לפני כשנה נעצר עובד סוציאלי בדרום הארץ בחשד לאונס בתו. החשוד הוא מרצה בכיר באקדמיה ומטפל בפגיעות מיניות והפרשה עוררה סערה בשל תפקידו הבכיר והרגיש של האב. לאחרונה פורסם כי הפרקליטות החליטה לסגור את התיק מחוסר ראיות, אך מה שהצית שוב את הסערה הם הקלטות שפורסמו שבהם האמא מתוודה ומודה בפני בתה שאכן קרו המעשים הקשים אך גם מסבירה לה כי אביה אינו אחראי למעשיו כיוון שהוא סובל מסקס-סומניה. היא אף הבטיחה לבת כי הם החליטו במשותף שינעלו "את הדלת בחדר השינה כשאבא ישן".
מהי סקס-סומניה?
סקס-סומניה מאופיינת בהתנהגות מינית במהלך השינה ומופיעה בעיקר בשנת REM, שלב השינה המאופיין בתנועות עיניים מהירות ובחלימה. התסמינים רבים וכוללים החל מאוננות שינה, גניחות מיניות וקולות, ועד ליטופים וקיום יחסי מין מלאים עם בן/ת הזוג במיטה. בכל המקרים המדווחים, הזיכרון של האירוע המיני נפגע לחלוטין. חשוב לשים לב להגדרה - זוהי הפרעת שינה לא הפרעה מינית.
מידע מועט קיים בנוגע לאפידמיולוגיה של התופעה באוכלוסייה הכללית, כנראה בגלל שרוב האנשים אינם מודעים לסקס-סומניה כבעיה רפואית ומחפשים סיוע רפואי רק כאשר הם מתמודדים עם השלכות שליליות. כמו כן, מבוכה עשויה למנוע מאנשים רבים לפנות לעזרה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
ההשלכות הבעייתיות של סקס-סומניה
ההתנהגות המינית הלא מודעת הקשורה לשינה מובילה לעתים קרובות להשפעות פסיכו-סוציאליות שליליות עבור הנבדקים והשותפים למיטה, ולפעמים עלולה להוביל לפציעות פיזיות ולתקיפות מיניות. לצד הדיון על ההשלכות המשפטיות של סקס-סומניה, חשוב גם להבין את ההשפעה הפסיכו-סוציאלית של התופעה על החולים ובני/ות הזוג שלהם למיטה.
מי בעיקר עלול לסבול מסקס-סומניה?
רוב מקרי הסקס-סומניה שדווחו בעבר כוללים גברים בגיל העמידה, אך התופעה קיימת גם במתבגרים. ברוב המקרים, האירועים התרחשו במיטה בשינה, אך חלק מהדיווחים תיעדו אירועים בחדרים אחרים, מה שעשוי להיות קשור להליכה תוך כדי שינה. היו גם דיווחים על נשים עם סקסומניה, כ-33% מהמקרים.
סקס-סומניה היא לא רק הפרעה נפשית
יש צורך בשותף למיטה כדי להבחין בסקס-סומניה, אחרת ייתכן שהאדם שסובל מהתופעה לעולם לא יידע שהיא בכלל קיימת אצלו. הבעיה מזוהה בעיקר מקרים בהם או שיש בן זוג למיטה שסובל בצורה כלשהי או שה"סקססומני" פוגע בעצמו או בבן/ת זוגו שוב ושוב. ייתכן שחלק מהאנשים גם לא מודעים או מאמינים שזו בעיה רפואית, ומסיבה זו לא פונים לטיפול רפואי.
גם במקרה שכבר פונים לעזרה רפואית, אנשי מקצוע רבים לא מודעים לכך שמדובר בהפרעת שינה ומפנים את הפציינט רק לטיפול פסיכותרפי. הדבר עלול לגרום לעיכובים משמעותיים באבחון נכון ובטיפול נכון, ולהנציח סבל עבור חולי הסקס-סומניה ועבור בני הזוג למיטה או לאנשים המתגוררים באותו בית.
בטיפול נכון חשוב לגשת לכל ההיבטים הפיזיים, הפסיכולוגיים משפטיים המשפיעים על חייהם של חולי סקס-סומניה ושותפיהם למיטה. הנוכחות של בן/ת הזוג בהתייעצות היא חיונית. הסבל עשוי להיות מוסתר לא רק על ידי המטופלים עצמם, אלא גם על ידי שותפיהם למיטה ובני משפחה. כדי להעריך את המידה שבה ניתן לשפר את הסבל הזה, יש צורך בהבנה עמוקה של הדינמיקה המשפחתית.
איך מטפלים בסקס-סומניה?
חשוב להבין שסקס-סומניה נחשבת להפרעת שינה המתרחשת באופן לא מודע ואינה תלויה בתשוקה לאנשים אחרים, חוסר שביעות רצון מינית, צורך במין או בגידה. חקירת הפרופיל הרגשי של כל אדם ומערכת היחסים של המטופל ובן הזוג למיטה עשויה להיות נחוצה על מנת להתמודד עם רגשות שליליים כמו אשמה, חוסר ביטחון, חוסר אמון וטינה עקב האשמות. ניתן לשקול טיפול פרטני וזוגי/משפחתי במקרים מסוימים, כאשר ההשלכות הפסיכולוגיות השליליות אינן נסוגות לאחר מידע הולם או כאשר הקשר בין חולה סקס-סומני לאנשים אחרים נפגע.
יש להציע טיפול תרופתי למניעת התופעה ולהסדרת השינה של המטופלים. תרופת Clonazepam משמשת בדרך כלל כקו טיפול תרופתי ראשון עבור סקס-סומניה. בשנת 1996, היה דיווח על סדרה של 170 חולים עם פאראסומניה שונות שטופלו בבנזודיאזפינים, בעיקר clonazepam, ובמעקב ארוך טווח לתגובה קלינית, שהראה כי הרוב המכריע של כל החולים 86 אחוזים דיווחו על שליטה טובה לאחר מעקב. מצד שני, דיווח אחר טען כי קלונאזפאם לא הצליח להוכיח יעילות מתמשכת ב-5 חולים סהרוריים. לבסוף, הגישה הרב תחומית היא הנכונה והמתאימה למטופל, לזוגיותו ולמשפחתו.
ד"ר עידן מיליצ'ר, אחראי מרפאה סקסולוגית אנאורגנית גברים בבית החולים איכילוב