פלח צונן של אבטיח ביום קיץ חם הוא ללא ספק בילוי מרענן ביותר. אבל האם הפרי הזה באמת מועיל בצורה מסוימת לבריאות שלנו והאם ניתן לשלב אותו במסגרת תפריט הדיאטה שלנו?

ובכן, רוב האנשים בטוחים שהאבטיח הוא רק מים, אבל זה ממש לא נכון. אמנם הוא באמת מכיל הרבה מים וגם סוכר המוסיף למאזן הקלוריות, אך יש בו כמה יתרונות בריאותיים שלא כדאי לזלזל בהם. לפני שנדבר עליהם, חשוב לשים על השולחן את העניין הקלורי - לא רבים מודעים לכך, אבל פלח קטן של אבטיח (200 גרם), מכיל כ-60 קלוריות (דומה לפרוסת לחם עם גבינה). פלח במשקל כזה (נטו ללא הקליפה) שווה ערך לשתי כפיות סוכר.

יתרונות האבטיח

פירות הקיץ עשירים במיוחד בנוזלים, מינרלים ונוגדי חמצון וכן במרכיבים נוספים שלהם תפקיד חשוב באספקת נוזלים וצינון הגוף. עם זאת, חשוב לצרוך אותם באופן מוגבל. כל הפירות תורמים לבריאות ולמניעת מחלות, אך חשוב לגוון בסוגים ובצבעים כדי להרוויח מיתרונותיהם הרבים.

אבטיח (צילום: Amanda Lins, unsplash)
המון יתרונות באבטיח - רק לא צריך להגזים|צילום: Amanda Lins, unsplash

צבעו של האבטיח הוא אדום, ובדומה לעגבנייה גם הוא עשיר בליקופן - פיגמנט שבין היתר מסייע במניעת מחלות סרטן שונות ובהגנה על בריאות הלב וכלי הדם. בנוסף, מחקרים הראו שליקופן מסייע בהגנה על מערכת הראייה, בהגנה על הגוף מזיהום אוויר ולא פחות חשוב מאלה – הוא מסייע בהגנה מפני קרינת השמש המזיקה – עובדה חשובה מאוד בעיקר בתקופת הקיץ הלוהטת. כאמור, האבטיח עשיר במיוחד גם בנוזלים והוא ידוע כמשתן ולכן הוא מצוין לסובלים מלחץ דם גבוה, לסובלים מאבני כליה וגם להקלה במקרים של עצירות.

מעבר לכל אלה, האבטיח עשיר בסיבים. הוא מכיל גם ויטמין C (מנה של 200 גרם מספקת 30 אחוז מהכמות היומית המומלצת). 

שורה תחתונה: אבטיח הוא בהחלט פרי בריא ומומלץ, אך לא כדאי לצרוך ממנו מעבר לשני פלחים (סה"כ 400 גרם). מנה כזאת בהחלט תספיק כדי להעניק לכם את כל היתרונות התזונתיים.

הכותבת היא מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של הכללית במחוז דן – פ"ת