החילבה (גרגרנית חילבה), הוא צמח מרפא ותבלין נפוץ, הנמצא בשימוש מסורתי ברחבי העולם כבר מאות שנים, בייחוד במזרח התיכון, הודו וצפון אפריקה. במחקר המדעי המודרני, הוא נבחן בעיקר בהקשר לבריאות ולתזונה. חשוב לציין כי התוצאות בדרך כלל אינן חד משמעיות ויש עוד מקום להעמיק במחקר.
ויטמינים, מינרלים וחלבון
זרעי החילבה עשירים בחלבון, סיבים תזונתיים וגם בוויטמינים, כמו למשל ויטמין C שלו תפקיד מרכזי בבריאות העור השיניים וכלי הדם, וויטמינים מקבוצת B, שבין היתר מסייעים למניעת אנמיה. הוא מכיל גם מינרלים כמו ברזל, מגנזיום ששומר על תפקוד תקין של מערכת השרירים ואשלגן שלו תפקיד באיזון הלחץ דם.
השפעה על סוכר בדם
מחקרים קליניים מצאו כי חילבה עשויה לשפר את רמות הסוכר בדם ולשפר רגישות לאינסולין במעט. נמצא שצריכת חילבה יכולה להאט את ספיגת הגלוקוז במעי ולהפחית עליות חדות בסוכר לאחר הארוחות. מכאן שלעיתים נוכל לראות שצריכת חילבה תוביל לירידה קלה מאוד ברמות הסוכר ולשיפור רמות השומן בדם מסוג טריגליצרידים.

השפעה על כולסטרול ובריאות הלב
מספר מחקרים הראו כי חילבה עשוי לסייע בהפחתת רמות הכולסטרול "הרע" (LDL) ובשיפור רמות הכולסטרול "הטוב" (HDL). זאת כנראה בשל תכולת הסיבים המסיסים הרבה שמסייעת בפינוי הכולסטרול דרך המעי החוצה. הורדת רמות הכולסטרול ידועה כתורמת להפחתת רמות הדלקת בתהליך הטרשת וכך מפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
השפעה הורמונלית ובריאות האישה
ברפואה העממית החילבה משמש להגברת ייצור חלב אם אצל נשים מניקות (נתמך במחקרים מסוימים), וכן עשוי להקל תסמינים של תסמונת קדם-וסתית (PMS) ולהפחית כאבי מחזור. למרות זאת, טרם נמצא לכך ביסוס מחקרי מובהק.
תמיכה בעיכול
בזכות תכולת הסיבים הגבוהה שבו, החילבה תורם לשיפור תהליכי העיכול ומסייע בהקלה על הסובלים מעצירות וגזים. ברפואה המסורתית, הוא שימש גם לטיפול בצרבות ובהפחתת חומציות בקיבה.

בטיחות ותופעות לוואי
צריכה מתונה של החילבה בטוחה לשימוש עבור רוב האנשים. תופעות הלוואי הנפוצות בעצת צריכתו הן: גזים, נפיחות ואף שינוי בריח הגוף.
איך צורכים?
החילבה זמין בצורותיו השונות: זרעים, עלים טריים או מיובשים או תוספי תזונה. ניתן לשלב אותו בתבשילים, תה, או להשתמש באבקה כתוספת למזון. במטבח התימני ובמטבח הקוצ'יני משמש צמח החילבה להכנת מטבל. אם מחליטים ליטול תוסף חילבה, יש לעדכן את הרופא המטפל מכיוון שבמקרה כזה יכולה להיות השפעה על תפקוד הגוף או אינטראקציה עם תרופות.
חשוב לזכור שלא תמיד ניתן לדעת מה איכות החילבה שמגיעה אלינו לצלחת. הרכב הצמח מושפע מאוד ממקום הגידול, כמות ואיכות ההשקיה והדישון וכמובן מאופן הקטיף וההכנה.
לסיכום, החילבה נחשב מזון עממי בעל סגולות בריאותיות. המחקר הקליני עדיין לא מצא עדות מובהקת ליתרונות ולכן אין המלצה לשימוש בחילבה כטיפול במחלות כגון סוכרת או מחלות כלי דם.
הכותבת היא מיכל סוקמן, דיאטנית קלינית, מנהלת תחום תזונה מחוז מרכז במכבי שירותי בריאות