אחד הדברים הכי ידועים לגבי ירידה במשקל זה שהקושי הכי גדול הוא לאו דווקא תהליך הירידה במשקל - אלא מה שקורה אחרי כן. דיאטנים רבים מציינים זאת וגם אנשים רבים שהצליחו לרדת במשקל מעידים על כך ששמירה על המשקל לאחר הירידה היא משימה לא קלה. כאן נכנסת לתמונה הדיאטה ההפוכה - שנועדה לסייע לאנשים שירדו במשקל וכעת מנסים לשמור על המשקל החדש. לכן רבים נוהגים לכנות אותה "הדיאטה שאחרי הדיאטה".
אז מהי דיאטה הפוכה?
מדובר בדיאטה שנפוצה במיוחד בקרב אנשים שמתמודדים בתחרויות פיתוח גוף. הסיבה לכך היא שהם צורכים תזונה מסוימת לפני התחרות, כדי להיראות במיטבם במהלכה - ולאחר התחרות הם נעזרים בדיאטה ההפוכה כדי לחזור יותר לשגרה ולאכול אחרת ממה שאכלו כדי להתכונן לתחרות, אבל עדיין בצורה בריאה ומזינה שלא תוביל לעלייה במשקל. במילים אחרות, היא מאפשרת להשתחרר ממגבלות תזונתיות נוקשות מדי, בלי להידרדר לתזונה לקויה ועלייה במשקל. לכן דיאטה זו יכולה להיות פתרון מעולה לאנשים שירדו במשקל במסגרת דיאטה מגבילה (כמו קטוגנית) וצריכים לחזור לשגרה ולתפריט פחות מגביל בלי לחשוש לעלות במשקל במעבר.
איך זה עובד?
בדיאטה הפוכה למעשה מעלים בהדרגה את הכמות הקלורית הנצרכת ביום. "לרוב, אנשים שעושים דיאטה הפוכה יצרכו בין 50 ל-100 קלוריות יותר מדי שבוע במשך חודש עד שלושה חודשים, או עד מתי שהם מגיעים ליעד שלהם", מסבירה סטפני סאסוס, דיאטנית קלינית ל-goodhousekeeping.com.
כאמור, דיאטה הפוכה מיועדת לאנשים שירדו במשקל ורוצים לחזור לתפריט פחות מגביל מבלי לעלות במשקל. כמו כן, היא מונעת דבר נפוץ שיכול לקרות אחרי דיאטה וירידה במשקל - לאכול יתר על המידה כפיצוי על הכמות הקלורית המועטה שנצרכה בזמן הדיאטה. כלומר, ככל הנראה שדיאטה זו לבדה לא תוביל לירידה במשקל.
עוד על נגיף הקורונה:
>> רופאים צרפתים: מצאנו תסמינים חדשים לנגיף
>> כך ניו זילנד הצליחה למגר את הקורונה
>> "המגפה תדעך כמעט לגמרי בתוך שבועיים"
יתרונות
אפשר לאכול יותר. אף אחד לא רוצה לעשות דיאטה סופר מגבילה כל החיים. דיאטה ההפוכה מאפשרת לכם לאכול אוכל מזין, בלי להישאר רעבים.
חזרה הדרגתית לשגרה. הדיאטה ההפוכה מאפשרת לכם לחזור לשגרה בהדרגתיות, מה שמסייע לגוף שלכם להתרגל לכל השינויים.
חסרונות
לא בהכרח תעזור לכל אחד. הדיאטה ההפוכה יעילה במיוחד לאנשים כמו באדי בילדרס ואנשים שעשו דיאטות מגבילות ורוצים לחזור לתפריט פחות מגביל. כלומר, מלכתחילה היא נועדה לאנשים שלפני כן צמצמו משמעותית את הכמות הקלוריות שהם צורכים, שזה לא הרבה אנשים.
קשה לעשייה. עלייה של 50-100 קלוריות בשבוע נשמעת אולי כמו משימה קלה אבל למעשה היא לא כזו פשוטה. כמות כזו של קלוריות קשה למדידה. נוסף לכך, ספירת קלוריות היא משימה שיכולה להתיש מהר והיא בהחלט לא מתאימה לכל אחד.
זו לא רק הכמות, אלא גם האיכות. הדיאטה ההפוכה מתמקדת בעלייה של כמות קלורית מדודה מדי שבוע, אך אסור לשכוח שיותר מהכמות, מה שחשוב יותר זו האיכות הקלוריות שאתם צורכים. ספירת קלוריות לבדה לא תספיק כדי לבנות תפריט מאוזן, יש גם להביא בחשבון את הערך התזונתי של המזון שאתם צורכים. 200 קלוריות של עוגת שוקולד לא שווה באיכותה ל-200 קלוריות של ברוקולי.
מעט מחקר שמגבה את הדיאטה. טרם נעשו מחקרים מעמיקים על הדיאטה, לכן אין הוכחות חותכות לכך שהיא אכן יעילה.
בשורה התחתונה, הדיאטה ההפוכה מתאימה בעיקר לאנשים שעושים דיאטות קיצוניות. אצל מרבית האנשים, הדבר הכי טוב לירידה במשקל (ושמירה עליו) הוא מלכתחילה לא לעשות דיאטות קיצוניות, אלא לשנות את התפריט בהדרגה ולעשות שינויים באורח החיים שניתן להתמיד בהם. אם תרדו במשקל בהדרגה ובלי דיאטות קיצוניות סביר להניח שגם לא תצטרכו את הדיאטה ההפוכה וייתכן שזה באמת עדיף.