פירות כמו תפוחים, בננות ותפוזים זוכים לפופולריות רבה בחודשי החורף, אך חשוב לזכור שהם לא היחידים שיכולים לתרום לבריאות הגוף. הגויאבה למשל, היא פרי פחות מוכר במטבח הישראלי, אך הוא מספק לגוף שפע של יתרונות תזונתיים.

מקורו בדרום אמריקה ומרכז אמריקה, והוא נחשב נחשב ל"פצצת ויטמינים", בזכות תכולת ויטמין C הגבוהה שהוא מכיל – אף יותר מבתפוז. מה עוד הוא מכיל?

ויטמין C: מדובר בוויטמין המסייע לחיזוק מערכת החיסון, מגן על הגוף מפני זיהומים, מסייע בהחלמת פצעים ומשפר את יכולת הספיגה של הברזל במערכת העיכול. כיוון שוויטמין C מתפרק במהירות בעת מגע עם האוויר, כדאי לצרוך את הפרי כשהוא טרי ובעונתו, וכמה שיותר סמוך לזמן החיתוך.

גויאבות (צילום: יחסי ציבור, ShutterStock)
מצרך נחוץ בחורף|צילום: יחסי ציבור, ShutterStock

סיבים תזונתיים: הם מונעים עצירות, מסייעים לפעילות תקינה של מערכת העיכול ולשמירה על משקל גוף בריא, הסיבים הללו תורמים לתחושת שובע ומונעים נשנושים מיותרים. צריכה קבועה שלהם מסייעת גם בהפחתת רמות הכולסטרול בדם.

נוגדי חמצון: הגויאבה מכילה מגוון רחב של נוגדי חמצון, ובהם ויטמין A, ליקופן ורכיבים נוספים שנמצאים בשכבה החיצונית של הפרי. מחקרים מראים כי אלה מסייעים בהפחתת דלקות ושמירה על בריאות הלב. נוגדי החמצון מגנים על תאי הגוף מפני נזקים שנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים, והם מפחיתים את הסיכוי לסבול ממחלות כרוניות, כגון סרטן ומחלות לב. 

מאזנת את רמת הסוכר בדם: אף שהגויאבה היא פרי מתוק יחסית, היא תורמת לשמירה על רמות הסוכר בדם. הודות לתכולת הסיבים הגבוהה שבה, היא עוזרת לשחרור איטי יותר של סוכר למערכת הדם, מה שמונע עליות חדות ברמות הסוכר.

אישה ישנה במיטה (צילום: shutterstock)
תעזור לכם לישון טוב יותר|צילום: shutterstock

תורמת לשיפור איכות השינה: הגויאבה מכילה חומצות אמינו כמו טריפטופאן, המשמש חומר בסיסי לייצור הורמון הסרוטונין במוח, התורם לרוגע ולשינה איכותית יותר.

מומלץ לאכול את הגויאבה בשילוב חלבונים או שומנים בריאים כמו אגוזים או יוגורט.

 

הכותבת היא אביגיל אלפסי, דיאטנית קלינית באסותא מרכזים רפואיים