הטרנד האורגני תפס תאוצה בשנים האחרונות. המילה "אורגני" מצלצלת כל כך טוב באזן, ומשדרת משהו ירוק יותר, איכותי יותר וגם בריא יותר. אבל מה לגבי מוצרים אורגניים שאינם מיועדים לאכילה כמו למשל - טמפונים?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"אפשר לומר שבאופן כללי, הדעות חלוקות לגבי יתרונות המוצרים האורגניים השונים על פני המוצרים המוכרים. כשמדובר בטמפונים, יש לכך מספר משמעויות", מסבירה הדר מידן, מומחית תחום הטבע של "טלפארמה".

"טמפונים סינטתיים עלולים להכיל חומרים מסרטנים"

הטמפונים הסינטתיים המוכרים לרובינו הם לרוב עמידים יותר, ואולם, לדברי מידן מה שפחות מעודד זו העובדה שהם עלולים להכיל רכיבי אסבסט ו 'דיאוקסין' - חומר רעיל שנוצר בתהליך ההלבנה. מדובר בחומרים שידועים כמעלים את הסיכון לסרטן, אם כי יש לציין שהם נמצאים בכמויות מזעריות בטמפונים. מעבר לכך, הטמפונים הסינטטיים עלולים לגרום לגירוי בקרב חלק מהשתמשות והם אינם ידידותיים לסביבה.

עוד ב-mako בריאות
>> הטיפים של הסלבס לירידה במשקל שבאמת עובדים
>> השחיינית עמית עברי חושפת: זה המאכל המושלם
>> נמנעים מיצירת קשר עין? זו הסיבה

"למרות האמור, יש לציין לטובה את מגמת השיפור בשנים האחרונות מצד החברות היצרניות, שמשתמשות גם במשי ובכותנה מלאכותית, מה שמפחית את הסיכון לגירוי יתר", מציינת מידן.

מי שמחפשת אלטרנטיבה ירוקה יותר, יכולה למצוא אותה בטמפונים האורגנים, המיוצרים ממאה אחוז כותנה. חסרונם העיקרי נובע מכך שהם אינם עמידים כמו הטמפונים הרגילים, וחסרון בולט נוסף הוא המחיר היקר שנדרש לשלם עבורם.

האם שימוש בטמפון אורגני מפחית את הסיכון לתסמונת ההלם הרעלי?

תופעה מסוכנת וידועה, אם כי נדירה שעלולה לקרות בעקבות שימוש בטמפונים, היא תסמונת 'ההלם הרעלי', הגורמת לתגובה כלל מערכתית בגוף, לירידת לחץ הדם ואף למצב של שוק גופני שמסכן חיים. בדקנו עם ד"ר רונית אלמוג, רופאת נשים ומיילדת בכירה ב"איכילוב", האם השימוש בטמפון כזה או אחר קשור לתופעה, ונרגענו.
"בפירוש לא. אין קשר בין סוג הטמפון שבו משתמשות נשים לבין אותה תסמונת. תסמונת ההלם הרעלי מתרחשת כתוצאה מסיבה אחת ברורה: השארת טמפון זמן רב מידי בצוואר הרחם - מצב העלול לגרום להופעת חיידקים, המשחררים רעלנים מסוכנים בגוף שעלולים לגרום למצב מסוכן זה".

טעויות טמפון (צילום: Thinkstock)
מאחר שהטמפונים האורגנים פחות סופגים ועמידים, אין להשאיר אותם זמן רב בגוף|צילום: Thinkstock

"מאחר שהטמפונים האורגניים פחות סופגים ועמידים, לא נרצה להשאיר אותם זמן רב מידי בגוף", מציינת מידן, "לכן אני חושבת שבאופן עקיף הם גם מקטינים את הסיכון להופעת תסמונת ההלם הרעלי".

אז אורגני או לא? "כנראה שכל אחת צריכה להעמיד את הדברים על המאזניים ולהחליט מה הכי טוב עבורה ואילו יתרונות עולים לדעתה על החסרונות", מסכמת מידן.

 וגם: מה מסתירות מאיתנו חברות הגלולות?