מדובר באחד המאכלים הפופולריים והאהובים ביותר – הצ׳יפס, האוכל המהיר, המטוגן והמלוח מספק הנאה פריכה וטעימה לסועדים. אלא שכידוע, לא ממש מדובר במזון בריאות – הצ'יפס טומן בחובו סכנות בריאותיות שכדאי להביא בחשבון. צ׳יפס המוגש לנו בדוכני ורשתות המזון המהיר הוא מזון מעובד. בתהליך הכנתו, במפעל הוא נחתך ומקורר מטוגן טיגון ראשוני בשמן דקלים, הנחשב כשמן נחות מבחינה בריאותית בשל כמות השומן הרווי שבו. בשלב השני, הצי׳פס מופשר בשנית ומטוגן בשמן סויה או חמניות שנחשבים לשמנים אולטרה-מעובדים.

יתרה מכך, בדוכני המזון המהיר שמני הטיגון לעיתים קרובות אינם מוחלפים בתדירות גבוהה כדי לשמור על עלויות נמוכות ורווח כלכלי. כך נעשה בהם שימוש במשך מספר ימים לטובת מספר טיגונים רב. פעולה זו גורמת לשמן להכיל רדיקליים חופשיים המסכנים את הבריאות.

איך בכל זאת אפשר ליהנות מצ'יפס בלי לסכן את הבריאות?

צ׳יפס אפוי - ההמלצה הראשונה היא לאכול צ׳יפס אפוי בהכנה ביתית. פשוט שוטפים את תפוחי האדמה, חותכים למקלות, מפזרים מעט שמן זית איכותי ותבלינים ואופים בתנור ב-200 מעלות עד להשחמה.

תפוח אדמה מזן דזירה – אם חשקה נפשכם בצ׳יפס ״אמיתי״, מומלץ להשתמש בתפוחי אדמה תוצרת הארץ מזן דזירה או מהזנים המיוחדים לצ׳יפס כמו זן אגריה. אלה מכילים חומר יבש בכמות גבוהה וסוכרים בכמות נמוכה. בגלל כמות הנוזלים הנמוכה שבהם, הם סופגים פחות שמן בעת הטיגון.

תפוח אדמה טרי - לא מומלץ להשתמש בתפוחי אדמה ששהו זמן רב בקירור. בתהליך הקירור העמילן שבתפוחי האדמה הופך לסוכר חופשי הנשרף במהלך הטיגון ומייצר חומרים מסוכנים לבריאות.

מחבת עם שמן, טיגון (צילום:  simon jhuan, Shutterstock)
מטגנים? עדיף בשמן זית|צילום: simon jhuan, Shutterstock

שמן - השמן המומלץ לבישול, אפיה וטיגון הוא שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה. שמן זה מופק ע״י תהליך של הפעלת לחץ מכני, שאינו כולל חימום, זיכוך, שטיפה ותהליכים נוספים שעוברים השמנים האולטרה-מעובדים ולכן הוא נחשב לבריא יותר.

טמפרטורה - יש לטגן את הצ׳יפס פעם אחת בשמן זית בטמפרטורה של 190-160 מעלות.

קראנצ׳ - לקבלת צ׳יפס פריך במיוחד מומלץ לקלף את תפוחי האדמה ולחלוט אותם במים רותחים ל-10 דקות. לאחר מכך יש לייבש היטב ולטגן.

 

בשורה תחתונה: אפשר להכין צ׳יפס בצורה בריאה יותר ומומלץ להקפיד עליה ככל שתדירות אכילת הצ׳יפס עולה. יש לזכור שטיגון מעלה את צריכת הקלוריות היומית. תפוח אדמה אפוי בגודל בינוני כ-150 גרם מכיל כ-140 קלוריות, לעומת 400-600 קלוריות בכמות זהה של צ׳יפס מטוגן.

 

הכותבת היא נילי מילר קלמן, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום