יש שתי סיבות עיקריות שמעירות אותנו באישון הלילה: פיפי ואוכל, ושתיהן לא באמת נורמליות. או נכון יותר: דורשות להדליק אצלכם נורה אדומה, בייחוד אם מדובר בהרגל שחוזר על עצמו. הפעם נתמקד ברעב פתאומי שמעיר אותנו בשלוש בלילה. מדוע זה קורה לנו?
אתם לא אוכלים מספיק במהלך היום
אם אינכם צורכים מספיק קלוריות במהלך היום, אתם עלולים למצוא את עצמכם רעבים בלילה. "במידה שאתם מדלגים על ארוחות, פעילים גופנית יתר על המידה ומונעים על ידי דיאטה מגבילה - ייתכן שאתם לא אוכלים מספיק קלוריות", אומרת הדיאטנית ומחברת הספר "אכילה לא מתנצלת" אליסה רומסי. עוד היא מסבירה כי גם שינויים בפעילות הגופנית שלנו, למשל שגרת אימונים חדשה או אימון לקראת מרתון, יכולים לשחק תפקיד. "אם משטר האימונים החדש אינטנסיבי יותר, ייתכן שתצטרכו לאכול קצת יותר".
אתם לא ישנים מספיק
סיבה נוספת להתעוררות אקראית בלילה נובעת דווקא מחוסר שינה. "זהו מצב שיכול להוציא מאיזון את הפעילות ההורמונלית ולהשאיר אתכם רעבים במיוחד, ובכך למצוא עצמכם מחפשים אחר מאכלים עתירי פחמימות גם בשעות מוזרות. מחקרים קישרו בין אובדן שינה לבין תיאבון מוגבר", אומרת קנוטסון. "אם מישהו לא ישן מספיק על בסיס קבוע, זה עלול לגרום לתיאבון מוגבר במהלך היום והלילה".
אתם לחוצים
לעתים זהו אינו הרעב הפיזי שמעורר אתכם באמצע השינה, כי אם תגובה ללחץ בחיינו. ברגע שהתעוררתם, אתם למעשה ניגשים לאוכל כדי להרגיע את עצמכם ואת מחשבותיכם. "אכילה רגשית בהחלט יכולה להאט את תהליכי החשיבה שלנו. האוכל מהווה הסחת דעת מהחרדה שמשאירה אותנו ערים", אומרת קלי אליסון, פרופסור לפסיכולוגיה ומנהלת מרכז למשקל ואכילה באוניברסיטת פנסילבניה "זו, למרבה הצער, דרך יעילה להסיט מחשבות מסוג זה ולהתמקד באכילה".
עוד היא מוסיפה כי אין שום דבר רע באכילה בזמן לחץ, עם זאת חשוב לאתר את מקור הדאגה, שכן חרדה עלולה לגרום לנזק בריאותי רב, הרבה יותר מעלייה במשקל.
אתם סובלים מתסמונת אכילת לילה
כאשר טיולי הלילה למקרר מתרחשים בתדירות גבוהה יותר – כמה פעמים בשבוע – הדבר עלול להעיד על הפרעה הנקראת "תסמונת אכילת לילה", או NES.
אנשים שסובלים מכך צורכים חלק ניכר מהקלוריות היומיות שלהם לאחר ארוחת הערב (עם מעט רצון לאכול מוקדם יותר ביום), עשויים להתמודד עם בעיות במצב רוח שמחמירות בערב, קושי להירדם או לישון ולהאמין שעליהם לאכול משהו על מנת להירדם שוב בלילה. ההערכה היא כי 1.5% מהאוכלוסייה עלולים לסבול מתסמונת אכילת לילה, אם כי הנתון בפועל יכול להיות גבוה מזה.
עוד ב-mako בריאות:
>> חשבה שזה צינון – והתברר שמדובר במחלה נדירה
>> חוקרים גילו שאנשים מסוימים מזדקנים מהר יותר
>> קולות לעיסה משגעים אתכם? מחקר חושף את הסיבה
מה אפשר לעשות?
הקדישו תשומת לב רבה יותר לסימני הרעב לאורך היום. כך תוכלו לוודא שאתם מקבלים מספיק מזון בשעות הערות שלכם. אם תקפידו לאכול בצורה מסודרת לאורך היום, הרעב בשעות הלילה המאוחרות יפחת.
אם אתם עדיין מתעוררים באמצע הלילה, נסו לאכול חטיף קל כשעה-שעתיים לפני השינה. הדיאטנית רומסי ממליצה על שילוב של חלבון לפחמימה: חטיפים כמו יוגורט וגרנולה, דגני בוקר וחלב או גבינה וקרקרים מצוינים לכך.
>> הנה כמה חטיפים שלא יפגעו בשינה שלכםנהלו יומן אכילה. שיטה זו עשויה לעזור לכם להבין דפוסי אכילה, זאת כדי לבחון אם דפוסים יומיומיים מסוימים קשורים יותר להתעוררות רעבים.
התעוררת רעבים ואתם לא יכולים להירדם שוב? תאכלו משהו. "התחילו עם חטיף קטן עד בינוני, משהו קל לעיכול כמו קרקרים, קומץ תערובת אגוזים או טוסט חמאת בוטנים ואז תראו איך אתם מרגישים", אומרת רומסי. "שימו לב שאכילה מרובה באמצע הלילה עלולה לגרום לצרבת ואי נוחות במערכת העיכול, מה שמקשה עוד יותר על השינה".