שוק תחליפי החלב בישראל תופס תאוצה בקצב מסחרר, ומציע לצרכנים מגוון רחב של משקאות צמחיים המהווים אלטרנטיבה לחלב הפרה עבור אלה שמעדיפים להימנע ממנו בגלל טבעונות וצמחונות, ממניעים אידאולוגיים או בשל אי סבילות ללקטוז, אלרגיות או העדפות טעם שונות.

איך בוחרים תחליף המתאים לצרכים האישיים?

הבחירה בתחליף המתאים דורשת התייחסות לכמה פרמטרים – ראשית, תדירות הצריכה: מי שלוגם כמה לגימות של משקה אורז עם הקפה, לא יכול להשוות את צרכיו  למי שמתבסס על משקאות צמחיים כמקור מרכזי בתזונה היום-יומית. שנית - מבחינה תזונתית תמיד מומלץ לבחור בתחליפים שעוברים עיבוד מינימלי. כלומר - משקאות בעלי רשימת רכיבים קצרה, שמכילה פחות חומרים מייצבים, חומרי טעם מלאכותיים ורכיבים אחרים שאינם מוכרים לכם. כמו כן, חשוב לבחור בתחליף ללא תוספת סוכר המכיל כמות נאה של חלבון (כ-3%) וסידן (כ-100 מ"ג ל-100 מ"ל). מובן שגם הטעם וחווית ההנאה חשובים.

מסויה ועד משקה שקדים

משקה סויה

באופן כללי, המשקה הזה הוא הבחירה המומלצת ביותר מבין המשקאות הצמחיים, בייחוד עבור ילדים, אלרגיים לחלב ועבור טבעונים אשר צורכים משקאות צמחיים בתדירות גבוהה. הסויה היא הקטנייה היחידה בשוק התחליפים. היא מכילה באופן טבעי סידן, חלבון מלא (המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות) וכן שומן במידה אשר תורם למרקם טוב גם ללא תוספי מזון, ולכן היא מאפשרת ליהנות ממשקה בעל הרכב דומה לחלב בעיבוד מינימלי. מכיל כ-3 גר' חלבון וכ-100 מ"ג סידן ב-100 מ"ל במשקה מועשר.

למרות הסברה שהייתה רווחת בעבר, חשוב לדעת שסויה היא קטנייה בטוחה לצריכה בכל שלבי החיים ובעלת השפעות בריאותיות טובות, כך שאין סיבה לחשוש ממתן משקה סויה טבעי לילדים, לנשים הרות וכו'.

חלב סויה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
משקה סויה - המומלץ ביותר|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

משקה שיבולת שועל

משקה זה מועדף על רבים מבחינת הטעם, אך חשוב להבין ששיבולת שועל היא דגן, ולכן היא עשירה בפחמימה באופן טבעי. במהלך העיבוד חלקו מתפרק והופך לסוכר, גם כאשר אין סוכר מוסף במוצר. יתרה מכך, לרוב משקאות שיבולת שועל מכילים שמן צמחי כדוגמת שמן קנולה, המעניק לו מרקם קרמי ועשיר יותר, ולכן הוא נחשב מעובד יותר. בשימוש מועט עבור הקפה היומי זו לא אמורה להוות בעיה, אך בשימוש קבוע ועבור ילדים או טבעונים, משקה זה אינו תחליף ראוי.

משקאות אגוזים (שקדים/קוקוס/קשיו/שומשום)

כל אלה מבוססים על סוגי אגוזים ולכן הם לרוב מכילים יותר שומן, ומנגד – דלים בחלבון ובפחמימה, גם כאשר מופיע הכיתוב "ללא תוספת סוכר", כלומר גם פה העיבוד כנראה משמעותי יותר.

טיפ - סוכרתיים או מי שנמנעים מפחמימות, יכולים להכין בבית משקה על ידי מיהול חמאת שקדים או חמאת קשיו במים עד למרקם הרצוי. כך ניתן ליהנות מהיתרונות - ללא העיבוד.

משקה אורז

לרוב מדובר במשקה יחסית דליל, אך הוא עשיר בסוכר שמקורו בפירוק האורז. לכן, גם כאשר מצוין על גביו "ללא תוספת סוכר", צריך להבין שאין לכך משמעות. זהו מוצר דל בחלבון ובסידן, שאינו מהווה תחליף ראוי.

חלב שקדים ביתי (צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון)
משקה שקדים - קל להכין בבית|צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון

מה לגבי משקאות בטעמים?

משקאות בעלי טעם כמו וניל או אגוזי לוז, או משקאות שמיועדים להקצפה, לרוב ממותקים ומעובדים הרבה יותר, ולכן הם פחות מומלצים בשימוש תדיר.

כדאי לדעת: כדי שמשקאות צמחיים יהיו מועשרים בסידן ובוויטמין D ובמטרה לדמות את תכולתם לחלב פרה, נהוג להוסיף להם מייצבים ותוספי מזון שונים לשמירה על מרקם והרכב המשקה. אם יש לכם צרכים תזונתיים מיוחדים ואתם צורכים באופן קבוע על תחליפי חלב, מומלץ להתייעץ עם תזונאי מוסמך לקבלת הנחיות מותאמות אישית או לשם המלצה לתוספי תזונה מותאמים.

תחליפי חלב יכולים להיות בריאים, טעימים ומגוונים. הדרך הטובה ביותר לדעת איזה משקה צמחי עדיף היא להקדיש זמן לקריאת רשימת הרכיבים ולשים לב לטבלת הערכים התזונתיים בעת בחירת הסוג המועדף.

 

כסלו ברעם, היא תזונאית קלינית R.D, במכבי שירותי בריאות מחוז שרון

 

 

 

כך