מאז שצפון קוריאה הודתה רשמית לפני 10 ימים על התפרצות מגפת הקורונה בשטחה, המדינה המסוגרת מנסה להשתלט על הנגיף עם מערכת בריאות שסובלת ממחסור בכוח אדם ותרופות אנטי ויראליות לצד אוכלוסייה לא מחוסנת ותת תזונה נרחבת שמגבירה את הרגישות למחלות קשות.

נכון לעכשיו, הדיווח הרשמי עומד על 66 מתים וכ-2.5 מיליון בני אדם שחלו ב"קדחת", כך על פי התיאור הרשמי של המשטר, והמדינה כולה נמצאת תחת סגר. במקביל, צפון קוריאה דחתה שלושה מיליון מנות חיסון מתוצרת סין בשנה שעברה ובימים האחרונים נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, אמר כי צפון קוריאה לא הגיבה להצעה של ארה"ב למתן חיסונים.

 עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

התפרצות הקורונה בצפון קוריאה: אנשים עם מסכות בפיונ (צילום: רויטרס)
התפרצות הקורונה בצפון קוריאה: עובדים מחטאים מתחם בדיקות|צילום: רויטרס

איך צפון קוריאה מתמודדת עם ההתפרצות?

מאז שדיווחה על המקרים הראשונים שלה התקשורת המקומית מציגה את הנגיף כאויב שניתן להביס אותו באמצעות סגר וערנות של האזרחים. סוכנות הידיעות הממשלתית KCNA דיווחה על משלוח תרופות שהגדירה אותם "סם החיים" לבתי מרקחת על ידי יחידות רפואיות של הצבא, וקמפיינים לבריאות הציבור קוראים לציבור לעטות מסכות ולשמור על כללי ריחוק חברתי. 

העיתון של מפלגת השלטון Rodong Sinmun המליץ ​​לכל מי שנדבק בנגיף ויש לו תסמינים קלים לשתות תה ג'ינג'ר או לחלוט 4 עד 5 גרם של עלי ערבה או יערה במים חמים ולהקפיד על שתייתם שלוש פעמים ביום. הטלוויזיה הממלכתית שידרה פרסומות המציגות דמויות מונפשות המייעצות לאנשים ללכת לרופא אם יש להם בעיות נשימה, יורקים דם או מתעלפים. הקמפיין גם מפרט אילו תרופות חולים יכולים לקחת, כולל תרופות ביתיות כמו תה דבש. 

כלי תקשורת במדינה ראיינו זוג שהמליץ ​​לגרגר מי מלח בוקר ולילה. "אלף טונות של מלח" נשלחו לפיונגיאנג כדי ליצור פיתרון טבעי למחלה, דיווחה סוכנות הידיעות הממלכתית. הטלוויזיה הממלכתית גם המליצה להשתמש במשככי כאבים כמו איבופרופן או אמוקסיצילין.

"קים ג'ונג און משתגע"

חבר מפלגת השלטון במחוז צפון האמג'יונג אמר שאנשים עדיין הולכים לעבוד והשווקים נשארו פתוחים. "אין איסור לצאת החוצה. עם זאת, נצטווינו לעטות מסיכה כפולה", צוטט הפקיד האלמוני. "אנשים הולכים למפעלים ולמקומות העבודה שלהם כרגיל. הרשויות לא רוצות שהעבודה תופרע. אנשים עוברים בדיקות חום כשהם הולכים לעבודה וממנה". הפקיד אמר שאנשים מודאגים יותר מלהיות נעולים ולא ללכת לעבודה מאשר להידבק בנגיף. "אנשים מודאגים לגבי איך לשרוד".

סונג-יון לי, פרופסור ללימודי קוריאנית בבית הספר פלטשר למשפטים ודיפלומטיה באוניברסיטת טאפטס אמר שלדעתו מדובר באיום חמור ביותר על המשך השלטון במדינה. "קים ג'ונג און, אני חושב שהוא באמת האמין שאיטום הגבול יעבוד, ובמידה מסוימת כך היה עד לאחרונה. בשבוע שעבר, הייתי בוושינגטון לשימוע בקונגרס, ונפגשתי עם כמה עריקים מצפון קוריאה והם אמרו שקים ג'ונג און יסרב לחיסונים סיניים בגלל חוסר האמון הארוך והמושרש לכל מה שמיוצר בסין, במיוחד תרופות ומזון".

לשאלת המראיין האם הוא שינה את דעתו עכשיו, טען יון-לי כי לאור חומרת המצב יתכן וזה ישתנה. "אני חושב שלפי מה שראיתי בשבוע האחרון, קים ג'ונג און, בשפה האמריקנית המקובלת, משתגע. הוא מנהל פגישות כל יום. ברור שהוא דואג לעצמו ולמשפחתו, בראש ובראשונה, אז אני חושב שהוא יהיה מוכן לחלק חיסונים סיניים לאנשים שמקיפים אותו, פקידיו הקרובים והאליטות, תוך כדי שהוא כנראה מבקש לעצמו פייזר או משהו אחר. ייתכן גם שקים ג'ונג און ומשפחתו ומקורביו כבר מחוסנים". 

"בצפון קוריאה יש הרבה אנשים פגיעים שאין להם מערכת חיסון חזקה", אמר קים סין-גון, פרופסור במכללה לרפואה של אוניברסיטת קוריאה בסיאול. "ללא עזרה בינלאומית דחופה, צפון קוריאה עשויה להגיע לשיעורי המוות וההדבקה הגרועים ביותר של המגיפה בעולם עבור גודל האוכלוסייה שלה."