החג ממש עוד רגע פה, והאוכל המסורתי כבר מעורר חששות אצל החוגגים: עלייה במשקל, כאבי בטן, או חשש מכך ש"לא יהיה מה לאכול". אולם, אם נגביל את כמות המצות ולא נטגן אותן או נמרח ממרח שוקולד בכמות גדולה, כבר נצליח להתמודד טוב יותר עם האתגרים שמציבים בפנינו תחליפי הלחם השונים. מה ההבדל בין סוגי המצות ומהו הדין התזונתי לגבי לחמנייה של פסח? מדריך
מצה מקמח לבן: מדובר במצה המוכרת והפופולרית ביותר. היא מכילה רק קמח ומים ומעט מאד סיבים. מצד אחד, מדובר במוצר די "נקי" ולא מעובד, אך הוא יבש מאד, ולכן עלול לגרום לעצירות ולכאבי בטן. בנוסף, זהו מאכל בעל שטח פנים גדול יחסית, המאפשר למרוח כמות נדיבה של ממרחים – ואם נמרח כאלו שעשירים מאד בקלוריות ושומן – נצא מופסדים.
ערכים תזונתיים ל 100 גרם: 354 קלוריות, 77 גרם פחמימה, 3.7 גרם סיבים, 10.8 גרם חלבון, 0.4 גרם שומן. (מצה ממוצעת שוקלת כ-30 גרם ואילו מצות בעבודת יד לרוב שוקלות יותר).
מצה מקמח מלא: מצה מהסוג הזה עשויה מקמח מלא המכיל כמות גדולה יחסית של סיבים ביחס למצה הסטנדרטית - עד פי שלושה ממצה שעשויה מקמח לבן. מי שמעדיף לאכול אותה, ייהנה גם מתחושת שובע מוגברת וגם ממינרלים שונים. אגב, מצה "שמורה", דומה בערכיה למצות מהסוג הזה.
ערכים תזונתיים ל 100 גרם: 311 קלוריות, 65 גר' פחמימה, 10.5 גרם סיבים, 10.7 גרם חלבון, 1.1 גרם שומן.
לחמנייה ללא גלוטן: מדובר במוצר מעובד המכיל תערובת עמילנים, ללא סיבים תזונתיים כמעט, ולכן הוא גם לא תורם רבות לתחושת השובע. בהשוואה ממוצעת, ללחמנייה ללא גלוטן יש כמות קלוריות נמוכה יותר לעומת מצה רגילה, אך בפועל משקל הלחמנייה גדול יותר ממשקל מצה, כך שלחמנייה גדולה עשויה להכיל מספר קלוריות השווה ל 4-3 מצות.
ערכים תזונתיים ל 100 גרם (ממוצע של מתכונים שונים): 322 קלוריות, 32.4 גרם פחמימה, 2.7 גרם סיבים, 5 גרם חלבון, 19 גרם שומן.
לחמנייה כשרה לפסח: לחמניות אלה לרוב עשויות מערבוב של סוגי קמח כשרים לפסח (כולל קמח מצה) בתוספת של ביצים ושמן. לרוב הן שוקלות יותר ממצה סטנדרטית, ולכן יש להן ערך קלורי גבוה. מגוון המתכונים והמוצרים גדול ולכן הערכים התזונתיים משתנים בהתאם.
ערכים תזונתיים ל 100 גרם (ממוצע של מתכונים שונים): ערכים תזונתיים ל 100 גרם: 300 קלוריות, 24 גרם פחמימה, 9.5 גר' סיבים, 9.8 גרם חלבון, 18 גר' שומן.
שורה תחתונה: מצות הן אופציה טובה, בריאה ולא מעובדת לחג – כל עוד לא מפריזים באכילתן. אפשר ליהנות ממצה עד שתיים בארוחה, ומומלץ לשתות כוס מים במהלך האכילה, כדי למנוע עצירות. אני ממליצה לכל אוהבי המצות לאכול מצה מקמח מלא, שתתרום לתחושת שובע. אם מדובר במצה המיועדת למריחת ממרח עשיר – מומלץ להסתפק בחצי מצה כדי לשמור על איזון קלורי.
הכותבת היא יעל נתן גולדשטיין, דיאטנית קלינית, מקופ"ח מאוחדת