם עובדה זאת חייבת להיכלל בסך השיקולים בעת בניית תזונה יום-יומית", מבהירה בירן. "מטופלים אונקולוגיים זקוקים לתזונה מותאמת אישית. לעיתים נדרש להגדיל את כמות החלבון והקלוריות עקב טיפול אינטנסיבי ותופעות לוואי המתרחשות בעטיו. הפחתת בשר, למשל, עשויה להיות מועילה, אך במקרה כזה יש לדאוג לשילוב מקורות חלבון איכותיים אחרים כמו: קטניות, דגים, וביצים לפי הצורך האישי".
אילו הרגלי תזונה מומלצים לאמץ בגיל 75?
בירן מסבירה כי בגיל כזה חשוב לשלב בתפריט היומי את כל אבות המזון הנדרשים לתפקוד תקין של הגוף – חלבונים (כמו דגים, עוף, ביצים וקטניות), פירות וירקות, דגנים מלאים, שומנים בריאים (כמו שמן זית ואגוזים) וכן יש להקפיד לשתות מים בכמות מספקת. בנוסף, לשם חיזוק העצמות היא ממליצה להקפיד על צריכת סידן המצוי במוצרי חלב או בטחינה למשל, ועל ארוחות מסודרת שיסייעו למניעת ירידה לא רצויה במסת השריר וברמות האנרגיה.
"תפריט התזונה של המלך צ'ארלס מכיל אלמנטים בריאים הרלוונטיים לרבים בגילו, כמו למשל הפחתת צריכת הבשר והמזון המעובד. עם זאת, לא מומלץ ליישם אותם במלואם ללא התאמה אישית. דילוג על ארוחות ודפוסי אכילה שאינם מסודרים עלולים להזיק. תזונה בריאה צריכה להיות מגוונת, מאוזנת ומותאמת אישית לצרכי הפר", מסכמת בירן.