מחקר קנדי חדש, שפורסם בכתב העת המדעי Science Direct, בחן את ההבדלים מבוססי המין בצעירים בריאים בחמצון האנרגיה במצבים מטבוליים שונים כמו צום ואכילה, וזיהה ויסות שונה בחילוף החומרים בהתאם להרכב הגוף. המחקר מבוסס על מודל מתמטי שיצרו החוקרים, שאפשר להם לדמות את ההשפעה של בחירות תזונתיות שונות על חילוף החומרים של גברים ונשים. המודל נועד למלא פערים בידע הקיים על הבדלים בין הדרכים שבהן גברים ונשים מעבדים שומן. עד כה, המחקר הרפואי התמקד בעיקר בגברים, כך שיש הרבה פחות נתונים זמינים על השפעות המזון על חילוף החומרים של נשים. באמצעות המודל הצליחו החוקרים לדמות תוצאות תזונתיות לנשים.
"המחקר מציע שעבור רמות אנרגיה אופטימליות ובריאות, חילוף החומרים של גברים עשוי להגיב בצורה הטובה ביותר לארוחת בוקר עשירה בפחמימות לאחר שלא אכלו בלילה, בעוד שנשים עשויות להפיק תועלת רבה יותר מארוחות עם אחוז שומן גבוה יותר עם היקיצה", מסבירה חוה קדוש, דיאטנית קלינית באסותא חיפה, "וכך, בחירה במזונות הנכונים לחילוף החומרים עשויה לעזור לירידה במשקל ולשמירה על משקל גוף תקין".
קדוש מסבירה כי מטבוליזם הוא סדרה מורכבת של תהליכים כימיים בגוף שבאמצעותם חומרים תזונתיים מומרים לאנרגיה, ומתרחשים צמיחה ותיקון נזקים בתאים. תזונת האדם מורכבת בעיקר מפחמימות, שומן וחלבונים. נשים נוטות להסתמך יותר על חילוף החומרים של שומנים - חומצות שומן, בהשוואה לגברים, המסתמכים יותר על פירוק פחמימות. "ההבדלים הללו בחילוף החומרים יכולים לגרום להבדלים בתגובות מטבוליות ובסיכון למחלות, ולכן חשוב שנקבל יותר מידע עליהם", היא מדגישה.
>> אנחנו לא אותו דבר: ההבדלים הפיזיולוגיים בין נשים לגברים המשפיעים על צום
אז מה כדאי לאכול בבוקר?
על פי מישל רוטנשטיין, דיאטנית קרדיולוגית, "בחירה בארוחות בוקר עשירות בפחמימות המאוזנות במאקרו-נוטריינטים ומכילות סיבים מסיסים יכולה להיות מועילה לגברים. הארוחה יכולה לכלול מזונות כמו דייסת שיבולת שועל, שייק מאוזן או קערת יוגורט עם פירות יער ואגוזים". לנשים, לעומת זאת, ממליצה רוטנשטיין על שומנים בריאים ללב העשירים בשומנים בלתי רוויים. "ארוחה שיכולה לכלול מזונות כמו פודינג צ'יה, חביתה צמחונית או קוטג' עם זרעי פשתן ותפוחים".
מדוע חילוף החומרים של השומן מהיר יותר אצל נשים?
"נראה שהידע הקיים מציג פרדוקס", הסבירה החוקרת הבכירה במחקר, אניטה ט. לייטון, "נשים נוטות לשמר יותר שומן מגברים במהלך תקופת הספיגה - לאחר פירוק האוכל, כשהנוטריינטים נספגים לדם - אך מפגינות חמצון שומן גבוה משמעותי בתקופה שלאחר הספיגה. המודל שלנו יכול להנחות המלצות תזונתיות מותאמות, ספציפיות למין, המייעלות את הבריאות המטבולית ומונעות סיבוכים כמו היפרגליקמיה לאחר ארוחה או היפוגליקמיה. אפשר לעשות סימולציות כדי לראות כיצד גוף ספציפי עשוי להגיב לארוחות מכל מיני הרכבים". עוד הוסיפה החוקרת כי הם משערים שההסתמכות המוגברת על חילוף החומרים של שומן אצל נשים מושפעת מהבדלים בין המינים בכבד וברקמת השומן, שעבורם סימולציות במודל מצביעות על מנגנון בסיסי.
לייטון תיארה את המנגנון הפוטנציאלי, וציינה כי "הכבד הנשי מפנה יותר גליצרול לכיוון גלוקונאוגנזה, מסלול מטבולי ליצירת גלוקוז. עם זאת, הכבד הנשי שומר גליקוגן יותר מהכבד הגברי, מה שגורם להפחתת פירוק הגליקוגן ולתפוקת גלוקוז נמוכה יותר בהשוואה למודל הגברי. הפחתה זו בגלוקוז מקדמת חמצון של חומצות שומן חופשיות על ידי איברים ורקמות אחרות, וכתוצאה מכך מטבוליזם גבוה יותר של שומן".
מדוע יש הבדלים בין המינים באופן שבו אנו מבצעים חילוף חומרים?
"נשים אוגרות יותר שומן", אומרת לייטון, "אך גם שורפות יותר שומן במהלך פעילות גופנית ממושכת ומפרקות שומן בצורה יעילה יותר בארוחה לאחר צום. שומן הוא מקור נהדר לאנרגיה, הדרוש כדי לעמוד בדרישות התזונתיות הגבוהות של היריון והנקה. סביר להניח שההבדלים האלה בין המינים מונעים מאסטרוגן, כיוון שלנשים דרישות תזונתיות גבוהות יותר במהלך היריון והנקה בשל השינויים הגדולים בגוף הנשי, והן עשויות לחזור על שלבים אלה כמה פעמים בחיים. אצל גברים, לעומת זאת, העניינים פשוטים יותר – הם גדלים מילדים למבוגרים צעירים, ולאחר מכן למבוגרים יותר".
"מחקר זה מראה לנו בצורה יפה שיש הבדלים בין המטבוליזם של נשים לעומת גברים, אך יש צורך בעוד מחקרים מסוג זה כדי להבין יותר לעומק את המנגנונים", מסכמת קדוש, "יש להתייחס גם לעוד גורמים כמו השוני בין גוף אדם אחד למשנהו, אורח חיים, גנטיקה ולמיקרוביום שחי אצלנו במעי. לכן חשוב לתפור חליפה תזונתית ייחודית לכל מטופל. יש לשים דגש על ליווי תזונתי של איש מקצוע, דיאטן או דיאטנית קלינית, כדי לרדת במשקל באופן בטוח ותקין, ולשמור על משקל גוף תקין ואורח חיים בריא".
>> ארוחות בוקר של אלופים: זה מה שתזונאים אוהבים לאכול בבוקר