השרב של הימים האחרונים הוא רק תזכורת למה עומד לקרות כאן ממש בקרוב. הקיץ הישראלי בפתח, הטמפרטורות קופצות, ואף שכולנו מיומנים בכפכפים ובגד ים, יש עדיין כמה דברים שקורים לגוף שלנו בקיץ שהופתענו לגלות. הנה כמה מהם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בקיץ אנחנו סובלים יותר מריח רע מהפה

הליטוזיס (באשת, ריח רע מהפה) יכול להיגרם מסיבות רבות: החל מהיגיינת שיניים גרועה ומוצרי טבק וכלה במצבים בריאותיים כמו ברונכיטיס כרונית או דלקת חניכיים. עם זאת, על פי ד"ר הרולד כץ, מומחה להליטוזיס, אחת הסיבות לכך היא שינויים במזג האוויר ובהתנהגות המתרחשים בחודשי הקיץ.
מה עושים? שטיפות עם מי פה באופן קבוע,  ניקוי סדיר של הלשון, מסטיק ללא סוכר, וגם שימוש במשחת שיניים שמכילה אבץ. 

הידיים שלנו עשויות להתנפח

כל מי שעונד טבעת, ודאי מרגיש בשינוי הזה וכן, אתם לא מדמיינים. לדברי ד"ר תמי אולסן אושט, פרופסורית במחלקה לראומטולוגיה באוניברסיטת שיקגו, הדבר נובע מכך שכלי הדם שלנו מגיבים לשינויים בטמפרטורה. כלי הדם שלנו מתרחבים כשמזג האוויר מתחמם וזו הדרך של הגוף לקרר את עצמו, מה שגורם לנפיחות. אם זה קורה, בדרך כלל אין צורך לדאגה. נפיחות זו לרוב תפחת ותיעלם. עם זאת, אם הנפיחות הופכת לכואבת, אתם מבחינים באחיזה מוחלשת, או שהנפיחות ממוקדת רק בידיים למשל ולא ברגליים, חשוב להתייעץ עם איש מקצוע.

ייתכן שיהיה לנו לחץ דם נמוך יותר

כשקר יותר בחוץ, כלי הדם שלנו נעשים צרים ולדם קשה יותר לעבור דרכם, מה שאומר שנדרש לחץ רב יותר להעברת הדם סביב גופנו. לעומת זאת, כלי הדם שלנו מתרחבים בקיץ, ודורשים פחות לחץ. סיבה נוספת היא שבעונת החורף אנשים נוטים פחות לצאת מהבית ויותר להשמין – שני גורמי סיכון ליתר לחץ דם כאשר בקיץ ההפך הוא הנכון. אנשים יותר פעילים ולרוב גם אוכלים פחוות, מה שמוביל ללחץ דם מאוזן יותר. זו אגב הסיבה שאם אתם נוטלים תרופות ליתר לחץ דם, סיכוי שבקיץ מורידים לכם את המינון.

אנחנו עשויים להיות עצובים יותר 

הימים הארוכים והשמים הבהירים לרוב מקושרים יותר לתחושות שמחה, כך שמדובר במסקנה מפתיעה. אולם ישנו דבר נקרא SAD – הפרעה רגשית עונתית, סוג של דיכאון המקושר לעונה. לרוב  מקושר לעונת החורף, אם כי זה עשוי לקרות גם בקיץ.

על פי מאמר זה,
SAD משפיע עמוקות על כ-6 אחוזים מאוכלוסיית ארה"ב, כאשר 14 אחוזים נוספים מרגישים בדרך כלל פחות חיוביים בחורף. הנתונים מראים כי כ-10% מהאנשים חווים זאת גם בעונה החמה. הסיבות הפוטנציאליות לכך עוסקות בשינוי בלוח הזמנים, לחץ כלכלי מוגבר ועד חששות הנוגעים בדימוי הגוף שלנו.

הגוף רגיש יותר לזיהומים פטרייתיים

בעוד שחלק מהשינויים המתרחשים בגופנו בקיץ יכולים להיות עדינים, אחרים יכולים להיות בולטים הרבה יותר ומאוד מרגיזים. כמו זיהומים "שנהנים" מהאוויר החם. בייחוד פטריות בכפות הרגליים שצצות מהשילוב של סביבה חמה ולחמה כמו כמו נעלי הריצה המיוזעות שלנו. כשזה קורה, הפטרייה יכולה להתרבות במהירות ולגרום לזיהום לא נעים וכואב שעלול להיות מסובך להתמודד. לכן, כשחם בחוץ, חשוב לנקוט אמצעי זהירות. לנעול נעליים משוחררות יותר עם יותר אוורור. אם אתם גורבים גרביים, ודאו כי הגרב וגם כף הרגל שלכם יבשים היטב לפני כן, ולאחר אימון עברו לכפכפים.

ייתכן שנתקשה להירדם 

אנחנו די בטוחים שלכולם בשלב מסוים היה אחד מאותם לילות אימתניים שבהם פשוט חם מכדי להירדם. לדברי דייוויד ברודנר, מומחה שינה, כאשר גופנו מתכונן לשינה, טמפרטורת הגוף יורדת, אבל כאשר האוויר חם מדי בחדר השינה, קשה יותר לגוף להתקרר, מה שמקשה עלינו להירדם. במקרה כזה, כדאי פשוט להוריד את הטמפרטורה בחדר.

עלינו להיבהל אם אנחנו מפסיקים להזיע 

קיץ וזיעה הולכים יד ביד, ורובנו מרגישים דביקים יותר בטמפרטורות חמות. אם אתם בדרך כלל מזיעים יותר בקיץ ומבחינים שהפסקתם ביום בהיר אחר, חשוב לשים על זה כוכבית כי ייתכן שזה סימן למכת חום.

מכת חום היא מצב המתרחש כאשר הגוף מתחמם יתר על המידה. לרוב הדבר יבוא לידי ביטוי בעור סמוק, כאבי ראש ובחילה, אך לעתים הבעיה עלולה להיות רצינית מאוד ולגרום נזק חמור לאיברים פנימיים ולהזעת יתר – מצב שבו הגוף לא מסוגל להזיע למרות טמפרטורות גבוהות.

אחת המטרות העיקריות של הזיעה היא לשחרר חום מגופנו ולקרר אותו. הזעת יתר הנגרמת על ידי מכת חום עלולה לשבש את יכולתו של הגוף לווסת את הטמפרטורה, כך שאם אתם חוששים מחוסר זיעה, אל תתעלמו מתמרור האזהרה הזה.

אנחנו עשויים להרגיש פחות רעב 

למרות שהקיץ היא עונת "על האש", יש סיבה שרבים מאיתנו מוצאים את עצמנו נמשכים לעבר שולחן הסלטים, וזה לא רק בגלל שהם אופציה קרירה יותר. התיאבון שלנו מושפע מטמפרטורות חמות יותר. בין השאר משום שהגוף שלנו מעכל מזון לאט יותר בטמפרטורות גבוהות, מה שמוביל לתיאבון מופחת.

 עוד ב-mako בריאות:
>> כי חבל: הטעות שאתם עושים אחרי אימון
>> השינוי הפשוט שיעזור להפחתת הצריכה הקלורית

>> מומחית לירידה במשקל: טיפ מנצח שיעזור לעיכול

ייתכן שנחוש עלייה בחשק המיני

החשק המיני נשלט על ידי הורמונים, המושפעים מגורמים שונים. בזמן חופשה למשל, כשהלחץ פוחת, הקורטיזול והאדרנלין יורדים. ייצור הסרוטונין, לעומת זאת, עולה בשל השמש, הפעילות המוגברת וכו'. 

גם עלייה בוויטמין D במהלך הקיץ מאור שמש רב יותר יכולה לתרום לדחף מיני גבוה יותר. הסקסולוגית ד"ר מרתה טרה לי מסבירה כי עלייה בוויטמין יכולה לגרום לשינויים הורמונליים ולהתחממות הליבידו.