מאז שנות ה-90 הולך וגדל מספר הנשים הבוחרות לעבור ניתוח קיסרי, ורבות גם עוברות את הניתוח בשל צורך, כך שבסך הכל כ-30 אחוז מהנשים עוברות את ההליך. עם זאת, אף הניתוח כה נפוץ, תהליך השיקום של הגוף והנפש עדיין לא מקבל את מידת ההתייחסות הראויה.
ניתוח קיסרי מתבצע דרך חתך בבטן וברחם שממנו מוציאים את התינוק והשליה, כך שנגרם נזק משמעותי לרקמות ונדרש לאחריו תהליך בנייה מחדש . נוסף לכך, חייב להתקיים גם הליך שיקומי לנפש, שכן נשים רבות עשויות לחוות דכדוך, סטרס ובמקרים מסוימים פוסט טראומה כתוצאה מהחשיפה לאירוע משמעותי שעלול להיות מאיים ומפחיד המעורר תחושת חוסר אונים או אימה. בביצוע ההליך הכירורגי, בייחוד כשזהו הליך חירום, היולדת מרגישה איבוד שליטה ולעיתים חווה תחושת כישלון, שלא בצדק. בכל אותן תופעות ותחושות יש לטפל במהלך החזרה לפעילות.
אז איך פעילות גופנית יכולה לעזור ומתי אפשר לחזור להתאמן?
המומחים ממליצים להמתין לבדיקת הרופא, שמתבצעת שישה עד שמונה שבועות לאחר הניתוח, זמן שבו הרקמה מתאחה והתפרים נקלטים. תקופת המנוחה נועדה למנוע סיבוכים אפשריים ולהכין את הבסיס לחזרה הדרגתית לפעילות שתיארך זמן שונה בין אישה לאישה. עם זאת, לחזרה לפעילות ההדרגתית משמעות גדולה ויתרונות רבים:
- היא מסייעת להתאוששות השרירים והכוח גם כשהיא מתבצעת בעדינות ובאופן ממוקד, ועוזרת לתחילת הבנייה מחדש של שרירי הבטן ולחיזוק שרירי רצפת האגן.
- משפרת את מצב הרוח ומורידה את הסיכוי לדיכאון לאחר לידה – כידוע, פעילות גופנית מביאה לשחרור אנדורפינים, הנחשבים לנוגדי דיכאון טבעיים ומסייעים להורדת סטרס ותחושת דכדוך.
- מסייעת לניהול המשקל – כל הפעלה של מערכת השרירים מגדילה את ההוצאה הקלורית. גם פעילות בעצימות נמוכה, המשפיעה באופן עדין על ההוצאה האנרגטית, היא בעלת משמעות גדולה בתחושת העשייה, השליטה וניהול הבריאות והרכב הגוף, ומכאן הדרך קלה יותר לשליטה בתזונה, לירידה באחוזי השומן ולעלייה במסת השריר.
- משפרת את רמות האנרגיה בגוף – האימונים ישפרו את הכושר הגופני הבסיסי ויסייעו לשיפור התפקוד היומי והצרכים החדשים של האימהות. נכון, בתקופה זו רמות העייפות גבוהות, ולפעמים נדמה שהדבר האחרון שאתן רוצות לעשות זה אימון, אבל הפעילות המדודה דווקא תהפוך את ההתמודדות לקלה יותר.
חמישה תרגילים מומלצים
בחירת התרגילים הנכונים קריטית להתאוששות הגוף ולחזרה נכונה לכושר. יש להתייעץ עם הרופא ולוודא שהתרגילים מותאמים לשלב שבו את מצויה, אבל ככלל אפשר להתחיל בתרגילים הבסיסיים הבאים:
- תרגילי ישיבה לחיזוק רצפת האגן: שבי בנוחות ובצעי במשך כמה שניות כיווץ של רצפת האגן על ידי החזקה וכיווץ הסוגרים, איסוף שכבת השרירים העמוקה באגן כלפי מעלה ושאיבת הטבור לכיוון עמוד השדרה.
- תרגילי נשימה לחיזוק שרירי הבטן העמוקים: גם תרגיל זה מתבצע בישיבה. הניחי יד אחת על בית החזה ויד שנייה על הבטן. קחי שאיפה עמוקה וודאי שהבטן מתרוממת יותר מאשר החזה, הוציאי אוויר בשליטה ובאיטיות. חזרי על הפעולה במשך 5 דקות.
- ישיבה על הקיר: תרגיל מצוין לחיזוק שרירי הרגליים. הישעני על הקיר עם גב ישר ושבי על כיסא דמיוני. ניתן לבצע את התרגיל למשך כמה שניות פעמים מספר ולעלות בהדרגה. מיום ליום תחושי בהבדל.
- עיסוי אזור הניתוח: עיסוי הצלקת מהניתוח הקיסרי חשוב לזירוז ההחלמה ולהחזרת הרגישות במקום. הקפידי לבצע את העיסוי בידיים נקיות ובצעי אותו בצורה סיבובית עדינה מסביב לצלקת תוך הפעלת לחץ עדין באזור. גם זאת לאחר היוועצות עם הגורם המטפל.
- חזרי בהדרגה לפעילויות כגון הליכה בעצימות נמוכה המומלצת כבר בסמוך ללידה ממרחקים קצרים בתוך הבית ועד, לאחר שמונה שבועות, להליכה של 25-30 דקות פעמים מספר. מתיחות עדינות גם הן מומלצות ויכולות לעזור לטונוס השרירי, לשיפור טווחי התנועה ולתחושת הנוחות הכללית בגוף.
במקביל ולא פחות חשוב, היי קשובה לתחושות הפנימיות שלך וזכרי שלא מספיק לטפל בגוף – פני לתמיכה נפשית מצד חברות, בני משפחה או כל אדם אחר שאיתו את מרגישה פתוחה. במקרים רבים שווה לשקול לפנות לטיפול מקצועי כדי להתמודד טוב יותר עם התהליך.