אנחנו עושים הכל כדי להימנע מהחמרת האלרגיות: סוגרים את החלונות, נמנעים מיציאה מהבית כשמאובק ואביך בחוץ, נוטלים תרופות להקלה על הסימפטומים, ואחרי כל זה עדיין מסתובבים עם אדמומית בעיניים ואף דולף ולא מבינים למה.
מתברר שביומיום אנחנו עושים כל מיני דברים שלכאורה לא נראים לנו קשורים לאלרגיות, אבל הם מחריפים את הגרד, העיטוש, הגודש ושאר התסמינים. הנה כמה מהדברים שכדאי להימנע מהם:
מצעי מיטה
המיטה שלכם היא ביתם של מיליונים בלתי נראים של קרדית האבק, ובמקרה שיש לכם כלב או חתול, גם קשקשים של חיית מחמד, שיכולים לעורר תסמיני אלרגיה. שינה במיטה חושפת אתכם במשך שעות לכל אותם חלבונים אלרגניים, כך שעד הבוקר הסימפטומים רק מחמירים.
מחקר בריטי מצא שדווקא אם תשאירו את המיטה סתורה ובאור השמש, זה יעזור לסדינים להתאוורר ולהפחית את כמות קרדית האבק. כיסוי המזרן והכריות יכול לסייע למצב (קרדית האבק שכבר נמצאת בתוך הכריות או המזרן שלכם לא יכולה לחדור דרך האריגים) כך שהחשיפה לקרדית האבק ממוזערת. ולא זאת בלבד: כיבוס הסדינים שלכם לפחות פעם בשבוע במים חמים תהרוג את קרדית האבק ותמנע שגשוג של אלרגנים אחרים.
שאר מלכודות אבק
לא רק המצעים מהווים מלכודות לאלרגנים ועלולים לחשוף אותנו לאלרגיה, אלא גם שטיחים, וילונות ואפילו בובות פרווה בחדרי הילדים. גם מזגני האוויר שאנחנו מתחילים להפעיל בעונת האביב והקיץ הם מקור לאבקנים, אבק ועובש ולכן גם גורם משמעותי להתפרצות נזלת אלרגית ואסתמה. מחקרים רבים הראו שניקוי נכון של המזגנים, כביסה בטמפרטורה גבוהה של המצעים, שימוש בשואבי אבק יעילים ושימוש בכיסויי מיטה מיוחדים לאלרגיה עשויים מאד להפחית את תסמיני האלרגיה.
עוד ב-mako בריאות:
>> סקס לעצלנים: השדרוגים שיהפכו אתכם למאהבי על
>> תתפלאו מה קצת שום יכול לעשות לכם
>> תולעים בטוסיק: מה עושים עם הסיוט הזה?
אבקני הצמחים
בארץ עיקר האלרגיה מתרחשת באביב בגלל רגישות של החולים האלרגיים לאבקנים של צמחים שונים כמו עץ הזית, הברוש, הפקאן והדשא, וגם צמחים פחות מוכרים אבל מאד בעייתיים כמו הלענה וכתלית יהודה, כף האווץ ועוד. צמחים אלו עשויים למלא את האוויר באבקנים בעת תקופת האביב, ולכן צריך לשקול ברצינות האם כדאי לכם לצאת לטיול בשיא האביב והפריחה במידה ואתם מאוד אלרגיים.
אלכוהול
"אלכוהול יכול לגרום לטשטוש ועייפות, אבל אצל חלקנו הוא יכול לגרום גם לסימפטומים שמרגישים כמו אלרגיה כמו לדוגמא צפצופים בנשימה" מסביר ד"ר קליפורד באסט, מחבר "הפתרון לאלרגיה חדש" למגזין Men's Health; "תופעות אלה נגרמות על ידי היסטמינים או סולפיטים, אשר נמצאים ברוב המשקאות ויכול לגרום לגירוי. עם זאת, מומחים לא יכולים לומר בוודאות כמה כוסות יין, בירה, או ליקר מותר לצרוך במהלך עונת האלרגיות. מחקר דני מצא כי נשים ששתו שתי כוסות יין ומעלה מדי יום היו בעלות סיכוי של כמעט פי שניים לחוות אלרגיות עונתיות בהשוואה לנשים שלא שתו. עם זאת, לא נעשה מחקר דומה על קבוצת הגברים. כדאי לדעת שאם אתם כבר מתעטשים ומתגרדים בשל אלרגיות האביב, אלכוהול רק יחמיר את מצבכם, כך שאם לאחר שתיית משקה אחד או שניים אתם מבחינים כי הסימפטומים מחמירים, כדאי לעצור.
חומרים לעיצוב השיער
על פניו, לא נראה לנו שיש קשר בין ג'ל או מוס לשיער לבין אלרגיות, אבל מסתבר שאכן יש – אבקנים נדבקים בקלות, והם יכולים להידבק בקלות לשיער, במיוחד אם הוא מרוח בחומרים דביקים. כשמורחים על השיער מוצרים כמו ג'ל או מוס, יוצא שאנחנו נושאים אלרגנים על ראשנו במשך כל היום. נסו ללכת על קו ה"נטורל" בעיקר בימי האביב, או לפחות חבשו כובע כשאתם בחוץ כדי לשמור על שיערכם מפני האבקנים. נוסף על כך, כדאי להתקלח בלילות, כך שתוכלו לשטוף את האבקנים שהצטברו על השיער לאורך כל היום, דבר שיעזור למזער את הסימפטומים ולגרום לכך שתשנו יותר טוב.
פירות
תסמיני האלרגיה יכולים להחמיר גם אחרי אכילת מזונות מסוימים. חלק מהפירות והירקות מכילים חלבונים שדומים בהרכבם לחלבונים אשר גורמים לקדחת השחת ולתסמינים כמו גירוד והתעטשויות. תפוזים ועגבניות, לדוגמא, יכולים לעורר סימפטומים אצל אנשים עם אלרגיות לאבקני דשא. אם אתם אלרגיים לאבקנים לבנים, תפוחים ודובדבנים לא יעשו לכם טוב. זה לא אומר שעליכם להתרחק לחלוטין ממזונות אלה: לעיתים, בישול או אידוי הירקות יכול לנטרל את החלבונים, כך שהם לא יגרמו לסימפטומים. גם קילוף הקליפות של פירות וירקות טריים יכולים לשמור עליכם מהתפתחות האלרגנים, משום שהחלבונים מצויים בעיקר בקליפה.
עדשות מגע
עדשות מגע יכולות להיות מלכודת לאבקנים שנכנסים לתוך העיניים, ולהשאיר אותן מגרדות ומגורות. אלרגיות גורמות לדופן הפנימית של העפעף להתנפח, וכך הוא מתחכך עם העדשות ואי הנוחות גוברת. לכן, כשהאלרגיה בשיאה, הפיתרון הכי טוב הוא הרכבת משקפיים. אם אתם עדיין מתעקשים על עדשות, עדיף שהן יהיו חד פעמיות. ברגע שאתם מחליפים עדשות על בסיס יומי, יש פחות חלבוני אבקנים שמתיישבים על העדשות וגורמים לגירוי בעיניים. כשאתם יוצאים החוצה, מומלץ להרכיב משקפי שמש, שיסייעו בחסימה של חלק מהאבקנים.
סטרס
מתח וחרדה עשויים גם הם לעורר תסמיני אלרגיה. באחד המחקרים באוניברסיטת אוהיו נמצא שסטרס קשור להתפרצויות תכופות של אלרגיות. ידוע שמתח משפיע על הבריאות הכללית שלנו: הוא פוגע בשינה והתוצאה היא קושי בהתמודדות עם אתגרים וירידה באיכות החיים. לאורך זמן, המתח והשלכותיו יכולים להחמיר את תסמיני האלרגיה, או לגרום לחזרה תכופה יותר של סימפטומים משמעותיים. לכן, כל דבר שיעזור לכם לנהל את הלחץ יקל על התמודדות עם התסמינים ויעזרו לכם להרגיש טוב יותר. שינה מספקת, פעילות גופנית סדירה, ומדיטציה יכולים לעזור לכם, כמו גם סתם לשיר במקלחת.
אז מה עושים?
אל תוותרו לאלרגיה – עדיף שאנו נשלוט בה מאשר היא בנו. מעבר לטיפול הסביבתי וההתנהגותי, כדאי מאד לדעת שיש כיום תרופות רבות וטובות לטיפול באלרגיה - מתוספי מזון וטיפולים טבעיים שעשויים להקל ולחזק את המערכת החיסונית ועד לתרופות וחיסונים. אם אתם מרגישים שהאלרגיה מכבידה עליכם, כדאי לפנות לרופא מומחה לאלרגיה לאבחון וטיפול.
ייעוץ מקצועי: ד"ר קובי שדה, מומחה לאלרגיה ואסתמה מהמרכז הרפואי ת"א