סרטן המעי הגס נחשב לאחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בעולם המערבי. חוקרים ממשיכים לבחון את הקשרים בין דפוסי תזונה לבין הסיכוי להתפתחות המחלה. מחקרים חדשים שפורסמו לאחרונה הראו ששתייה יומית של חלב עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות סרטן זה בעד כ-20%.

ויטל בכר, דיאטנית קלינית מאסותא מרכזים רפואיים, מסבירה כי התכונות המגנות של סידן לבריאות המעי הגס ידועות ומוכרות. "סידן מסייע בשמירה על תפקוד תקין של המעי ומפחית את הסיכוי להתפתחות סרטן במעי הגס", היא אומרת. בכר ממליצה לשלב מנה עד ארבע מנות של מוצרי חלב עד 9% בתפריט היומי, על מנת לספק את רוב התצרוכת היומית המומלצת של סידן (כ-1,000 מ"ג ליום לבני 19–50).

עם זאת, היא מבהירה כי מוצרי חלב הם לא המקור היחיד לסידן בתפריט. "גם כרוב, ברוקולי, טחינה משומשום מלא, עלים ירוקים, קטניות ומוצרי סויה כמו טופו ומשקה סויה יכולים לספק את הדרישה היומית לסידן".

איך לשמור על תזונה מאוזנת גם ביציאה מהשגרה? (צילום: Marcos Castillo, shutterstock)
לתזונה שלכם יש כוח במניעת מחלות|צילום: Marcos Castillo, shutterstock

בכר ממליצה לשים דגש גם על צריכת סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון. "סיבים תזונתיים שמקורם בדגנים מלאים מסייעים להפחית את הסיכוי לחלות בסרטן המעי הגס והרקטום", היא מציינת. "דגנים כמו חיטה מלאה, שיבולת שועל וכוסמין לצד קטניות, ירקות ופירות עשירים בנוגדי חמצון יכולים לחזק את ההגנה הטבעית של הגוף".

המאכלים שמגבירים את הסיכוי לחלות בסרטן המעי

לעומת זאת, היא מבהירה כי דפוסי אכילה מערביים, ובעיקר צריכה משמעותית של בשר אדום, בשר מעובד ודגנים מעובדים, עלולים להגביר את הסיכוי להתפתחות סרטן המעי הגס. על פי בכר, מומלץ להימנע מצריכת בשר מעובד כמו נקניקים ונקניקיות, ולהפחית צריכת בשר אדום שמן. במקום אלה, היא ממליצה לבחור בנתחי בשר רזים כגון סינטה או פילה או עוף, הודו ודגים".

גם צריכה מוגברת של משקאות אלכוהוליים עלולה, לדבריה, לשמש כגורם סיכון. "אפילו צריכה יומית של פחות ממנת אלכוהול, למשל 200 מ"ל בירה, עלולה להגביר את הסיכוי לחלות בסרטן המעי הגס והרקטום", מזהירה בכר.

בשורה תחתונה, היא אומרת כי כדי להפחית את הסיכוי לחלות בסרטן המעי הגס, מומלץ לאמץ תפריט מאוזן המבוסס על מגוון מזונות בריאים: "שתייה יומית של כוס חלב או שילוב מוצרי חלב בתפריט יכולים לספק את כמות הסידן הדרושה. חשוב לשלב גם ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות כדי שהתזונה תהיה עשירה בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון. הפחתת צריכת מזונות מעובדים והעדפת מקורות חלבון רזים הן הבסיס לשמירה על בריאות המעי הגס".