בניגוד לדעה הרווחת, המצה המסורתית אינה עתירת קלוריות. היא מכילה כ-120 קלוריות, קצת פחות משתי פרוסות לחם. כיוון ששטח המריחה גדול יחסית, כמות הממרחים שנהוג למרוח עליה גדולה גם כן. כשמדובר בממרחים עתירי קלוריות כמו חמאה או שוקולד, כמות הקלוריות עשויה להיות מוכפלת.
מצה רגילה מכילה קמח לבן והיא דלה מאוד בסיבים. לכן סביר שלאחר אכילתה נהיה רעבים שוב בתוך זמן קצר. יתרה מכך, הקמח הלבן מעלה את רמת הסוכר בצורה חדה ומהירה ולאחר מכן יש ירידה. המצב הזה גורם לנו לחפש שוב ושוב אחר פחמימות פחמימות פשוטות וזמינות המעלות אף יותר את רמת הסוכר, מה שעלול להוביל להשמנה.
גם המאכל המסורתי – המצייה ("מצה-בריי", אותו מאכל מטוגן מתערובת של מצות שהושרו במים או בחלב וביצים), מכיל כשלוש או ארבע מצות מטוגנות, מה שעלול לעלות לכם בכ-350 קלוריות (מחירן של כחמש פרוסות לחם!).
זהירות, עצירות: במצה אחת יש כשליש מכמות הסיבים שיש בפרוסת לחם, בנוסף היא מכילה מעט מאוד מים לעומת לחם. השילוב של השניים, בנוסף לשינוי בצריכת הסיבים הרגילה שלנו גורמת לנפיחות בבטן ולעצירות.
למי כדאי להימנע מאכילת מצה?
חולי צליאק
צליאק (דגנת) היא מחלה הנגרמת עקב תגובה אוטואימונית לגלוטן. חולי צליאק חייבים להימנע לחלוטין מכל סוגי המצות. חלופות אפשריות בפסח: פריכיות תירס או אורז (לאוכלי קטניות) וכן לחמניות לפסח שאינן מקמח מצה.
אנשים הסובלים ממעי רגיז
במקרה הזה הסיבה להימנעות היא בעיקר מניעת אי-הנוחות שעלולה להיגרם, ואין מדובר בסיכון בריאותי. מצות עלולות להחריף את התסמינים בקרב הסובלים מבעיות במערכת העיכול, ולכן מומלץ להעדיף מצה מחיטה מלאה או מסובין.
חולי מחלות מעי דלקתיות
במחלות כמו קרוהן וקוליטיס (דלקת המעי הגס) יש נטייה משמעותית יותר להידבקויות ולחסימות מעיים, ולכן מומלץ להימנע ממצות העלולות להחמיר את מצבם.
חולים שעברו ניתוח במערכת העיכול
כל ניתוח המערב פתיחת בטן מעלה את הסיכוי לחסימות מעיים ולהידבקויות, ולכן מומלץ למי שעבר אותו להימנע מאכילת מצות, כיוון שאלה מגבירות את הסיכון לחסימה. כלל זה תקף גם לגבי חולים שעברו ניתוח בריאטרי ("קיצור קיבה"). מומלץ להם להימנע ממצות לפחות בשנה הראשונה לאחר הניתוח, והכי מומלץ – לתמיד.
חולי סוכרת
כפי שצוין, מצה רגילה מכילה רק קמח לבן ודלה בסיבים, ולכן היא מעלה את רמת הסוכר בדם ואינה מומלצת לסוכרתיים. לשמחתנו, יש היום אופציות רבות ובריאות יותר למצה הרגילה: מצה שמורה למשל היא מצה מקמח מלא, יש גם מצות אחרות מ-100% חיטה מלאה - מצה מחיטה מלאה ושיפון, מצה מקמח כוסמין מלא, מצה בתוספת שיפון, מצה בתוספת סיבים ועוד. רובן מכילות ערך קלורי של 95–105 קלוריות ליחידה וכמות סיבים יפה בדומה לפרוסת לחם מחיטה מלאה.
נגה פרסמן טל היא דיאטנית קלינית של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה