חג השבועות מביא אתו שפע של מאכלים חלביים טעימים ומלאים בערכים תזונתיים. שלבו אותם בתזונה שלכם בצורה מאוזנת, ותרוויחו המון בריאות. מומלץ לשלבם בארוחת הבוקר או הערב, כדי שיתרונותיהם ילוו אתכם במהלך היום או לתוך הלילה כשהגוף סופג את הוויטמינים בצורה יעילה. לרגל החג, ריכזנו עבורכם את כל היתרונות של מוצרי החלב.
המון חלבון
חלבון שמקורו במוצרי חלב הוא בעל ערך ביולוגי גבוה החשוב לשמירה על מסת השריר ולתפקוד חיסוני תקין. גבינת הקוטג', למשל, מכילה יותר מ-20 גרם חלבון, ולכן היא נחשבת אחת הגבינות המשביעות ביותר.
מחקר שבוצע על נשים פעילות בשנות ה-20 לחייהן ופורסם בBritish Journal of Nutrition- מצא כי אכילת כוס גבינת קוטג' כ-30 עד 60 דקות לפני השינה מגבירה את חילוף החומרים, משפרת התאוששות שרירים מפעילות גופנית, ויש לה לה השפעה חיובית על הבריאות הכללית. כיום ישנן אבקות חלבון ממי גבינה שמשווקות למתאמנים ומפתחי הכושר הזקוקים לכמויות חלבון גבוהות, משקה חלבון ומעדנים מבוססים כמויות חלבון גבוהות. חשוב לשים לב לרכיבים ולכמויות הסוכר שבהם ולהעדיף מוצרים שמכילים מעט פחמימות וכוללים רשמת רכיבים קצרה ככל האפשר.
לחיזוק העצמות
מוצרי חלב מספקים רבים מהצרכים התזונתיים היומיים המומלצים, ביניהם: חלבון, אשלגן, ויטמין D, A ו-B12. הם עתירים בסידן אשר מסייע בשמירה על עצמות חזקות וויטמין D החיוני לספיגת הסידן בגוף ובלניית העצמות. עבור ילדים ומתבגרים, הסידן תורם להתפתחות העצמות בגיל צעיר. כמו כן, נמצא קשר בין צריכת מוצרי חלב לבין הפחתת הסיכון למחלת אוסטאופורוזיס. במחקר שפורסם לפני 4 שנים על ידי האיגוד הבין-לאומי לאוסטאופורוזיס נבחן הקשר שבין צריכת מוצרי חלב לבין בריאות השרירים והעצמות. נמצא כי מוצרי חלב, בעיקר כאלה מותססים כמו יוגורט וגבינות, מאטים את התפתחות המחלה.
לפעילות תקינה של מערכת הלב וכלי הדם
במהלך צריכת מוצרי חלב, כמות הסידן בדם עולה ויש לכך השפעה חיובית על הלב ומערכת כלי הדם. גבינת ריקוטה, למשל, מכילה כמויות גבוהות מאוד של סידן, וחלב מועשר מספק כפולה של סידן בהשוואה לרגיל.
חיידקים פרוביוטיים ידידותיים לעיכול
היוגורט המקורי והחמצמץ המצוי שהגיע אלינו ממדינות הבלקן מביא עמו יתרונות בריאותיים למערכת העיכול, לירידה במשקל וליצירת תחושת שובע ארוכה, הודות לפרוביוטיקה שהוא מכיל. הוא מסייע לפעילות מערכת העיכול ומפחית תופעות של מעי רגיז. לספיגה טובה במערכת העיכול
הרכיבים שבמוצרי החלב משפיעים על ספיגת המזון במערכת העיכול, על תחושת השובע ומשקל הגוף.
לפעילות תקינה של מערכת הלב וכלי הדםאם אתם מחפשים מאכל קליל לקיץ – לכו על צזיקי: יוגורט מתובל בשום, שמיר, מלפפון מגורד ושמן זית.
חיזוק המערכת החיסונית והפחתת הסיכון למחלות
מחקרים רבים הראו שצריכת יוגורט עשויה להפחית את הסיכוי לחלות בסוכרת מסוג 2 ולאיזון רמות הסוכר בעקבות השפעה חיובית של החיידקים במעי. החלבון, ויטמין A, האבץ והסלניום המצויים במוצרי חלב – כל אלה פועלים יחדיו כדי לחזק את המערכת החיסונית של הגוף על ידי חשיפת המעיים לזנים של חיידקים פרוביוטיים בריאים ואספקת חומצות אמינו חיוניות שאותן הגוף לא יכול לייצר. מוצרי חלב מכילים את כל 9 חומצות האמינו החיוניות.
מה לגבי הלקטוז?
לקטוז הוא סוכר החלב - דו-סוכר פשוט. אנשים רבים סובלים אי-סבילות ללקטוז - ממצב שבו הגוף לא מסוגל לעכל את הסוכרים הנמצאים בחלב, מה שגורם להם לסבול מתופעות לא נעימות כמו: גזים, נפיחויות תחושת אי-נוחות ושלשולים. עם זאת, חשוב לדעת כי מוצרי חלב כמו גבינות קשות מכילים כמויות זניחות של לקטוז ועשויים להיות נסבלים היטב. אם אתם סובלים ממצב כזה, כדאי שתתייעצו עם דיאטן שיוכל להנחות לגבי תחליפים שיספקו לכם סידן.
עדינה בכר, דיאטנית סוכרת ותזונה קטוגנית. מחברת הספר "הדיאטה הקטוגנית"