אנחנו יודעים שלא תוותרו על הקפה של הבוקר, אבל מה אם נאתגר אתכם לגוון קצת? ולא, אנחנו לא נטיף לכם על מים ולימון ואפילו לא על תה. אבל מה תגידו על קקאו? הנה כמה סיבות ממש טובות להתחיל לחבק את הקקאו שלכם על בסיס יומי. 

  1. החבר'ה הטובים (או: נוגדי חמצון)

    נתחיל בנימוק הבריאותי: פולי הקקאו הם עשירים בנוגדי חמצון. במה זה יכול לתרום לכם? שאלה טובה. "פולי קקאו נלחמים באותם חבר'ה רעים – המחמצנים - שרוצים 'לנגוס' בתאים שלנו", אומרת ליאת ברנט, דיאטנית קלינית ומנחת קבוצות סוכרת ולאורח חיים בריא במכבי שירותי בריאות, "המחמצנים שפוגעים בתפקוד התקין של התא יכולים להיות חומרים שנושמים כמו עישון אקטיבי או פאסיבי, אוכל מעובד ואולטרה מעובד - כל מוצר שרשימת הרכיבים בו מתארכת מעבר ל5-6 מרכיבים טובים ואיכותיים הוא מזון מעובד, שכשאוכלים אותו נוצרים מחמצנים. כתגובה לכל המחמצנים הללו, אנחנו עשויים לפתח מחלות לב וכלי דם, סוכרת ועוד. אחד המחמצנים העיקריים הוא הסטרס וחוסר שינה איכותית. כולנו ברמה כזו או אחרת חיים בסביבה שקיימים בה מחמצנים, ולכן חשוב להעשיר את התזונה בנוגדי חמצון – החבר'ה הטובים, שיכולים להגן על התפקוד של התא ולמנוע את הנזקים וקקאו, הוא אחד מהם". 

     

     

  2. משפר את מצב הרוח

    כולנו יודעים ששוקולד ידוע כמשפר מצב רוח, כי הוא מעלה את רמת הסרוטונין ומשחרר אנדורפינים, אז במקום שוקולד שהוא תוצר של קקאו, אפשר ללכת ישירות למקור. קקאו עשיר בטריפטופן – זוהי חומצה אמינית חשובה הקשורה למצב הרוח שלנו. "טריפטופן היא חומצה אמינית אשר לרוב חסרה בדיאטה שלנו וקשה מאוד להשיג אותה באמצעות תזונה כי אין הרבה מוצרים שמכילים טריפטופן", אומרת ברנט, "וחשוב לצרוך אותה, כי חומצה אמינית זו משרה שינה איכותית, ולכן אפשר להחליף את אותה כוס חלב שהסבתות היו ממליצות לנו לשתות לפני השינה בכוס קקאו". 
  3. איך תרצו את הקקאו שלכם: נא או טבעי?

    בדומה לפולי קפה, גם פולי קקאו עשויים לעבור תהליכים מתועשים, שיפחיתו מהיתרונות והאיכויות שלהם, ולכן ברנט ממליצה לוודא לפני שאתם קונים, שמדובר באבקת קקאו שאינה מתועשת. איך אפשר לוודא? על האריזה מצויין קקאו נא raw cacao – פולים או אבקה שניתן להשיגה לרוב בחנויות הטבע השונות והיא לרוב תהיה יקרה יותר מאבקות קקאו אחרות. ניתן גם להשתמש באבקה של 100% קקאו טבעי, ללא סוכר, ללא ממתיקים וללא תוספות שאפשר לקנות ברשתות הקמעונאיות.
  4. למה לבחור כשאפשר גם וגם? 

    מי שלא מוכן לוותר על קפה שחור או אספרסו (ולא קפה נמס, מגורען או אבקה) יכול להוסיף לתפריט היומי שלו משקה קקאו. "כששותים קפה שחור או אספרסו, תה ירוק וגם קקאו נהנים מכל העולמות של נוגדי חמצון, כי בכל אחד מהמשקאות הללו יש נוגדי חמצון שונים המספקים את העושר המירבי של נוגדי חמצון משתייה. להבדיל משתיית נס קפה, שאותה מומלץ להפחית, כי ההבדל הוא משמעותי מבחינת דרגות העיבוד. נס קפה עובר תהליכים תעשייתים כדי להגיע למצב המגורען או האבקתי שלו, והמטרה היא לדגול בכמה שפחות תהליכים בתעשיית המזון על מנת שהאוכל יישאר כמה שיותר קרוב למצב הטבעי שלו". 

     

     

  5. חזרו אחרינו: פלבונואידים

    פלבונואידים הם חלק ממשפחת האנטיאוקסידנטים או נוגדי החמצון, ואפשר למצוא אותם ביין אדום, תפוחי עץ, קפה, תה וגם קקאו. לדברי ברנט, פלבונואידים ידועים, בין השאר, כחומרים המעלים את רמת הפעילות המוחית ומשפרים תפקודים שקשורים לקשב וריכוז. בנוסף, הם תורמים להגמשה של כלי דם – להרפייה, הרחבה ושיפור של זרימת הדם, ויש לכך השפעה גם בהגנה על הלב.
  6. ומה עם פוליפנולים?

    פרי הקקאו עשיר בפוליפנולים, קבוצה נוספת של נוגדי חמצון, שניתן למצוא אותם גם בשמן זית כתית מעולה, פירות וירקות ויין אדום. פוליפנולים מפחיתים סממני דלקת, ויכולים לסייע בהפחתת רמות הכולסטרול הרע בדם. קקאו עשיר במיוחד בפוליפנול מסוג פלבנול, שהוא נוגד חמצון בעל השפעה אנטי דלקתית רחבת טווח.
  7. כמה קפאין יש בקקאו? 

    כפית קפה שחור מכילה - 113 מיליגרם קפאין, שקיק תה ירוק (תלוי בסוג) -מכיל בין 20-40 מיליגרם קפאין ואילו בכפית קקאו יש 4 מיליגרם קפאין. "למי שנוהג לשתות קפה נטול קפאין, קקאו יכול להוות תחליף מצוין כי מרוויחים פעמיים – כמעט ואין קפאין וגם לא שותים משהו שעובר תהליכים להוצאת הקפאין", אומרת ברנט. 
  8. אבל יש אבל: למי קקאו לא מתאים?

    ברנט מציינת, כי במצבים של מיגרנות או ריפלוקס, קקאו עשוי להחמיר את המצב משום שיש בו שומן, ולכן, על כל אחד או אחת לבדוק האם נכון לו להוסיף קקאו, בין אם מדובר במשקה קקאו או מספר קוביות שוקולד עם אחוזי קקאו גבוהים.  

איך תוכלו להעשיר את התפריט היומי שלכם בקקאו?

  • שוקו בריא
    2 כפיות קקאו טבעי/ קקאו נא עם כוס מים רותחים, לערבב ולהוסיף חלב/משקה סויה/שיבולת שועל ולשדרג עם מקל קינמון שיחמם, יאזן את הסוכר ויעשיר את נוגדי החמצון. משקה קקאו יכול להוות חלופה לארוחת ביניים כאשר נוסיף לו שורה של שוקולד מעל 90% מוצקי קקאו (ככל שמעלים את אחוזי מוצקי הקקאו כך כמות הסוכר הולכת ופוחתת) או מיקס של אגוזים טבעיים לא קלויים, ויש לכם סופר פוד שייתכן לכם בוסט אנרגטי ויחליף את הכמיהה למתוק.
  • אפשר להוסיף אבקת קקאו לממרח אגוזים שיש בבית או לדייסת הקוואקר.
  • טראפלס כייפים ב 2 דקות
    ממיסים 2 חפיסות שוקולד מריר איכותי 90% מוצקי קקאו (בבן-מארי). מוסיפים, כוס טחינה גולמית (לשים לב שלא מכילה מלח ברשימת הרכיבים) וכף דבש ואם אוהבים, אפשר לשדרג עם גרידת לימון או גרידת תפוז ומערבבים היטב. בצד, מניחים ניילון נצמד בתבנית הייעודית ומעבירים את התערובת אליה. משטחים ומכניסים למקפיא לשעתיים לפחות. מוציאים מהמקפיא, חותכים לריבועים ומפזרים אבקת קקאו בנדיבות מעל ומגישים.